Sernik kajmakowy na spodzie brownie
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 12 listopada 2018 r. Mój apetyt na serniki ciągle rośnie. Tym razem za sprawą sernika kajmakowego na spodzie brownie. Cudownie kremowa masa serowa, spowita na bogatym czekoladowym brownie, w asyście masy kajmakowej, której słodycz idealnie równoważą solone orzeszki, cóż mogę więcej powiedzieć? Tutaj konsoliduje się feeria moich ulubionych smaków i zapachów. Taki sernik to coś więcej, niż tylko przyjemność, to rozkosz dla podniebienia. Mam nadzieję, że popełnisz ten
wypiek i posmakuje Ci (tak jak mi),
każdy jego kęs...
Sernik kajmakowy na spodzie brownie
Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania:
10 listopada.
Fantazyjny sernik kajmakowy na spodzie brownie!
Sernik jest wykwintny i elegancki, a jednocześnie bardzo prosty. Nie ma tutaj obawy, czy będzie smakował. Przesłanką są kolejne prośby o dokładkę i zachwyt kosztujących. Delicję najlepiej schłodzić przez noc w lodówce, wtedy smakuje najlepiej.
Oceny:
5,0
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 2 godz. i 10 min
Łączny czas: 2 godz. i 40 min
Liczba porcji: 15
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Składniki:
Przepis zaadaptowany stąd :-)
Spód Brownie:
- ciemna gorzka czekolada: 120 g
- masło: 120 g
- cukier (np. trzcinowy nierafinowany): 1/3 szklanki
- duże jajka: 2
- zmielone płatki migdałów lub zmielonych migdałów lub orzechów: 70 g
- mąka pszenna: 2 pełne łyżki
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Masa kajmakowa i orzeszki:
- gotowa masa krówkowa lub kajmakowa lub gotowane mleko skondensowane(ang. dulce de leche): 1 puszka(510 g)
- orzeszki ziemne prażone i solone, drobno posiekane: 75 g
Masa Serowa:
- mascarpone: 500 g
- ricotta lub zmielony twaróg: 250 g
- Philadelphia: 125 g
- mąka ziemniaczana lub pszenna: 3 łyżki
- cukier: 3/4 szklanki
- jajka: 5
- śmietana 30%: 1/4 szklanki
- pasta waniliowa,ekstrakt z wanilii lub 3 łyżeczki cukru waniliowego: 2 łyżeczki
Wierzch:
- kwaśna śmietana 12%: 350 g
- cukier: 2 łyżki
Przygotowanie:
- wyjmuję z lodówki wszystkie składniki na sernik tak, aby uzyskały temperaturę pokojową
- spód tortownicy o średnicy 25 cm, wykładam papierem do pieczenia, zapinam obręcz, wypuszczając papier na zewnątrz
Spód Brownie:
- piekarnik nagrzewam do 175oC
- czekoladę dzielę na kosteczki, wkładam do suchego rondelka lub małego garnka, dodaję pokrojone na kawałki masło i roztapiam je, stale mieszając na małym ogniu, starając się nie podgrzewać masy za bardzo odstawiam z ognia i lekko studzę (masa może być lekko ciepla)
- dodaję cukier, jajka, zmielone migdały, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do piecznia
- wszystko mieszam na gładką i jednolitą masę
- wykładam do tortownicy, rozprowadzam po całej powierzchni i wstawiam do piekarnika
- piekę przez 10 minut (na wierzchu pojawi się skorupka) studzę
Masa Kajmakowa:
- na przestudzonym spodzie rozprowadzam masę kajmakową z puszki
- wierzch posypuję drobno posiekanymi orzeszkami
Masa Serowa:
- do dużej miski wkładam wszystkie sery i mieszam, można krótko zmiksować
- następnie dodaję mąkę cukier i miksuję
- stopniowo wbijam jajka, miksując krótko na małych obrotach miksera po każdym dodanym jajku, tylko do czasu, aż się połączą z masą (starać się nie napowietrzać masy)
- na koniec miksuję ze śmietaną 30% i wanilią
- masę serową wykładam łyżką na warstwę orzeszków, wyrównuję powierzchnię i wstawiam do nagrzanego
- piekarnika piekę przez 15 minut w 175oC,
- następnie zmniejszam temperaturę do 120oC i piekę przez około 90 minut
- wyjmuję sernik i rozprowadzam na nim śmietanę 12% wymieszaną z cukrem
- wstawiam z powrotem do piekarnika i piekę przez 15 minut w tej samej temperaturze 120oC
- sernik wyjmuję i dokładnie studzę
- po ostudzeniu sernik wstawiam do lodówki
- po 2 godzinach schładzania, gdy delicja będzie już zastygnięta, kroję nożem brzegi sernika i zdejmuję obręcz, wstawiam sernik z powrotem do lodówki na kilkanaście godzin
Polewa kawowa:
Sernik można podawać z likierem kawowym (np. Kahlua) lub z polewą kawową. Można też zagęścić likier kawowy niewielką ilością żelatyny i polać tym sernik na pół godziny przed podaniem. Na 1/4 szklanki likieru kawowego dodaję 1/2 płaskiej łyżeczki żelatyny. Likier podgrzewam, aby rozpuścić w nim żelatynę. Po ostudzeniu i lekkim stężeniu polewam po serniku, najlepiej na pół godziny przed podaniem, aby polewa była gęsta, ale nie całkowicie sztywna.
Ależ się znakomicie prezentuje! Delicje :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńZapraszam :-)
Idealne połączenie :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńzgadzam się :-)
Idealna propozycja na święta. Znika w przeciągu kilku godzin!
OdpowiedzUsuńTo jest mój sernik number one, zawsze wszystkim smakuje;
OdpowiedzUsuń