listopada 12, 2018

Sernik kajmakowy na spodzie brownie

Print Friendly and PDF

Sernik kajmakowy na spodzie brownie


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 12 listopada 2018 r. Mój apetyt na serniki ciągle rośnie. Tym razem za sprawą sernika kajmakowego na spodzie brownie. Cudownie kremowa masa serowa, spowita na bogatym czekoladowym brownie, w asyście masy kajmakowej, której słodycz idealnie równoważą solone orzeszki, cóż mogę więcej powiedzieć? Tutaj konsoliduje się feeria moich ulubionych smaków i zapachów. Taki sernik to coś więcej, niż tylko przyjemność, to rozkosz dla podniebienia. Mam nadzieję, że popełnisz ten
wypiek i posmakuje Ci (tak jak mi),
 każdy jego kęs...  
Sernik kajmakowy na spodzie brownie 
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 10 listopada.  
Fantazyjny sernik kajmakowy na spodzie brownie!  
Sernik jest wykwintny i elegancki, a jednocześnie bardzo prosty. Nie ma tutaj obawy, czy będzie smakował. Przesłanką są kolejne prośby o dokładkę i zachwyt kosztujących. Delicję najlepiej schłodzić przez noc w lodówce, wtedy smakuje najlepiej. 
Oceny: 5,0  
Czas przygotowania: 30 min 
Czas pieczenia: 2 godz. i 10 min 
Łączny czas: 2 godz. i 40 min 
Liczba porcji: 15  
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek  

Składniki: 

Przepis zaadaptowany stąd :-)  

Spód Brownie: 

  • ciemna gorzka czekolada: 120 g  
  • masło: 120 g  
  • cukier (np. trzcinowy nierafinowany): 1/3 szklanki  
  • duże jajka: 2  
  • zmielone płatki migdałów lub zmielonych migdałów lub orzechów: 70 g  
  • mąka pszenna: 2 pełne łyżki  
  • proszek do pieczenia: 1 łyżeczka 

Masa kajmakowa i orzeszki:  

  • gotowa masa krówkowa lub kajmakowa lub gotowane mleko skondensowane(ang. dulce de leche): 1 puszka(510 g)  
  • orzeszki ziemne prażone i solone, drobno posiekane: 75 g 

 Masa Serowa:  

  • mascarpone: 500 g  
  • ricotta lub zmielony twaróg: 250 g  
  • Philadelphia: 125 g  
  • mąka ziemniaczana lub pszenna: 3 łyżki  
  • cukier: 3/4 szklanki  
  • jajka: 5  
  • śmietana 30%: 1/4 szklanki  
  • pasta waniliowa,ekstrakt z wanilii lub 3 łyżeczki cukru waniliowego: 2 łyżeczki 

Wierzch:  

  • kwaśna śmietana 12%: 350 g  
  • cukier: 2 łyżki  

Przygotowanie:


  • wyjmuję z lodówki wszystkie składniki na sernik tak, aby uzyskały temperaturę pokojową 
  • spód tortownicy o średnicy 25 cm, wykładam papierem do pieczenia, zapinam obręcz, wypuszczając papier na zewnątrz 

Spód Brownie: 

  • piekarnik nagrzewam do 175oC 
  • czekoladę dzielę na kosteczki, wkładam do suchego rondelka lub małego garnka, dodaję pokrojone na kawałki masło i roztapiam je, stale mieszając na małym ogniu, starając się nie podgrzewać masy za bardzo odstawiam z ognia i lekko studzę (masa może być lekko ciepla) 
  • dodaję cukier, jajka, zmielone migdały, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do piecznia
  • wszystko mieszam na gładką i jednolitą masę 
  • wykładam do tortownicy, rozprowadzam po całej powierzchni i wstawiam do piekarnika 
  • piekę przez 10 minut (na wierzchu pojawi się skorupka) studzę 

Masa Kajmakowa:

  • na przestudzonym spodzie rozprowadzam masę kajmakową z puszki 
  • wierzch posypuję drobno posiekanymi orzeszkami 

Masa Serowa: 

  • do dużej miski wkładam wszystkie sery i mieszam, można krótko zmiksować 
  • następnie dodaję mąkę cukier i miksuję 
  • stopniowo wbijam jajka, miksując krótko na małych obrotach miksera po każdym dodanym jajku, tylko do czasu, aż się połączą z masą (starać się nie napowietrzać masy)
  • na koniec miksuję ze śmietaną 30% i wanilią 
  • masę serową wykładam łyżką na warstwę orzeszków, wyrównuję powierzchnię i wstawiam do nagrzanego 
  • piekarnika piekę przez 15 minut w 175oC, 
  • następnie zmniejszam temperaturę do 120oC i piekę przez około 90 minut 
  • wyjmuję sernik i rozprowadzam na nim śmietanę 12% wymieszaną z cukrem 
  • wstawiam z powrotem do piekarnika i piekę przez 15 minut w tej samej temperaturze 120oC 
  • sernik wyjmuję i dokładnie studzę 
  • po ostudzeniu sernik wstawiam do lodówki 
  • po 2 godzinach schładzania, gdy delicja będzie już zastygnięta, kroję nożem brzegi sernika i zdejmuję obręcz, wstawiam sernik z powrotem do lodówki na kilkanaście godzin 

Polewa kawowa: 

Sernik można podawać z likierem kawowym (np. Kahlua) lub z polewą kawową. Można też zagęścić likier kawowy niewielką ilością żelatyny i polać tym sernik na pół godziny przed podaniem. Na 1/4 szklanki likieru kawowego dodaję 1/2 płaskiej łyżeczki żelatyny. Likier podgrzewam, aby rozpuścić w nim żelatynę. Po ostudzeniu i lekkim stężeniu polewam po serniku, najlepiej na pół godziny przed podaniem, aby polewa była gęsta, ale nie całkowicie sztywna. 

Smacznego:-) 


Tagi: gorzka czekolada, masło, cukier trzcinowy, zmielone migdały, masa kajmakowa, orzeszki ziemne prażone, mascarpone, ricotta, Philadelphia, pasta waniliowa;

4 komentarze:

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger