wtorek, 9 kwietnia 2019

"Sernik z ciasteczkami oreo"

Sernik z ciasteczkami oreo


Autor: Halina Joskowska 
Opublikowano: 9 kwietnia 2019 r.  
Istnienie jest grą kontrastów kolorów, które pokazują jego przewrotność ale też olbrzym atutów. Kuchnia jest wielką składową naszego bytu, dlatego niemal na każdym kroku spotykamy się w niej z efektem wyróżniania się, podkreślającym walor danego rarytasu
W nastroju otaczającej nas wiosennej aury, chciałabym Was zaprosić na sernik, w którym kolor ciasteczek oreo, finezyjnie kolacjonuje z masą serową. To połączenie bieli i czerni jest niezwykle wyrafinowane. Wrażenia wizualne to tylko przygrywka do tej kulinarnej, baśniowej przygody. Kompilacja czekoladowych
herbatników, pysznego kremu serowego, otulonego bukietem wanilii, zatopionych w glazurze czekoladowej tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że warto - zapraszam :-)  
Sernik z ciasteczkami oreo 
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 7 kwietnia.  
Aksamitny sernik z ciasteczkami oreo  
Mogę tylko skromnie powiedzieć, że ten wypiek kusi, nie można się oprzeć, patrząc na niego biorę łyżeczkę w dłoń i delektuję się wspaniałym bogactwem smaków i aromatów - polecam :-) 
Oceny: 5.0
Czas przygotowania: 1 godz.
Łączny czas: 1 godz.
Liczba porcji: 16 porcji  
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek  

Składniki:
Przepis zaadaptowany stąd :-)  

Spód:  
  • ciastka oreo: 20  
  • roztopione masło (82% tłuszczu): 4 łyżki  
  • sól morska: szczypta 
Masa Serowa:
  • serek mascarpone: 500 g  
  • śmietanka kremówka 36% (np. łaciata): 250 g  
  • cukier waniliowy lub 1 łyżeczka pasty waniliowej: 16 g  
  • biała czekolada: 200 g  
  • ciastka oreo pokrojone na ćwiartki: 10 
Polewa czekoladowa: 
  • mleko: 60 ml  
  • kakao bez cukru: 1 łyżka  
  • gorzka czekolada: 70 g 
Do ozdoby:  
  • bita śmietana: wedle uznania  
  • przepołowione ciasteczka oreo: wedle uznania  
Przygotowanie: 

Spód: 
  • ciasteczka przekładam do blendera i miksuję 
  • dodaję roztopione masło, szczyptę soli i mieszam 
  • masę ciasteczkową wykładam na spód w blaszce - tortownica 21 cm i wyrównuję 
Masa serowa: 
  • śmietankę kremówkę ubijam na sztywno 
  • dodaję serek mascarpone, cukier waniliowy i mieszam mikserem na średnich obrotach 
  • białą czekoladę dzielę na kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej 
  • następnie do masy serowej dodaję ciepłą czekoladę i mieszam krótko mikserem na średnich obrotach do połączenia składników 
  • dodaję ćwiartki ciasteczek oreo i mieszam szpatułką 
  • masę serową wykładam na spód w blaszce i wyrównuję sernik 
  • wstawiam do lodówki na co najmniej 6 godzin 
Polewa czekoladowa: 
  • mleko wlewam do rondelka, dodaję łyżkę kakao i doprowadzam do zagotowania, cały czas mieszając 
  • zdejmuję z ognia i dodaję połamaną czekoladę, mieszam, aż czekolada się roztopi 
  • jeśli polewa będzie bardzo gęsta, proszę dodać jeszcze 1-2 łyżki zagotowanego, gorącego mleka i wymieszać 
  • gotową polewą zdobię wierzch sernika 
  • wyrównuję 
  • w zdobieniu sernika tylko nasza wyobraźnia może nas ograniczać, ja wystroiłam go w rozetki z bitej śmietany i połówki ciasteczek oreo 
Tagi: ciasteczka oreo, masło, mascarpone, śmietanka kremówka, cukier waniliowy, biała czekolada, kakao, gorzka czekolada; 
Smacznego
 

Drukuj to!

5 komentarzy :

Dziękuję za każde miłe słowo :)))