listopada 28, 2013

"Szarlotka orzechowa"

Print Friendly and PDF

Szarlotka orzechowa


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 28 listopada 2013 r. Poszukując inspiracji niemal zaintrygowała mnie receptura na orzechową szarlotkę. Przyznaję, że do tej pory znałam tylko wersję tradycyjną, która najzwyczajniej mi się znudziła, a połączenie jabłek i orzechów wydało mi się bardzo interesujące. Tak więc ciekawość smaku i prostota wykonania przesądziły o upieczeniu tego ciasta. Parę minut na przygotowanie, wrzucenie do piekarnika i już po chwili czuje się wspaniały aromat w całym domu. Właśnie za to kocham domowe
wypieki. Kupione w sklepie, nigdy nie pozwolą poczuć tej magicznej domowej atmosfery. Wierzcie mi, że ta szarlotka to jedna z najlepszych jakie jadłam w życiu. Wspaniała pachnąca, z chrupiącą kruszonką, delikatną bezą, waniliowym musem jabłkowym, spowita na orzechowym cieście. Warstwa bezowa idealnie wzbogaca smak ciasta. Poza tym wykorzystujemy białka, których ciasto kruche nie lubi, ponieważ powodują jego twardnienie. Zauważmy, że ta szarlotka jest pyszna, ale również ekonomiczna i takie ciasta lubię najbardziej. Gorąco polecam:-)
Szarlotka orzechowa Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 27 listopada. Szarlotka orzechowa! Jest wilgotna krucha rozpływająca się w ustach, doskonała na podwieczorek z filiżanką kawy, czy herbaty. Inna niż ta, którą znałam z dzieciństwa i pewnie dlatego tak wyjątkowa:-) 
Oceny: 4,8 
Czas przygotowania: 40 min Czas pieczenia: 45 min Łączny czas: 1 godz. i 25 min
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Liczba kilokalorii w 100 g: 291 Tłuszcz na 100 g: 13 g Białko na 100 g: 3 g

 Składniki: 

(Przepis z bloga "gotujebolubi"- nieznacznie zmodyfikowany)
  • orzechy laskowe (mogą być włoskie): 1 szklanka 
  • mąka: 1 i 1/2 szklanki 
  • masło: 150 g 
  • proszek do pieczenia: 2/3 łyżeczki 
  • cukier puder: 100 g 
  • żółtka: 3 
  • waniliowy mus jabłkowy: 1 litrowy słoik 
Beza: 
  • białka: 3 
  • domowy cukier waniliowy: 3 łyżki 
  • cukier puder: do przyprószenia 

Przygotowanie:

  • pozbawione skórki orzechy laskowe prażę na suchej patelni, do momentu zezłocenia, a nawet lekkiego przypalenia 
  • mielę w blenderze na drobny pył i pozostawiam do ostygnięcia 
  • mąkę mieszam z cukrem pudrem proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami 
  • dodaję masło siekam ze składnikami sypkimi, a kiedy kawałki masła będą nie większe, niż ziarenka grochu dodaję żółtka i szybko zagniatam ciasto 
  • dzielę je na dwie części: 1/3 formuję w kulę, owijam folią i chowam do zamrażarki pozostałym ciastem wylepiam tortownicę (24 cm), do mniej więcej połowy wysokości 
  • ciasto nakłuwam widelcem i chowam do lodówki na przynajmniej 2 godziny lub zamrażarki na około 30 minut (wykorzystałam drugi wariant), ciasto równie dobrze można przygotować dzień wcześniej 
  • na przestudzony spód wykładam waniliowy mus jabłkowy i równomiernie go rozprowadzam 
  • przygotowuję bezę 
  • białka ubijam na sztywno, pod koniec dodaję cukier i ubijam tak długo, aż się rozpuści, a piana stanie się gęsta i sztywna 
  • rozprowadzam bezę miarowo na warstwie jabłecznej 
  • wyjmuję pozostałą część ciasta z zamrażarki i ścieram na bezę 
  • ciasto piekę w 175oC przez około 45 minut 
  • studzę i posypuję cukrem pudrem




                                                      Smacznego!


  Zdrowe słodkości

Tagi: orzechy laskowe, waniliowy mus jabłkowy, domowy cukier waniliowy;

6 komentarzy:


  1. To jest niezwykłe ciasto dla jabłkowych łasuchów, można by rzec "delicja dla podniebień"
    Serdeczności:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka delicja to na iście królewską ucztę -Znam smak orzechów w cieście- znam smak jabłek w cieście- A takie połączenie smaku orzechy plus jabłka --wywołuje odczucia
    nieziemskie-smak wyjątkowy -niepowtarzalny Dodatek laski wanilii odurza zapachem -Ciastko rozpływa się w ustach bo to wyjątkowy smak -lekko chrupiący kąsek .jeśli są zapasy orzechów i jabłek (w słoiku) to warto powracać - rozkoszując się delikatnością delicji .Radosnego i szczęśliwego serca życzę ...

    OdpowiedzUsuń
  3. Najpierw zachwyt dla oczu -później obłęd dla języka . Gdy ciasto robi wrażenia wzrokowe-oczy pobudzają apetyt -Czasami tracąc zmysły -
    człowiek jadłby ciastko przez cały czas .Tak. aby śniło się po nocach. To delicja jakich mało - Orzechy laskowe są chyba delikatniejsze od włoskich (smak).

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy jesteś chyba poetą, czy można prosić o imię.
    Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jestem poetą do poezji to mam tak daleko jak odległość z ziemi do słońca
    Imię Andrzej-Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale takie poezje jakie Pani tworzy robią wrażenie- na oczach i sercu-Najważniejsze wrażenie to uśmiech rodziny -ich bijące serce -Przecież to sama radość -dla siebie i rodziny- Nieznajomy może tylko czytać -lub patrzeć wyobraźnia serca--Podziwiać ale nie zazdrościć -Wyróżniać zamiast prawić złośliwości -takie zasady -są chyba wskazane -prawda?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger