Torcik jabłeczny z bitą śmietaną i karmelem
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 03 grudnia 2013 r. Jak już wcześniej wspomniałam, nie jestem fanką tradycyjnych szarlotek. Może dlatego ciągle poszukuję zmieniam, w końcu wymyślam coś odmiennego. Efektem tych zabiegów jest dzisiejszy torcik jabłeczny. Bazę stanowią trzy warstwy biszkoptowe, przełożone waniliowym musem jabłkowym, otulone bitą śmietaną z dodatkiem karmelu, przyprószone prażonymi orzechami brazylijskimi. Torcik jest całkiem prosty w wykonaniu, dodałam bitą śmietanę, karmel i orzechy
brazylijskie, bo to są smaki, które mnie nigdy nie zawodzą, tak było i tym razem. Uzyskałam smaczną i pyszną delicję, można by powiedzieć wyjątkową i jedyną w swoim rodzaju:-) Torcik jabłeczny z bitą śmietaną i karmelem Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 01 grudnia. Pyszny torcik jabłeczny z bitą śmietaną i karmelem! Jabłka karmel i bita śmietana to jest cudowny ożenek smaków, któremu trudno się oprzeć. Takiego deseru nie można przegapić:-)
Oceny:
4,9
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 40 min
Łączny czas: 1 godz.
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Składniki:
Biszkopt:
- jajka: 5
- domowy cukier waniliowy: 3/4 szklanki
- mąka pszenna (użyłam tortowej): 3/4 szklanki
- mąka ziemniaczana: 1/4 szklanki
- waniliowy mus jabłkowy: 1 litr lub: jabłka: 1 i 1/2 kg cukier: do smaku
- żelatyna: 20 g
- sok z cytryny: 1 łyżeczka
- śmietanka kremówka: 300 ml
- cukier puder: 1/3 szklanki
- żelatyna: 2 płaskie łyżeczki
- karmel: 1 puszka
- orzechy brazylijskie: 80 g
Przygotowanie:
Biszkopt:
- białka oddzielam od żółtek ubijam mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodaję cukier dalej ubijając dodaję po kolei żółtka, nadal ubijając
- mąki mieszam, przesiewam przez sitko i delikatnie dodaję do masy
- wykładam ciasto do tortownicy 24 cm, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia, posmarowanym tłuszczem i przysypanym mąką
- piekę w temperaturze 160oC przez 30-40 minut
- gorące ciasto wyjmuję z piekarnika przewracam dnem do góry (w celu wyrównania) i studzę
- kroję na trzy blaty i nasączam sokiem z cytryny
- waniliowy mus jabłkowy z sokiem cytrynowym podgrzewam (albo pokrojone na kawałki jabłka duszę z cukrem w garnku do miękkości i miksuję) dodaję żelatynę mieszam przez kilka minut, aż żelatyna się rozpuści i zostawiam do ostudzenia
- przekładam pierwszy blat do tortownicy razem z obręczą, powierzchnię smaruję karmelem, na który nanoszę połowę musu jabłkowego
- dociskam go drugim blatem na który nanoszę resztę musu jabłkowego
- dociskam trzecim blatem wkładam do lodówki w między czasie prażę i kroję na drobno orzechy
- żelatynę do śmietanki rozpuszczam w minimalnej ilości gorącej wody
- ubijam kremówkę razem z cukrem na sztywno
- stopniowo dodaję żelatynę
- bitą śmietaną smaruję boki i wierzch torcika, zdobię karmelem i przysypuję orzechami
- ciasto wstawiam do lodówki przynajmniej na dwie godziny, a najlepiej na całą noc, pozwalając smakom stopić się ze sobą
Każdy robi swoją własną wersję szarlotki i oczywiście uważa, że jego jest najlepsza.
OdpowiedzUsuńChyba nie jestem skromna, bo tak właśnie myślę na temat mojej szarlotki z bitą śmietaną i karmelem, która jest naprawdę satysfakcjonująca, gorąco polecam:-)
Serdeczności<3
Wygląd że tak powiem oszałamiający aż świat wiruje w oczach -a smak na pewno zawrócił by w głowie monarchom na przyjęciu w królewskich komnatach -To moja opinia -ale kiedy wyobraźnia bierze górę
OdpowiedzUsuńPrzy stole z delicjami prawda?Życzę rozkosznego zachwytu nad łakocim rarytasem .
Patrząc na Pani fotki- ma się wrażenie -że Pani ciastka kokietują swoją wyjątkowością.Myślę że chcąc
OdpowiedzUsuńwywołać większą rozkosz zmysłową języka -Wystarczy obserwować Pani wyraz twarzy -podczas degustacji-
przy delektowaniu się swoimi delicjami .Wzdychając przy tym och i ach !!! Pani ustami ..Jest to wyższa szkoła
uwodzenia smakiem -Opanowała ją Pani do perfekcji na rodzinie.Mam nadzieję że inni też pozwalaj się tak
uwodzić -nie piszą tylko o tym, nic nie mówią .
Podobny efekt wywołuje odblask słońca na kropelkach rosy - tworząc ze zwykłej wody prawdziwe
,drogocenne perły -Przepraszam ...
Wartość Pani szarlotki to warstwy biszkoptów (delikatność ).waniliowy mus jabłkowy -okryty
OdpowiedzUsuńkremową otuliną z bitą śmietaną -robiąca wrażenie na kubkach smakowych języka - a prażone orzechy
brazylijskie dopełniają rozkoszy -Gdyby jeszcze komputerowo można odczuć zapach - Trochę można
przedobrzyć nagrywając film w czasie przyrządzania - ciast- i w czasie uczty smakowej -Przecież można
stracić zmysły - słysząc och i ach te westchnienia -przy ucztowaniu -delektowaniu się każdym kąskiem
ciasta- A widząc jak ciasto rozpływa się w ustach -nie można sobie wyobrazić nic bardziej
niesamowitego - wyobraźnia smakowa rośnie potęguje wrażenia - gdy widzą to oczy - A gdyby jeszcze
zapach drażnił zmysł węchu - zapach unoszący się znad talerzyków znad tacki z ciastem ?. Wszystko
ma znaczenie - głos - zapach i smak - W tej chwili Pani kusi opisując jak smakuje jak wygląda -
ciasto -
opisuje to Pani słowami pisanymi - Głos słyszany robi większe wrażenie - Przekroiła też Pani ciasto i
zasugerowała że już się nim delektujecie - łyżeczka z kuszącym ciastkiem lekko napoczętym - nasuwa
skojarzenie niebiańskiego smaku --taka fotka robi wrażenie. Gdyby był jeszcze odczuwalny zapach -
Widząc pszczoły na obsypanej kwieciem czereśni czy jabłoni - na fotce - to za mało aby je podziwiać
trzeba słyszeć jak pracują - ten ich gwar -szum - śpiew. czy to nie ekstaza nie obłęd ? Nad
prawami urokiem natury?-A gdyby widzieć rozkwitajacy kwiat- te rozchylajace się płatki - z pączka -
róży nap;A róże też pachną - Przyroda ma też swoje tajemnice -sekrety - warto je poznać -doznać
wstrząsu - szoku -To nieomal film przygodowy - To takie same wrażenia jak podglądanie karpatki w
piekarniku -co ona w tym czasie czyni -co wyprawia -czy to nie emocje - czy obserwujac ogórki
posadzone na grządce - jak dorastają jak rozkwitają -jak obsypują się owocami czy to nie
emocjonalne uczucie ?
Pan jednak jest pisarzem, będę się tego trzymać.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :-)
Najlepszy przepis na torcik jabłeczny w internecie!
OdpowiedzUsuńcieszę się :-)
Usuń