czwartek, 5 grudnia 2013

"Tarta z ciasta francuskiego z dynią kurczakiem i serem feta"

Tarta z ciasta francuskiego z dynią kurczakiem i serem feta


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 5 grudnia 2013 r. Nadwyżkę wyhodowanej dyni postanowiłam upiec w piekarniku, a następnie przygotować z niej pyszne danie. Jako bazę do mojej potrawy wykorzystałam ciasto francuskie, które jest bardzo plastyczne i daje tak wiele możliwości. Dodałam pomarańczową dynię ser feta, tymianek, podsmażony kurczaczek, wzbogaciłam je aromatycznym masłem szałwiowym, wstawiłam do piekarnika i gotowe. Uzyskałam bardzo kolorową jesienną propozycję, która fantastycznie zaspokoiła nasze
zachcianki. Podałam ją na ciepło, ale konsumując pozostałości na drugi dzień okazało się, że na zimno jest również rewelacyjna. Ta tarta jest kolejnym przykładem na to, że dzięki połączeniu prostych składników możemy ekspresowo przygotować smaczną i bardzo elegancką potrawę. Serdecznie polecam:-) Tarta z ciasta francuskiego z dynią kurczakiem i serem feta Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 4 grudnia. Wytrawna tarta z ciasta francuskiego z dynią kurczakiem i serem feta! Pokuście się o chrupiące ciasto francuskie z ulubionymi dodatkami, wówczas w krótkim czasie uzyskacie potrawę o ciekawym smaku i pięknym wyglądzie:-) 
Oceny: 4,7 
Czas przygotowania: 10 min Czas pieczenia: 20 min Łączny czas: 30 min 
Liczba porcji: 4 porcje 
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek 

Składniki: 

(Inspiracją był przepis z "Kwestii Smaku" nieznacznie zmodyfikowany) 
  • ciasto francuskie (najlepiej zrobione na maśle): 275 g 
  • miąższ dyni (zważony bez skóry i pestek): 1 kg 
  • ser feta: 200 g 
  • filet drobiowy: ok. 250 g 
  • curry: szczypta 
  • masło szałwiowe: skropić wedle uznania 
  • sól morska: wedle uznania 
  • świeżo zmielony pieprz (może być kolorowy): 3/4 łyżeczki 
  • tymianek (najlepiej świeży, dałam suszony): 3/4 łyżeczki 
  • bazylia (jak wyżej): 3/4 łyżeczki 

Przygotowanie:

  • dynię przygotowałam wcześniej, w łącznym czasie nie uwzględniłam czasu jej pieczenia przepis zamieszczam poniżej: 
  • piekarnik nagrzewam do 200oC 
  • dużą blachę wykładam papierem do pieczenia 
  • dynię płuczę kroję na kilka mniejszych kawałków, obieram ze skóry i usuwam pestki wraz z otoczkami pozostawiam sam miąższ i odmierzam 1 kg 
  • dynię kroję na 2 cm kostkę 
  • prószę solą morską, wkładam do miski, kropię oliwą lub olejem i mieszam 
  • wykładam na blachę i wstawiam do piekarnika 
  • piekę przez godzinę uwaga! jeśli pieczemy mniejszą ilość dyni, wówczas skracamy czas pieczenia, nie może się zrumienić od spodu (to powoduje goryczkę i może zepsuć smak całego dania), dynię pieczemy 60 minut, gdy cała blacha jest gęsto pokryta kawałkami dyni, gdy kawałki warzywa są luźno rozłożone na blaszce, może się tak zdarzyć, że już w połowie czasu pieczenia będą upieczone


Przygotowanie tarty: 

  • spód ciasta francuskiego podpiekam ( dzięki wcześniejszemu podpiekaniu spód będzie odpowiednio wypieczony ładnie zrumieniony i sztywny)
  • piekarnik nagrzewam do 210oC 
  • na dużej blaszce o wymiarach 32*38 rozkładam ciasto francuskie i wkładam do piekarnika na kilka minut 
  • wyjmuję z pieca zaginam brzegi ciasta na około 0,5 cm, dociskam ostrzami widelca 
  • na ciasto kładę drugą, nieco mniejszą blaszkę tak, aby przykryła prawie całe ciasto-zagięte boki mają pozostać na zewnątrz (dzięki temu uzyskamy efekt wyższego brzegu tarty) 
  • do blaszki wkładam obciążenie w postaci na przykład kilku pomidorów rozłożonych po całej blaszce wstawiam do piekarnika i piekę ok. 10 minut 
  • w między czasie opłukaną i pozbawioną kostek, bądź zanieczyszczeń pierś drobiową kroję w kostkę i smażę na maśle klarowanym, przyprawiam solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i curry 
  • zdejmuję górną blaszkę z obciążeniem i piekę dalej samo ciasto przez około 3 minuty, aż będzie ładnie zrumienione 
  • w trakcie pieczenia dwukrotnie otwieram piekarnik i uklepuję ciasto w kilku miejscach, gdyby za dużo się podnosiło wyjmuję upieczone ciasto(piekarnika nie wyłączając) 
  •  na ciasto wykładam upieczoną dynię ser feta, podsmażoną pierś, tymianek, bazylię, tartę kropię masłem szałwiowym, prószę solą oraz kolorowym pieprzem 
  • wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180oC 
  • piekę przez około 7-10 minut


                               Smacznego!!! 

Tagi: dynia, ciasto francuskie, ser feta, masło szałwiowe, bazylia, tymianek;

3 komentarze :


  1. W tej tarcie na uwagę zasługuje ciekawy smak masła szałwiowego, który z delikatną piersią kurczaka nadaje jej wyjątkowe odczucia smakowe;
    Serdeczności:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo aromatyczne -apetyczne danie -a zioła tymianek - i bazylia - no i masło szałwiowe - Warto próbować - i delektować się smakiem -Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy do celów kulinarnych nadaje się szałwia lekarska ? a czy szałwia muszkatołowa ma jakieś znaczenie ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))