lutego 22, 2013

" ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM "

Print Friendly and PDF

Łosoś - jedna z najdelikatniejszych i najwykwintniejszych ryb, posiada elegancki wizerunek i piękną barwę mięsa:-)

Naukowcy i dietetycy twierdzą, że dla zachowania dobrego zdrowia i urody powinniśmy spożywać ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu.

To prawda, ponieważ jest ich w naszej diecie często zbyt mało, a są one naprawdę pełne wspaniałych wartości odżywczych, które dobroczynnie wpływają na cały nasz organizm:-)

Łosoś zawiera wartościowe kwasy tłuszczowe Omega 3, które są bardzo pożyteczne dla układu krwionośnego i potrafią pomóc nawet tym osobom, które mają poważne problemy z sercem, obniżają poziom cholesterolu.
Ponadto regularne spożywanie tej ryby korzystnie wpływa na cały organizm, a także na nasz wygląd.
Efektem są ładne paznokcie, włosy, stan skóry, także zapobiega powstawaniu nowotworów, poprawia pracę całego układu nerwowego.
Ryba ta stanowi paletę witamin między innymi A, D, PP, witamin z grupy B, białek, składników mineralnych takich jak wapń, selen, magnez, czy jod.

Łosoś jest wspaniałym urozmaiceniem zdrowej diety.

Kontynuując myśl dietetyków i naukowców przyrządziłam tę rybkę
na kolację w najprostszy możliwy sposób.
I chyba prostota wykonania spowodowała ten niezwykły wygląd i smak. 







Liczba osób - 2
Czas przygotowania ok. 30 minut, po wyjęciu łososia z lodówki
Stopień trudności - łatwy

Składniki:


  • 300 g łososia norweskiego
  • 1 rolka ciasta francuskiego ( gotowego )
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • sok z cytryny

Przygotowanie :

Rybę prószę solą, pieprzem, kropię sokiem z cytryny - odstawiam do lodówki na 2 godziny - jeżeli filet posiada skórę, to trzeba go oskórować, jeśli posiada ości - wyciągnąć je.
Z ciasta francuskiego wycinam 6 równych prostokącików.
Rybę dzielę na sześć w miarę równych części i układam na cieście. 




Ciasto z rybą zwijam w kopertę, boki smaruję roztrzepanym żółtkiem i przenoszę na blachę wyłożoną papierem pergaminowym.
Blachę wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 25 minut.
Kopertki pięknie się zrumieniły.
Wygląd mówi sam za siebie, aż chce się łasuchować.
Mam nadzieję, że będzie smakowało.....
Oto rezultat moich zmagań:-)




To zadziwiające jak wzrok ma wpływ na apetyt nawet podświadomie, oczyma można się najeść - czyż nie:-)
To danie to zachwyt nad prostotą i ekskluzywnością.....
Polecam!!!

Serdeczności:-)

3 komentarze:

  1. Smaczny i delikatny łosoś w połączeniu z ciastem francuskim stanowi idealne danie kolacyjne.
    Prostota wykonania powoduje niezwykły wygląd i smak.
    Ściskam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Samo czytanie o wartościach potrawy ma dobroczynny wpływ na konsumpcję -Tylko-
    ilu ludzi tyle się trudzi -aby tak cudowna atmosferę stwarzać - i kusić cudownościami swojej kuchni-Ciekawe kto wypiekał ciasta-przyrządzał potrawy w tym serialu M-jak miłość - czy W Ojciec Mateusz -

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger