lutego 25, 2013

" ROGALIKI DROŻDŻOWE "

Print Friendly and PDF

Rogaliki drożdżowe

Autor: Halina Joskowska
Opublikowano: 25 lutego 2013 r.
Kiedy na dworze jest zimno i nieprzyjemnie, pokusa by zostać w ciepłym domu jest zbyt silna, by się jej oprzeć. 
Wtedy bardzo proste, samodzielnie upieczone rogaliki sprawiają ogromną radość. 
To idealne zajęcie na mroźne dni rozgrzewa duszę i ciało. 
Drożdżowe wygibasy przywołują wspomnienia z dzieciństwa :-) 
Mama piekła owe cacuszka przeważnie w sobotę przed południem, tak by po obiedzie przy kawie móc się 
delektować pysznościami.


  
My z rodzeństwem zawsze pomagaliśmy, a potem pałaszowaliśmy bez opamiętania. 
Moje półksiężyce wypełniłam pyszną domową konfiturą, dzięki temu są wilgotne w środku i mogą kilka dni poleżeć, jednak z tym chyba będzie problem, bo w mgnieniu oka znikają z talerza :-) 

Rogaliki drożdżowe Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 22 lutego
Pyszne rogaliki drożdżowe!!! 
Rogaliki na cieście drożdżowym są przepyszne, same rozpływają się w ustach. 
Stanowią słodki dodatek do kawy, dodają energii i przywołują najpiękniejsze wspomnienia dziecięcych lat :)  

                                                         Oceny: 4,5 

                                              Czas przygotowania: 30 min
                                              Czas pieczenia: 30 min
                                              Łączny czas: 1 godz.

                                              Liczba porcji: 32 rogaliki
                                              Rozmiar porcji: 1 rogal 
                                              Liczba kilokalorii w 100 g: 286 
                                              Węglowodany w 100 g: 46 g 
                                              Tłuszcz w 100 g: 8 g 
                                              Białko w 100 g: 6 g 

                                           Składniki:

                                                       mąka1/2 kg
                                                kwaśna śmietana200 ml
                                                   margaryna1 kostka
                                            jajko wiejskie od gospodyni1
                                                    drożdże10 dag
                                              cukier waniliowy2 łyżeczki
                                                    sól morskaszczypta

 Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki siekam nożem i zagniatam. 
  2.  Dzielę na 4 części, każdą z nich rozwałkowuję i dzielę na 8 trójkątów. 
  3. Z każdego z nich formuję rogalik, nadziewam go konfiturą. 
  4.  Piekę w temperaturze 220 stopni C ok. 30 minut. 
  5.  Dekoruję przygotowaną polewą lukrową :-)





 Rogaliki znikały z talerza z szybkością zbliżoną do "prędkości światła" :-)
 Bardzo polecam, były pyszne !!!

 Tagi: rogaliki;

4 komentarze:

  1. To są pyszne rogaliki, bosko rozpływają się w ustach. Stanowią słodkie uzupełnienie do kawy dając nam energii, a poza tym przywołują najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa:-)
    Pyszności....

    OdpowiedzUsuń
  2. od bardzo dawna robię takie same, są super! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No to mamy wspólną słodycz:-)
    Pozdrawiam i życzę miłego popołudnia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Same pyszności - tylko że na to trzeba mieć czas - i po deserkach trzeba koniecznie iść na spacer za miasto -To wszystkie cudowności które Pani piecze to nic innego jak bajka -jak marzenie -jak bujanie w obłokach -To istny raj - w takim towarzystwie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger