Sałatka z Tuńczykiem
Autor: Halina JoskowskaOpublikowano: 25 lutego 2013 r.
Na samą myśl o uroczystościach domowych, świętach robi mi się jakoś przyjemnie na sercu, a dlaczego ??? Bo to jest okazja do przygotowania mojej ulubionej sałatki z tuńczykiem :-)
Obok tej potrawy nie można przejść obojętnie, trzeba spróbować by poczuć jej subtelność.
Połączenie tuńczyka z cebulą jest idealne i nadaje miły posmak ciepła i radości :-)
Celebruję radość jedzenia i czuję się tak blisko nieba jak to jest możliwe.
Po przygotowaniu, najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy składniki są już dokładnie zintegrowane. Zaspokaja nawet najwybredniejsze podniebienia - mam tu na myśli mojego męża, któremu nigdy nic nie smakuje, a ostatnio do grona miłośników tego dania dołączyła również moja córka, która nieustannie pyta, kiedy znowu zrobię tę potrawę.
Czyli jest dobrze:-)
Ten przepis posiadam od wielu lat, nawet nie wiem skąd go mam ale jest wart polecenia.
Sałatka z Tuńczykiem
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 20 stycznia.
Wyborna sałatka z tuńczykiem!!!
Ta sałatka to apetyczna lekkość, która za każdym kęsem wywołuje coraz większe uczucie głodu.
Daje satysfakcję nawet największym marudom kulinarnym :-)
Oceny: 4,8
Czas gotowania: 10 min
Łączny czas: 40 min
Składniki:
- jajka wiejskie od gospodyni: 6-7
- tuńczyk najlepiej Rio Mare w sosie własnym: 1 puszka
- kukurydza: 1 puszka
- żółty twardy ser: ok. 30 dag
- cebula: 1 mała
- majonez: 3 łyżki
- sól morska: do smaku
- świeżo zmielony pieprz: do smaku
Przygotowanie:
- jajka wiejskie od gospodyni gotuję na twardo - 10 minut, studzę, obieram ze skorupek, oddzielam żółtka od białka i kroję w drobną kostkę - w oddzielną miskę żółtka, oddzielną białka, delikatnie przyprawiam solą i pieprzem i odstawiam
- odcedzam tuńczyka
- małą cebulkę rozdrabniam robotem kuchennym, bo nie lubię kroić i ryczeć, a następnie dokładnie mieszam z tuńczykiem
- ser ścieram na tarce o drobnych oczkach
- poszczególne składniki dodaję warstwowo do szklanej miski w następującej kolejności: na dno połowa białek, połowa kukurydzy, tuńczyk z cebulą, starty ser, reszta kukurydzy, reszta białek, wierzch posypuję żółtkami jak na zdjęciu :
- każdą warstwę smaruję majonezem
I voila sałatka gotowa :-)
Oto rezultat moich zmagań :
Jestem zadowolona, bo wiem że danie jest sprawdzone i na pewno będzie smakowało,
to dodaje skrzydeł:-)
Ściskam !!!
Tagi: tuńczyk, kukurydza, twardy żółty ser;
To jest moja ukochana sałatka - jedyna i niepowtarzalna. Jej wysublimowany smak spowodowany łagodnym tuńczykiem połączonym z resztą dodatków zaspokaja nawet najwybredniejsze podniebienia:-)
OdpowiedzUsuńSerdeczności.....