lutego 25, 2013

" Sałatka z Tuńczykiem "

Print Friendly and PDF

Sałatka z Tuńczykiem

Autor: Halina Joskowska
Opublikowano: 25 lutego 2013 r.
Na samą myśl o uroczystościach domowych, świętach robi mi się jakoś przyjemnie na sercu, a dlaczego ??? Bo to jest okazja do przygotowania mojej ulubionej sałatki z tuńczykiem :-) 
Obok tej potrawy nie można przejść obojętnie, trzeba spróbować by poczuć jej subtelność. 
Połączenie tuńczyka z cebulą jest idealne i nadaje miły posmak ciepła i radości :-) 
Celebruję radość jedzenia i czuję się tak blisko nieba jak to jest możliwe. 
Po przygotowaniu, najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy składniki są już dokładnie zintegrowane. Zaspokaja nawet najwybredniejsze podniebienia - mam tu na myśli mojego męża, któremu nigdy nic nie smakuje, a ostatnio do grona miłośników tego dania dołączyła również moja córka, która nieustannie pyta, kiedy znowu zrobię tę potrawę. 
Czyli jest dobrze:-) 
Ten przepis posiadam od wielu lat, nawet nie wiem skąd go mam ale jest wart polecenia.
Sałatka z Tuńczykiem 
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 20 stycznia
Wyborna sałatka z tuńczykiem!!!
Ta sałatka to apetyczna lekkość, która za każdym kęsem wywołuje coraz większe uczucie głodu. 
Daje satysfakcję nawet największym marudom kulinarnym :-) 

Oceny: 4,8

Czas przygotowania: 30 min
Czas gotowania: 10 min
Łączny czas: 40 min

 Składniki: 


  • jajka wiejskie od gospodyni: 6-7 
  • tuńczyk najlepiej Rio Mare w sosie własnym: 1 puszka 
  • kukurydza: 1 puszka 
  • żółty twardy ser: ok. 30 dag 
  • cebula: 1 mała 
  • majonez: 3 łyżki 
  • sól morska: do smaku 
  • świeżo zmielony pieprz: do smaku 

   Przygotowanie:



  • jajka wiejskie od gospodyni gotuję na twardo - 10 minut, studzę, obieram ze skorupek, oddzielam żółtka od białka i kroję w drobną kostkę - w oddzielną miskę żółtka, oddzielną białka, delikatnie przyprawiam solą i pieprzem i odstawiam 
  • odcedzam tuńczyka 
  • małą cebulkę rozdrabniam robotem kuchennym, bo nie lubię kroić i ryczeć, a następnie dokładnie mieszam z tuńczykiem 
  • ser ścieram na tarce o drobnych oczkach 
  • poszczególne składniki dodaję warstwowo do szklanej miski w następującej kolejności: na dno połowa białek, połowa kukurydzy, tuńczyk z cebulą, starty ser, reszta kukurydzy, reszta białek, wierzch posypuję żółtkami jak na zdjęciu : 



  •  każdą warstwę smaruję majonezem
  I voila sałatka gotowa :-)

  Oto rezultat moich zmagań :


 

 Jestem zadowolona, bo wiem że danie jest sprawdzone i na pewno będzie smakowało,
  to dodaje skrzydeł:-)

  Ściskam !!! 


 Tagi: tuńczyk, kukurydza, twardy żółty ser;

1 komentarz:

  1. To jest moja ukochana sałatka - jedyna i niepowtarzalna. Jej wysublimowany smak spowodowany łagodnym tuńczykiem połączonym z resztą dodatków zaspokaja nawet najwybredniejsze podniebienia:-)
    Serdeczności.....

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger