Babka piaskowa
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 26 lutego 2013 r. Mam naturę wszędobylską, bardzo lubię szperać w starych dokumentach. Można w nich znaleźć wiele ciekawych rzeczy, oraz odkryć kawałek historii. W dzieciństwie miałam ku temu mnóstwo okazji, ponieważ w domu był ogromny strych z niezliczoną ilością papierów. To tutaj znalazłam stary pożółkły zeszyt z pięknymi tłustymi plamami.
Babka piaskowa
Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania:
23 lutego.
Delikatna babka piaskowa!
Analizując przepis wciąż przewija się zapomniane słowo "ucierać", no przecież można to wszystko zmiksować, czyż nie? No tak, ale kiedyś nie było mikserów, dlatego składniki trzeba było utrzeć razem w misie. Ponieważ lubię mieszać wałkiem, więc trzymałam się receptury. Zjadłam kawałek - jest pulchna, a jednocześnie tworzy ścisłą konsystencję, będącą wynikiem połączenia mąki pszennej z mąką ziemniaczaną. Wypiek jest słodki i sycący, co czyni go fantastycznym deserem do popołudniowej kawy:-)
Ta babka to piękno i charakter, który tkwi w prostocie.
Oceny:
4,5
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 40 min
Łączny czas: 55 min
Rozmiar porcji: 1 kawałek (ok. 60 g)
Liczba kilokalorii w porcji: 239
Węglowodany na porcję: 29 g
Białko na porcję: 3 g
Tłuszcz na porcję: 12 g
Składniki:
- mąka tortowa: 2 szklanki
- mąka ziemniaczana: 1 i 1/2 szklanki
- margaryna: 20 dag
- cukier: 1 szklanka
- jajka: 4
- cukier waniliowy (domowy): 16 g
- mleko: 1/2 szklanki
Przygotowanie:
- tłuszcz ucieram z cukrem na pulchną masę
- dodaję kolejno po 1 żółtku
- mąkę łączę z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną, łączę z ucieraną masą
- dolewam mleko
- pod koniec dodaję ubitą pianę
- wlewam ciasto do formy uprzednio posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą
- piekę około 40 minut, po tym czasie dla własnego spokoju zawsze sprawdzam dodatkowo patyczkiem
- jeśli lubicie babkę z kakao to możecie dodać do ciasta wedle uznania
- do ciasta wykorzystałam formę do pieczenia - keksówkę - 25*7 cm
- po ostudzeniu przyprószyłam cukrem pudrem
Serdeczności:-)
Tagi: domowy cukier waniliowy
Babka jest sypka, delikatna, jednocześnie słodka i sycąca. To połączenie piękna i charakteru, które tkwi w prostocie musi znaleźć się w wielkanocnej święconce....
OdpowiedzUsuńŚciskam :-)
Bardzo lubię wszelkie babki.Już w zeszłym tygodniu za mną chodziła,ale teraz to chyba jeszcze nie pora na ten rodzaj ciasta,więc poczekam do jesieni.Pani Halinko prowadzi Pani bloga dłużej ode mnie o jeden miesiąc,więc podobnie jak ja jest Pani na początku drogi.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!!!
OdpowiedzUsuńNie wiem jak u Pani ale moja droga jak na razie jest bardzo wyboista.
Pozdrawiam :-)
Jeśli upiecze się ciasto -bez zakalca - jest smaczne - Smak można określać tak jak tworzy się w głowie po delektowaniu się nim -Więc gdzie ta droga wyboista -?Pani Halino - Gdy na talerzyku nie pozostał ani okruszek - To trzeba być dumną ze swojego talentu- i też z odwagi -Bo czytając przepis z przechowywanym kartoniku w archiwum - może czasami literki gdzieś się ukryły - zginęły wpływem czasu -trzeba się domyślać -Tak jak w szkole nauczycielka pyta co pisarz czy poeta miał na myśli - coś mówiąc czy pisząc - Zapach pieczonej babki też odurza -rozbudza apetyt - czyż nie ?
OdpowiedzUsuń;-)
UsuńWypróbowałam przepis, jest super. Babka wychodzi przepyszna i jest to prawdziwe ciasto piaskowe. Super. Dziękuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń
UsuńBardzo się cieszę;-)
Super przepis!
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńTo jest sprawdzony przepis babci, nie zawodzi :-)