środa, 27 lutego 2013

" Deser z jagodami i płatkami"

Deser z jagodami i płatkami

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 27 lutego 2013 r. Kiedy otwieram codziennie drzwi do kuchni, daję sobie szansę, by zmienić i ulepszyć smak życia. Sposobem jest bardzo łatwy i szybki deser, w którym zmiksowane składniki kremu są bardzo sycące i zaspokoją potrzebę słodkości dla 6 osób. Kolorowe owoce poprawiają humor i zwalczają chandrę. Przyrządzanie takiego deseru powoduje bardzo
relaksujący poranek w kuchni. Ta uczta śniadaniowa podnosi na duchu i jest prawdziwie odświętnym sposobem na rozpoczęcie dnia ;-) Przepis troszeczkę zmodyfikowany Deser z jagodami i płatkami Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 25 lutego
Pyszny deser z jagodami i płatkami! Deser jest smaczny i delikatny. Prostota wykonania i niezwykły smak przeobrażają go w coś wyjątkowego i niepowtarzalnego. Bardzo polecam, bo to raj dla podniebienia;-) Oceny: 5,0 
Czas przygotowania: 40 min Łączny czas: 40 min
Liczba porcji: 6
Rozmiar porcji: 1 pucharek 



Składniki: 

Posypka: 
  • płatki zbożowe: 1/2 szklanki 
  • płatki migdałowe: 1/2 szklanki 
  • cukier: 4 łyżki 
Biała masa: 
  • biały ser: 275 g 
  • jogurt (użyłam greckiego): 200 g 
  • cukier waniliowy (domowy): 2 łyżeczki 
  • cukier trzcinowy: 2 łyżki 
  • śmietanka kremówka 30% (polecam łaciatą): 100 ml 
Poza tym: 
  • jagody (mogą być maliny, borówka amerykańska): 200 g 
  • świeżo zmielony cukier puder: 1 łyżka 

Przygotowanie:

Posypka: 
  • na patelnię teflonową wsypuję płatki zbożowe, dodaję 2 łyżki cukru i smażę ( bez tłuszczu ) na małym ogniu, w czasie prażenia cały czas mieszam, aby płatki lub cukier się nie przypaliły prażę tak długo, aż całość nabierze złotego koloru wysypuję na talerz 
  • tak samo prażę płatki migdałowe z 2 łyżkami cukru 
  • uprażone płatki zbożowe i płatki migdałowe mieszam i odstawiam do ostygnięcia 
Biała masa:
  • biały ser z jogurtem, cukrem, cukrem waniliowym miksuję blenderem na bardzo gładką masę 
  • kremówkę ubijam na sztywno i delikatnie mieszam z serem 
  • 1/3 jagód odstawiam, resztę miksuję blenderem z 1 łyżką cukru pudru 
  • na dno pucharków wsypuję uprażone płatki ( zostawiam na wierzch ) i układam na przemian białą masę i mus owocowy między warstwy wkładam po parę sztuk jagód na górę daję resztę uprażonych płatków i parę jagód 
  • od razu podaję

  

                                                 Serdeczności:-) 

Tagi: płatki zbożowe, płatki migdałowe, biały ser, jogurt, domowy cukier waniliowy, cukier trzcinowy, śmietanka kremówka, borówka amerykańska, cukier puder;

1 komentarz:

  1. Przygotowanie tego deseru jest gwarancją relaksującego poranka.
    Zmiksowane kolorowe owoce przeganiają każdą chandrę i przywracają równowagę ciała i ducha.
    Chciałoby się rzec - " chwilo trwaj ....."
    Ściskam !!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))