Deser z jagodami i płatkami
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 27 lutego 2013 r. Kiedy otwieram codziennie drzwi do kuchni, daję sobie szansę, by zmienić i ulepszyć smak życia. Sposobem jest bardzo łatwy i szybki deser, w którym zmiksowane składniki kremu są bardzo sycące i zaspokoją potrzebę słodkości dla 6 osób. Kolorowe owoce poprawiają humor i zwalczają chandrę. Przyrządzanie takiego deseru powoduje bardzorelaksujący poranek w kuchni. Ta uczta śniadaniowa podnosi na duchu i jest prawdziwie odświętnym sposobem na rozpoczęcie dnia ;-) Przepis troszeczkę zmodyfikowany Deser z jagodami i płatkami Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 25 lutego.
Pyszny deser z jagodami i płatkami! Deser jest smaczny i delikatny. Prostota wykonania i niezwykły smak przeobrażają go w coś wyjątkowego i niepowtarzalnego. Bardzo polecam, bo to raj dla podniebienia;-) Oceny: 5,0
Czas przygotowania: 40 min Łączny czas: 40 min
Liczba porcji: 6
Rozmiar porcji: 1 pucharek
Składniki:
Posypka:- płatki zbożowe: 1/2 szklanki
- płatki migdałowe: 1/2 szklanki
- cukier: 4 łyżki
- biały ser: 275 g
- jogurt (użyłam greckiego): 200 g
- cukier waniliowy (domowy): 2 łyżeczki
- cukier trzcinowy: 2 łyżki
- śmietanka kremówka 30% (polecam łaciatą): 100 ml
- jagody (mogą być maliny, borówka amerykańska): 200 g
- świeżo zmielony cukier puder: 1 łyżka
Przygotowanie:
Posypka:
- na patelnię teflonową wsypuję płatki zbożowe, dodaję 2 łyżki cukru i smażę ( bez tłuszczu ) na małym ogniu, w czasie prażenia cały czas mieszam, aby płatki lub cukier się nie przypaliły prażę tak długo, aż całość nabierze złotego koloru wysypuję na talerz
- tak samo prażę płatki migdałowe z 2 łyżkami cukru
- uprażone płatki zbożowe i płatki migdałowe mieszam i odstawiam do ostygnięcia
- biały ser z jogurtem, cukrem, cukrem waniliowym miksuję blenderem na bardzo gładką masę
- kremówkę ubijam na sztywno i delikatnie mieszam z serem
- 1/3 jagód odstawiam, resztę miksuję blenderem z 1 łyżką cukru pudru
- na dno pucharków wsypuję uprażone płatki ( zostawiam na wierzch ) i układam na przemian białą masę i mus owocowy między warstwy wkładam po parę sztuk jagód na górę daję resztę uprażonych płatków i parę jagód
- od razu podaję
Przygotowanie tego deseru jest gwarancją relaksującego poranka.
OdpowiedzUsuńZmiksowane kolorowe owoce przeganiają każdą chandrę i przywracają równowagę ciała i ducha.
Chciałoby się rzec - " chwilo trwaj ....."
Ściskam !!!