lutego 28, 2013

" SERDUSZKA "

Print Friendly and PDF

Serduszka

Autor: Halina Joskowska 
Opublikowano: 28 lutego 2013 r. 

Serduszka - to inaczej wafle, są wyrobem cukierniczym. 
Można je podać z bitą śmietaną i owocami, konfiturą lub lodami. 
Ciasto powstaje poprzez wymieszanie mąki, soli, cukru, żółtek i mleka, a następnie ubitych białek. 
Receptura jest mało skomplikowana. 
Do ciasta dodaję cukier i sól według uznania.

Ważne, aby pamiętać, że z cukrem nie można przesadzić, bo ciasto może się przypalić. 
Istotna jest również moc wafelnicy, jeśli będzie za słaba, wafle bedą niewystarczająco wypieczone :-) 

Serduszka 
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 25 lutego

Słodkie serduszka! 
Ten wyrób cukierniczy jest świetnym rozwiązaniem na coś słodkiego do poobiedniej kawy. 
Szybko się go przygotowuje i zawsze się sprawdza. 
Szczególnie polecam z konfiturą wiśniową, poprawia humor i przenosi w krainę pyszności :-) 

Oceny: 4,5

Czas przygotowania: 15 min 
Czas pieczenia: 1 godz. 
Łączny czas: 1 godz. i 15 min 

Liczba kilokalorii w jednym listku: 180 


Składniki: 

  • mąka: 2 szklanki
  • mleko: 2 szklanki 
  • jaja wiejskie: 2 sztuki 
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia: 6 łyżek 
  • cukier: do smaku 
  • sól: szczypta 
  • cukier waniliowy: 1 opakowanie (16 g) 
  • proszek do pieczenia: 1 łyżeczka 

 Przygotowanie:

  1. Żółtka oddzielam od jaj. 
  2. Miksuję żółtka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, oliwę, cukier,sól i cukier waniliowy na jednolita masę. 
  3. Białka ubijam na sztywno i delikatnie mieszam z ciastem.
  4. Piekę w rozgrzanej wafelnicy do osiągnięcia złotego koloru ( ok. 2-3 minuty ). 
  5.  Odsączam tłuszcz na ręczniku papierowym. 
  6.  Podaję z cukrem pudrem:

   


 lub z konfiturą wiśniową mojej mamy roboty, którą uwielbiam :-) 


 Tak wygląda efekt moich zmagań:



    



 Tagi: mąka, mleko, jajka, cukier waniliowy; 



 Ściskam.........

1 komentarz:

  1. Te serduszka wypełnione konfiturą wiśniową w magiczny sposób poprawiają humor i sprawiają, że znikają wszystkie smutki i kłopoty, a myśli koncentrują się tylko na przepysznym daniu.
    Trzymajcie się:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger