Serduszka
Autor: Halina JoskowskaOpublikowano: 28 lutego 2013 r.
Serduszka - to inaczej wafle, są wyrobem cukierniczym.
Można je podać z bitą śmietaną i owocami, konfiturą lub lodami.
Ciasto powstaje poprzez wymieszanie mąki, soli, cukru, żółtek i mleka, a następnie ubitych białek.
Receptura jest mało skomplikowana.
Do ciasta dodaję cukier i sól według uznania.
Ważne, aby pamiętać, że z cukrem nie można przesadzić, bo ciasto może się przypalić.
Istotna jest również moc wafelnicy, jeśli będzie za słaba, wafle bedą niewystarczająco wypieczone :-)
Serduszka
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 25 lutego.
Słodkie serduszka!
Ten wyrób cukierniczy jest świetnym rozwiązaniem na coś słodkiego do poobiedniej kawy.
Szybko się go przygotowuje i zawsze się sprawdza.
Szczególnie polecam z konfiturą wiśniową, poprawia humor i przenosi w krainę pyszności :-)
Oceny: 4,5
Czas pieczenia: 1 godz.
Łączny czas: 1 godz. i 15 min
Liczba kilokalorii w jednym listku: 180
Składniki:
- mąka: 2 szklanki
- mleko: 2 szklanki
- jaja wiejskie: 2 sztuki
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia: 6 łyżek
- cukier: do smaku
- sól: szczypta
- cukier waniliowy: 1 opakowanie (16 g)
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Przygotowanie:
- Żółtka oddzielam od jaj.
- Miksuję żółtka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, oliwę, cukier,sól i cukier waniliowy na jednolita masę.
- Białka ubijam na sztywno i delikatnie mieszam z ciastem.
- Piekę w rozgrzanej wafelnicy do osiągnięcia złotego koloru ( ok. 2-3 minuty ).
- Odsączam tłuszcz na ręczniku papierowym.
- Podaję z cukrem pudrem:
lub z konfiturą wiśniową mojej mamy roboty, którą uwielbiam :-)
Tak wygląda efekt moich zmagań:
Tagi: mąka, mleko, jajka, cukier waniliowy;
Ściskam.........
Te serduszka wypełnione konfiturą wiśniową w magiczny sposób poprawiają humor i sprawiają, że znikają wszystkie smutki i kłopoty, a myśli koncentrują się tylko na przepysznym daniu.
OdpowiedzUsuńTrzymajcie się:-)