lutego 28, 2013

" SERDUSZKA "

Print Friendly and PDF

SERDUSZKA

Autor: Halina Joskowska 
Opublikowano: 28 lutego 2013 r. 

Moje serduszka są zaliczane do wyrobów cukierniczych. 
Można je podać z bitą śmietaną i owocami, a także z konfiturą lub z lodami. Pyszności przygotowuję przez wymieszanie mąki, soli, cukru, żółtek jaj i mleka, a następnie ubitych białek jaj. 
Przepis jest bardzo łatwy. 
Do ciasta dodaję sól i cukier według uznania. 
Ważne jest aby pamiętać, że cukru nie dodawać za dużo, bo jego nadmiar grozi przypaleniem ciasta, a tego przecież nikt nie chce. 
Jeszcze jedna cenna wskazówka - waflownica musi mieć odpowiednią moc, bo w przeciwnym razie wafle będą niewystarczająco wypieczone :-) 

Serduszka 
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 25 lutego
Słodkie serduszka! 
Te cudeńka podane z cukrem pudrem, czy wypełnione konfiturą wiśniową w magiczny sposób poprawiają nastrój, momentalnie znikają wszystkie smutki i troski, a myśli koncentrują się tylko na pysznym deserze. 

 Oceny: 4,5

Czas przygotowania: 15 min 
Czas pieczenia: 1 godz. 
Łączny czas: 1 godz. i 15 min 

Liczba kilokalorii w jednym listku wafli posmarowanym konfiturą: 180


Składniki: 

  • mąka: 2 szklanki
  • mleko: 2 szklanki 
  • jajka wiejskie od gospodyni: 2 sztuki 
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia: 6 łyżek 
  • cukier drobny do wypieków: do smaku 
  • sól: szczypta 
  • proszek do pieczenia: 1 łyżeczka 
  • cukier waniliowy: 1 opakowanie (16 g) 

Przygotowanie:

  1. Żółtka oddzielam od białek.
  2. Miksuję żółtka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, oliwę, sól,cukier, cukier waniliowy na jednolitą masę. 
  3.  Białka ubijam na sztywno i delikatnie mieszam z ciastem. 
  4.  Piekę w rozgrzanej waflownicy do osiągnięcia złotego koloru(2-3minuty ).  
  5. Odsączam tłuszcz papierowym ręcznikiem. 
  6. Podaję z cukrem pudrem

  

 lub konfiturą wiśniową roboty mojej mamy. 


 Tak wyglądają te smakołyki :-)



   



Serduszka pyszne, wszystkim smakowały, ich delikatny smak powoduje 

niezwykły moment, chciałoby się rzec: " chwilo trwaj wiecznie.....:-) 


No, to będę kończyć..... 



Tagi: mąka, mleko, jajka, cukier waniliowy, oliwa z oliwek;



 Ściskam !!!! 



 






2 komentarze:

  1. Właśnie zrobiłam, na szczęście od razu z podwójnej porcji :) Naprawdę smaczne, polecam :)

    OdpowiedzUsuń

  2. Cieszę się, że smakowały i zapraszam do wypróbowania innych łakoci :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger