SERDUSZKA
Autor: Halina JoskowskaOpublikowano: 28 lutego 2013 r.
Moje serduszka są zaliczane do wyrobów cukierniczych.
Można je podać z bitą śmietaną i owocami, a także z konfiturą lub z lodami. Pyszności przygotowuję przez wymieszanie mąki, soli, cukru, żółtek jaj i mleka, a następnie ubitych białek jaj.
Przepis jest bardzo łatwy.
Do ciasta dodaję sól i cukier według uznania.
Ważne jest aby pamiętać, że cukru nie dodawać za dużo, bo jego nadmiar grozi przypaleniem ciasta, a tego przecież nikt nie chce.
Jeszcze jedna cenna wskazówka - waflownica musi mieć odpowiednią moc, bo w przeciwnym razie wafle będą niewystarczająco wypieczone :-)
Serduszka
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 25 lutego.
Słodkie serduszka!
Te cudeńka podane z cukrem pudrem, czy wypełnione konfiturą wiśniową w magiczny sposób poprawiają nastrój, momentalnie znikają wszystkie smutki i troski, a myśli koncentrują się tylko na pysznym deserze.
Oceny: 4,5
Czas pieczenia: 1 godz.
Łączny czas: 1 godz. i 15 min
Liczba kilokalorii w jednym listku wafli posmarowanym konfiturą: 180
Składniki:
- mąka: 2 szklanki
- mleko: 2 szklanki
- jajka wiejskie od gospodyni: 2 sztuki
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia: 6 łyżek
- cukier drobny do wypieków: do smaku
- sól: szczypta
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- cukier waniliowy: 1 opakowanie (16 g)
Przygotowanie:
- Żółtka oddzielam od białek.
- Miksuję żółtka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, oliwę, sól,cukier, cukier waniliowy na jednolitą masę.
- Białka ubijam na sztywno i delikatnie mieszam z ciastem.
- Piekę w rozgrzanej waflownicy do osiągnięcia złotego koloru(2-3minuty ).
- Odsączam tłuszcz papierowym ręcznikiem.
- Podaję z cukrem pudrem
lub konfiturą wiśniową roboty mojej mamy.
Tak wyglądają te smakołyki :-)
Serduszka pyszne, wszystkim smakowały, ich delikatny smak powoduje
niezwykły moment, chciałoby się rzec: " chwilo trwaj wiecznie.....:-)
Tagi: mąka, mleko, jajka, cukier waniliowy, oliwa z oliwek;
Właśnie zrobiłam, na szczęście od razu z podwójnej porcji :) Naprawdę smaczne, polecam :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały i zapraszam do wypróbowania innych łakoci :))