czwartek, 28 lutego 2013

" MAKARON PENNE Z TUŃCZYKIEM "

Makaron penne z tuńczykiem

Autor: Halina Joskowska 
Opublikowano: 28 lutego 2013 r. 

Jestem pasjonatką makaronów pod każdą postacią. 

Makaron penne czyni świetne danie z tuńczykiem. 
Do mojej potrawy zastosowałam makaron z całego ziarna.

Jak wiadomo ziarno składa się z łuski, jądra i kiełka. 
Łuska ziarna posiada wysoką zawartość błonnika, witaminy z grupy B oraz wiele cennych minerałów, które mają istotne znaczenie dla organizmu. 
Jądro ziarna stanowi źródło białka oraz węglowodanów czyli zasobów energii dla organizmu.
Kiełek ziarna jest źródłem witamin z grupy B oraz cennych minerałów.

Właściwości pełnego ziarna są nieocenione, ich spożywanie dostarcza nam błonnika, witamin z grupy B ( niacyna, witamina B1 ) i minerałów 
( fosfor, magnez, żelazo, cynk ) oraz białka.

Produkty pełnoziarniste stanowią ważną część właściwie zbilansowanej diety, a dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. 

Penne z tuńczykiem to propozycja, która jest idealnym rozwiązaniem na szybką kolację we dwoje. 
Łagodne połączenie ulubionego makaronu z tuńczykiem powoduje, że celebrujemy radość jedzenia bez poczucia ociężałości:-) 

Makaron penne z tuńczykiem 
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 26 lutego

Boskie penne z tuńczykiem !!! 
Połączenie boskiego smaku penne z tuńczykiem łączy w sobie elegancję z domowym komfortem i wybitnie smakuje. 
Taka kolacja podnosi na duchu i jest prawdziwie odświętnym sposobem na zakończenie dnia. 

Oceny: 4,8

Czas przygotowania: 5 min 
Czas pieczenia: 25 min 
Łączny czas: 30 min 

Liczba porcji: 2 porcje 
Rozmiar porcji: 1/2 całości 

Liczba kilokalorii w 100 g: 199 
Tłuszcz na 100 g: 3 g 
Węglowodany na 100 g: 28 g 
Białko na 100 g: 12 g 

Składniki: 


  • makaron penne: 200 g 
  • tuńczyk - najlepiej Rio Mare: 1 puszka 
  • koncentrat pomidorowy: 3 łyżki 
  • czosnek: 1 ząbek 
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia: 3 łyżki 
  • suszone oregano: 1 łyżka 
  • suszona bazylia: 1 łyżka 
  • sól morska: do smaku 
  • świeżo zmielony pieprz: do smaku       

Przygotowanie:



  1. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu al dente. 
  2. Drobno kroję czosnek, aby zeszklić go na oliwie wraz z ziołami, dodaję tuńczyka i smażę dopóki woda nie odparuje. 
  3. Dodaję koncentrat pomidorowy, smażę dopóki nie zgęstnieje.
  4.  Ugotowany makaron przecedzam i wykładam na talerze. 
  5. Makaron podaję z przygotowanym sosem, posypuję bazylią. 

 I VOILA :-):-):-)


    


Do mojego dania zaserwowałam białe wino. 

Tagi: makaron penne, tuńczyk Rio Mare; 


 Serdeczności:-)

1 komentarz:

  1. Połączenie boskiego smaku penne z tuńczykiem z winem łączy w sobie elegancję z domowym komfortem i wybitnie smakuje. Taka kolacja podnosi na duchu i jest prawdziwie odświętnym sposobem na zakończenie dnia:-)
    Serdeczności....

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))