Makaron penne z tuńczykiem
Autor: Halina JoskowskaOpublikowano: 28 lutego 2013 r.
Jestem pasjonatką makaronów pod każdą postacią.
Makaron penne czyni świetne danie z tuńczykiem.
Do mojej potrawy zastosowałam makaron z całego ziarna.
Jak wiadomo ziarno składa się z łuski, jądra i kiełka.
Łuska ziarna posiada wysoką zawartość błonnika, witaminy z grupy B oraz wiele cennych minerałów, które mają istotne znaczenie dla organizmu.
Jądro ziarna stanowi źródło białka oraz węglowodanów czyli zasobów energii dla organizmu.
Kiełek ziarna jest źródłem witamin z grupy B oraz cennych minerałów.
Właściwości pełnego ziarna są nieocenione, ich spożywanie dostarcza nam błonnika, witamin z grupy B ( niacyna, witamina B1 ) i minerałów
( fosfor, magnez, żelazo, cynk ) oraz białka.
Produkty pełnoziarniste stanowią ważną część właściwie zbilansowanej diety, a dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego.
Penne z tuńczykiem to propozycja, która jest idealnym rozwiązaniem na szybką kolację we dwoje.
Łagodne połączenie ulubionego makaronu z tuńczykiem powoduje, że celebrujemy radość jedzenia bez poczucia ociężałości:-)
Makaron penne z tuńczykiem
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 26 lutego.
Boskie penne z tuńczykiem !!!
Połączenie boskiego smaku penne z tuńczykiem łączy w sobie elegancję z domowym komfortem i wybitnie smakuje.
Taka kolacja podnosi na duchu i jest prawdziwie odświętnym sposobem na zakończenie dnia.
Oceny: 4,8
Czas pieczenia: 25 min
Łączny czas: 30 min
Liczba porcji: 2 porcje
Rozmiar porcji: 1/2 całości
Liczba kilokalorii w 100 g: 199
Tłuszcz na 100 g: 3 g
Węglowodany na 100 g: 28 g
Białko na 100 g: 12 g
Składniki:
- makaron penne: 200 g
- tuńczyk - najlepiej Rio Mare: 1 puszka
- koncentrat pomidorowy: 3 łyżki
- czosnek: 1 ząbek
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia: 3 łyżki
- suszone oregano: 1 łyżka
- suszona bazylia: 1 łyżka
- sól morska: do smaku
- świeżo zmielony pieprz: do smaku
Przygotowanie:
- Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu al dente.
- Drobno kroję czosnek, aby zeszklić go na oliwie wraz z ziołami, dodaję tuńczyka i smażę dopóki woda nie odparuje.
- Dodaję koncentrat pomidorowy, smażę dopóki nie zgęstnieje.
- Ugotowany makaron przecedzam i wykładam na talerze.
- Makaron podaję z przygotowanym sosem, posypuję bazylią.
I VOILA :-):-):-)
Do mojego dania zaserwowałam białe wino.
Tagi: makaron penne, tuńczyk Rio Mare;
Połączenie boskiego smaku penne z tuńczykiem z winem łączy w sobie elegancję z domowym komfortem i wybitnie smakuje. Taka kolacja podnosi na duchu i jest prawdziwie odświętnym sposobem na zakończenie dnia:-)
OdpowiedzUsuńSerdeczności....