Waniliowy mus jabłkowy
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 7 września 2013 r. Koniec lata niesie ze sobą owocowe bogactwo kolorów i smaków. Wysyp papierówek stał się bezpośrednim przyczynkiem do zrobienia musu jabłkowego. Applesauce powstał na bazie kwaskowatych zielonych jabłuszek, cynamonu i wanilii. Pachnące tymi wonnościami ciepłe polskie jabłka i feeria zapachów wypełniająca właściwie cały dom, powodują niesamowitą magię, którą zimą będzie można czarować. Mus jest lekki, dobrze smakuje w asyście kompotu jagodowego, sosu
wieloowocowego, jogurtu naturalnego, odrobiny miodu, stanowi wspaniały deser smarując nim pieczywo, najlepiej wcześniej posmarowane masłem orzechowym. Sposobów podania jest multum, jednak w głównej mierze będę go wykorzystywać do szarlotki, która jest ulubionym wypiekiem moich domowników:-) Waniliowy mus jabłkowy Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 6 września. Waniliowy mus jabłkowy! Dla mnie najlepszą rzeczą w przygotowywaniu jakichkolwiek przetworów, czy dań jest możliwość kreowania, w efekcie powstaje niby ten sam mus, jednak inny. Dopasowany do moich potrzeb i preferencji smakowych, można by rzec mus "indywidualny". Mnie podoba się to, że taki przecier mogę zrobić mniej lub bardziej słodki, wedle własnego uznania, w zależności od rodzaju jabłek, użyć cukru np. trzcinowego, czy np. syropu do słodzenia. W efekcie dokładnie wiem, co jem i to jest clou całej sprawy. Wydaje mi się, że nikt nie trzyma się kurczowo receptury, zawsze są jakieś zmiany - no chyba, że są wyjątki...ja jednak do nich nie należę:-) Oceny: 4,8 Czas przygotowania: 1 godz. Czas gotowania: 20 min Łączny czas: 1 godz. i 20 min Liczba kilokalorii w 100 g: 74 Węglowodany na 100 g: 18 g Białko na 100 g: 0,2 g Tłuszcz na 100 g: 0,2 g
Składniki:
- papierówki: 4 kg
- cukier trzcinowy: 1/2 kg
- cynamon w proszku: według uznania
- wanilia: 1 laska
- woda: 1 szklanka
Przygotowanie:
- Jabłka myję obieram, wykrawam wszelkie obicia, płuczę.
- Następnie ścieram na tarce o dużych oczkach.
- Przekładam do dużego garnka, dodaję szklankę wody i doprowadzam do wrzenia
- Dorzucam cukier (słodkość wedle gustu w zależności od kwaśności jabłek), dokładnie mieszam drewnianą łyżką.
- Jabłka gotuję na małym ogniu około 15 minut, w międzyczasie dokładam cynamon i ziarenka wanilii.
- Gotuję kolejne 5 minut.
- Tak przesmażone jabłka natychmiast przekładam do wyprażonych (w piekarniku) słoików uważając, by nie ubrudzić szyjki.
- Zakręcam i odwracam do góry dnem do zassania.
Serdeczności!!!
Tagi: papierówki, cukier trzcinowy, cynamon, wanilia;
OdpowiedzUsuńTajemnicą udanego musu jabłkowego są pyszne jabłka z polskiego sadu i ........
Serdeczności:-)
Mmm....kocham takie przysmaki! A z jabłuszek szczególnie!
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za komentarz, a mus naprawdę gorąco polecam, wanilia powoduje niezwykłość tego dania...
Pozdrawiam:-)
Dlaczego nie podajesz jaki cynamon,czy w proszku czy w laskach to jest ważne.Jezeli podajemy przepisy to uważam ze wszystko powinno być dokładnie napisane
OdpowiedzUsuńDodałam cynamon w proszku.
OdpowiedzUsuńDziękuję za uwagę, oczywiście recepta będzie uzupełniona o tę informację.
Pozdrawiam:-)