piątek, 6 września 2013

"Kompot z papierówek na zimę"

Kompot z papierówek na zimę


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 6 września 2013 r. Mówi się, że jabłko powinno się jeść dwa razy dziennie - jedno dla zdrowia, drugie dla urody. W tym powiedzeniu zawarta jest cała puenta na temat tych soczystych owoców. Mają one do zaoferowania nie tylko walory smakowe ale i zdrowotne. Dziwi mnie, że mniejsze sztuki posiadają znacznie więcej witaminy C, niż ich więksi bracia??? Papierówka czyli Oliwka Żółta należy do wczesnych starych odmian jabłoni. Wyhodowano ją w krajach nadbałtyckich, w Polsce uprawiana jest w
całym kraju. Jej owoce dojrzewają najszybciej ze wszystkich odmian, bo już w połowie lipca. Jabłka są kuliste, stożkowate i lekko żebrowane o zróżnicowanej wielkości. Odmianę tę wykorzystuje się do bezpośredniego spożycia, a także przeznacza na marmolady, przetwory i oczywiście pyszną szarlotkę. Jest odmianą o bardzo dużej wytrzymałości na mróz. Piszę o papierówkach, ponieważ lato bardzo hojnie obdarowało nas tymi jabłuszkami i koniecznie trzeba je przetworzyć, po to, aby cząstka słonecznych dni przeplatała się z mroźną zimą. Myślę, że owoce te idealnie nadają się na kompot, bo są lekko kwaskowate i pełne smaku. Wbrew panującym trendom przygotowałam tradycyjny polski napój, w kuchni przepełnionej zapachem zielonych jabłuszek i pozostałych wonnych dodatków:-) Cały czas zastanawiam się dlaczego kompot stał się passe i został zastąpiony przez kartonikowe soki, napoje oranżady. To wielka szkoda, ponieważ świetnie wspiera nasze zdrowie, dostarcza cenne składniki, wspaniale smakuje i jest taki naturalny. Mam ogromną nadzieję, że jeszcze powróci do łask. Napój kosztowaliśmy w niedzielę przy obiedzie, trzeba przyznać, że ma wspaniały smak i oryginalny aromat, cieszy orzeźwiającymi właściwościami. Papierówka wzbogacona moją ulubioną wanilią i goździkami tworzy tak wykwintne połączenie, że nie sposób się jej oprzeć. Zaletą chowania owoców lata w słoikach jest możność otwierania, kiedy chcemy i mamy na to ochotę. Wtedy napój można dodatkowo wzbogacić plasterkiem cytryny, czy listkami mięty. W bardzo prosty sposób można go przerobić na zupę owocową (przepis później). Kompot z jabłek może być stosowany w czasie diety, gdyż jest mało kaloryczny. Kompot z papierówek na zimę Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 2 września. Niezwykły kompot z papierówek! Kompot ma doskonały smak i ciekawy aromat mam nadzieję, że zagości na stołach jako deser przynajmniej do niedzielnych obiadów:-) Oceny: 4,8 Czas przygotowania: 30 min Łączny czas: 30 min Liczba kilokalorii w 100 g gotowego produktu: 50 Węglowodany na 100 g gotowego produktu: 13 g Błonnik na 100 g gotowego produktu: 1 g


Składniki: 

  • papierówki: 400 g 
  • cukier brązowy: 2 łyżki 
  • woda: 1/2 l 
  • goździki: po jednym do słoika 
  • wanilia: 1 laska 

Przygotowanie:

  1. Papierówki dokładnie myję i cienko obieram, aby nie tracić zbyt dużo miąższu. 
  2. Usuwam dokładnie gniazda nasienne i tak przygotowane jabłka (ćwiartki lub ósemki) układam w wyparzonych słoikach. 
  3. W dużym garnku gotuję wodę z cukrem i wanilią. 
  4. Zdejmuję z ognia i przelewam do słoików tak, by zakryła ułożone w nich owoce. Bardzo ważne jest, aby jabłka zalać bardzo szybko po ich obraniu i umieszczeniu w słoiku, gdyż długi czas powoduje ciemnienie owoców i mniej atrakcyjny wygląd. 
  5. Dokładnie zamykam. 
  6. Pasteryzuję sposobem mamy - po kilka słoi przekładam do wyłożonego lnianą ściereczką dużego garnka. Słoiki ustawiam tak, aby nie stykały się ze sobą i każdy owijam ściereczką. Zalewam zimną wodą i gotuję na średnim ogniu pod przykryciem 10 minut od momentu zagotowania.



                                                Pyszności!!! 

Tagi: papierówki, cukier brązowy, goździki,wanilia;



 Zapasy na zimę - I edycja 2013

2 komentarze:


  1. Kompot z papierówek pachnący wanilią i goździkami nieodłączny dodatek do obiadu "już nie tylko u babci":-)
    Serdeczności....

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyobrażam sobie jak taki kompot cudnie pachnie - W gronie rodziny w porze obiadu to (deser nie do pogardzenia - napoje przeważnie wybiera młodsze pokolenie to znaczy tacy mali ludkowie około 11 -12 latkowie -W rodzinach gdzie trwa tradycja domowych przetworów - tam podaje się kompot
    Z jabłek ,gruszek ,z czereśni z mirabelek czy z moreli lub z innych owoców ..

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))