piątek, 14 czerwca 2013

" Szarlotka z budyniem "

Szarlotka z budyniem

Autor: Halina Joskowska
Opublikowano: 14 czerwca 2013 r.
Szarlotka to wyrób cukierniczy składający się z półkruchego lub kruchego ciasta 
oraz owoców. Przywędrowała do nas z Francji, a nazwę zawdzięcza księżnej Charlotcie, późniejszej carycy. 
To Careme wieloletni pracownik cara Aleksandra I stworzył to ciasto na jego cześć. 
Osobiście nie przepadam za ciastami z jabłkami ale na prośbę mojej córki postanowiłam upiec wersję z budyniem. Bardzo lubię połączenie masy budyniowej z owocami, więc pomyślałam, a może taka szarlotka przypadnie mi do gustu. Mama zawsze piekła tradycyjną szarlotkę ale mam nadzieję, że dodatek budyniu w niczym nie zaszkodzi i przywoła smak z dzieciństwa. 
Po zjedzeniu kawałka ciasta stwierdziłam, że waniliowa nuta w postaci ziarenek i masy budyniowej oraz słodkie cynamonowe jabłka pomiędzy dwoma warstwami ciasta kruchego to udany melanż :-)
Szarlotka z budyniem Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 5 czerwca 
Wyjątkowa szarlotka z budyniem!!! 
Szarlotka bardzo wszystkim smakowała. Połączenie jabłek i budyniu waniliowego jest wyjątkową kompozycją. Ciasto rozpływało się w ustach i zniknęło z blachy bardzo szybko, co świadczy o jakości wypieku :-) 

Oceny: 4,5
Czas przygotowania: 40 min
Czas pieczenia: 50 min
Łączny czas: 1 godz. i 30 min
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek 


Składniki: 


Ciasto: 

  • mąka pszenna lub orkiszowa: 450 g (3 szklanki) 
  • proszek do pieczenia: 1 i 1/2 łyżeczki 
  • cukier (najlepszy byłby drobny do wypieków lub trzcinowy): 3/4 szklanki 
  • cukier waniliowy: 1 opakowanie (16 g) 
  • masło najlepiej Lurpak: 250 g 
  • jajka wiejskie od gospodyni: 2 

Budyń:

  • budyń waniliowy: 2 opakowania 
  • laska wanilii: 1 opakowanie 
  • mleko: 1 litr 
  • cukier: 5 łyżek 

Do posypania: 

  • cukier puder: 1/2 szklanki 
  • cynamon: wedle uznania 

Jabłka: 

  • uprażone z cukrem i cynamonem jabłka: 1 litr 

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewam na stolnicę, dodaję proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, pokrojone w kosteczkę zimne masło i wszystko siekam dokładnie nożem na drobne kawałki ( można umieścić w misie miksera i rozdrabiać mieszadłem ).  
  2. Dodaję jajka i łączę składniki w jedną kulę (po dodaniu jajek składniki w mikserze same zaczną się łączyć w jedną całość ). 
  3. Ciasto dzielę na dwie części. 
  4. Zawijam w folię i wkładam do lodówki. 
  5. Przygotowuję jabłka. 
  6. Gotuję budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodaję ziarenka wyłuskane z laski wanilii oraz cukier. Odstawiam z ognia, przykrywam folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch, nie trzeba studzić.  
  7. Blaszkę o wymiarach 24*40 cm smaruję kawałkiem masła. 
  8. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). 
  9. Pierwszą część ciasta wałkuję na papierze do pieczenia, posypuję papier i wałek mąką. 
  10. Przenoszę rozwałkowane na papierze ciasto do formy tak, aby papier znalazł się na spodzie, doklejam brakujące miejsca ciastem i dokładnie dziurkuję widelcem. Jeżeli ciasto się klei i ciężko wałkuje, proszę się nie zniechęcać, kule zetrzeć na tarce. 
  11. Następnie wykładam jabłka, wyrównuję powierzchnię, wykładam gorący budyń. 
  12. Drugą część ciasta wałkuję tak samo jak poprzednio, podsypując papier mąką. Wykładam na budyń, odklejam z góry papier, ciasto dziurkuję dokładnie widelcem. 
  13. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez około 50 minut na złoty kolor. 
  14. Po wystudzeniu ciasto przyprószyłam cukrem pudrem i cynamonem :-)


Ja przekonałam się do szarlotki z budyniem, mam nadzieję, że dla Was również będzie słodką podróżą kulinarną :-)

Pyszności !!!


 Tagi: uprażone jabłka,laska wanilii, budyń waniliowy, cynamon;

1 komentarz:


  1. Słodkie cynamonowe jabłka, nuta wanilii w postaci masy budyniowej i ziarenek wanilii pomiędzy dwoma warstwami kruchego ciasta, to wspaniałe połączenie nadające się tylko i wyłącznie do schrupania...:-)

    Pyszności

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))