Autor: Halina Joskowska
Opublikowano: 14 czerwca 2013 r.Szarlotka to wyrób cukierniczy składający się z półkruchego lub kruchego ciasta oraz owoców. Przywędrowała do nas z Francji, a nazwę zawdzięcza księżnej Charlotcie, późniejszej carycy.
To Careme wieloletni pracownik cara Aleksandra I stworzył to ciasto na jego cześć.
Osobiście nie przepadam za wypiekami z jabłkami ale na prośbę mojej córki postanowiłam upiec wersję z budyniem. Bardzo lubię połączenie masy budyniowej z owocami, więc pomyślałam, a może taki deser przypadnie mi do gustu. Mama zawsze piekła tradycyjną szarlotkę ale mam nadzieję, że dodatek budyniu w niczym nie zaszkodzi i przywoła smak z dzieciństwa.
Po zjedzeniu kawałka ciasta stwierdziłam, że waniliowa nuta w postaci ziarenek i masy budyniowej oraz słodkie cynamonowe jabłka pomiędzy dwoma warstwami ciasta kruchego to udany melanż :-)
Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania:
5 czerwca
Wyjątkowa szarlotka z budyniem!!!
Szarlotka bardzo wszystkim smakowała. Połączenie jabłek i budyniu waniliowego jest wyjątkową kompozycją. Ciasto rozpływało się w ustach i zniknęło z blachy bardzo szybko, co świadczy o jakości wypieku :-)
Oceny:
4,5
Czas pieczenia: 50 min
Łączny czas: 1 godz. i 30 min
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Składniki:
Ciasto:
- mąka pszenna lub orkiszowa: 450 g (3 szklanki)
- proszek do pieczenia: 1 i 1/2 łyżeczki
- cukier (najlepszy byłby drobny do wypieków lub trzcinowy): 3/4 szklanki
- cukier waniliowy: 1 opakowanie (16 g)
- masło najlepiej Lurpak: 250 g
- jajka wiejskie od gospodyni: 2
Budyń:
- budyń waniliowy: 2 opakowania
- laska wanilii: 1 opakowanie
- mleko: 1 litr
- cukier: 5 łyżek
Do posypania:
- cukier puder: 1/2 szklanki
- cynamon: wedle uznania
Jabłka:
- uprażone z cukrem i cynamonem jabłka: 1 litr
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewam na stolnicę, dodaję proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, pokrojone w kosteczkę zimne masło i wszystko siekam dokładnie nożem na drobne kawałki ( można umieścić w misie miksera i rozdrabiać mieszadłem ).
- Dodaję jajka i łączę składniki w jedną kulę (po dodaniu jajek składniki w mikserze same zaczną się łączyć w jedną całość ).
- Ciasto dzielę na dwie części.
- Zawijam w folię i wkładam do lodówki.
- Przygotowuję jabłka.
- Gotuję budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodaję ziarenka wyłuskane z laski wanilii oraz cukier. Odstawiam z ognia, przykrywam folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch, nie trzeba studzić.
- Blaszkę o wymiarach 24*40 cm smaruję kawałkiem masła.
- Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
- Pierwszą część ciasta wałkuję na papierze do pieczenia, posypuję papier i wałek mąką.
- Przenoszę rozwałkowane na papierze ciasto do formy tak, aby papier znalazł się na spodzie, doklejam brakujące miejsca ciastem i dokładnie dziurkuję widelcem. Jeżeli ciasto się klei i ciężko wałkuje, proszę się nie zniechęcać, kule zetrzeć na tarce.
- Następnie wykładam jabłka, wyrównuję powierzchnię, wykładam gorący budyń.
- Drugą część ciasta wałkuję tak samo jak poprzednio, podsypując papier mąką. Wykładam na budyń, odklejam z góry papier, ciasto dziurkuję dokładnie widelcem.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez około 50 minut na złoty kolor.
- Po wystudzeniu ciasto przyprószyłam cukrem pudrem i cynamonem :-)
Do tej szarlotki się przekonałam i mam nadzieję, że dla Was również będzie
słodką podróżą kulinarną :-)
Pyszności !!!
Tagi: uprażone jabłka, laska wanilii, budyń waniliowy, cynamon;
OdpowiedzUsuńSłodkie cynamonowe jabłka, nuta wanilii w postaci masy budyniowej i ziarenek wanilii pomiędzy dwoma warstwami kruchego ciasta, to wspaniałe połączenie nadające się tylko i wyłącznie do schrupania...:-)
Pyszności