środa, 20 listopada 2013

"Jabłecznik pyszny"

Jabłecznik pyszny


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 20 listopada 2013 r. Może listopad nie czaruje nadmiarem słonecznej pogody. Liście opadają, niebo jest pochmurne, a poranne mgły o poranku coraz częściej spowijają pobliskie pola. Ale jak mówi piosenka - "to nie jest przecież takie złe". Bo tak naprawdę wszystko zależy od nas, od naszej wewnętrznej równowagi, sposobu spojrzenia. Jeżeli jesteśmy w zgodzie ze sobą nie jest ważne, czy to listopad, czy inny "gorszy" dzień. Bo życie może zaskoczyć zdumiewającą paletą barw. Zawsze staram się patrzeć
optymistycznie, dla mnie nic nie jest do końca złe, czy dobre, z nikim nie walczę, ani przed nikim nie uciekam. Energię życiową czerpię z przyjemności, bo to one karmią duszę. Moje motto życiowe brzmi:"Rób to co kochasz, a będziesz bogaty i szczęśliwy". Każdy z nas powinien odkryć, jakie czynności sprawiają najwięcej przyjemności i rozwijać swoje pasje, pomimo przeciwności. Jeżeli pozytywna energia uwalnia się w kuchni wśród garów przypraw i składników to znaczy, że trzeba w niej spędzać jak najwięcej chwil, pomimo nawału obowiązków. Ponieważ mamy czas pieczenia szarlotki i jabłecznika, wczoraj po raz pierwszy przygotowałam nieco inne ciasto z jabłkami. Jest to wypiek z waniliowym musem jabłkowym, otulonym masą budyniową, przysypaną chrupiącą kruszonką. Ciasto jest pyszne, delikatne i cudownie pachnie wanilią, przyprawą którą najchętniej sypałabym do wszystkich konfitur, zup... Lubię, kiedy proste połączenia zaskakują. Melanż jabłek z masą budyniową to idealna symfonia smaków dla naszego podniebienia:-) Jabłecznik pyszny Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 19 listopada. Aromatyczny jabłecznik pyszny! Ciasto jest naprawdę pyszne, tu każdy kolejny kęs, przedostający się przez warstwę kruszonki do mojej waniliowej masy jabłecznej jest jeszcze lepszy:-) Oceny: 4,9 
Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 1 godz. Łączny czas: 1 godz. i 20 min 
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek 

Składniki: 

(przepis pochodzi stąd, zmodyfikowany) 
  • masło lub margaryna: 1 kostka (250 g) 
  • mąka: 500 g 
  • cukier: 1 szklanka 
  • proszek do pieczenia: 1 płaska łyżeczka 
  • żółtka: 3 
  • mus jabłkowy: 1 litr 
  • budyń waniliowy: 2 opakowania (1 po 40 g) 
  • mleko: 1 litr 

Przygotowanie:

  • najpierw gotuję dwa budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odkładam do wystudzenia 
  • przygotowuję ciasto kruche - mąkę proszek do pieczenia, cukier waniliowy domowej roboty siekam z masłem, stopniowo dodaję żółtka jak najszybciej zagniatam i dzielę je na dwie części 
  • odstawiam do lodówki na 30 minut 
  • pierwszą część wałkuję, podsypując mąką 
  • przekładam na wysmarowaną masłem blachę o wymiarach 25/36
  • ciasto nakłuwam gęsto widelcem po to, aby na powierzchni ciasta w trakcie pieczenia nie powstały bąble i nie opadły boki 
  • na ciasto nakładam mus jabłkowy


  • na mus nanoszę przestudzony budyń
  • na masę budyniową ścieram na grubych oczkach tarki drugą część ciasta kruchego

  • ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180oC (góra/dół)  lub 160oC (termoobieg) i piekę około 50 do 60 minut, gdyby wierzch zbyt szybko się rumienił, przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową



                                  Smacznego! 

Szarlotkę z budyniem można serwować od razu po upieczeniu na ciepło lub wystudzić w lodówce - wtedy
masa budyniowa stężeje i ciasto będzie lepiej się prezentować po pokrojeniu:-)

 

Tagi: waniliowy mus jabłkowy, domowy cukier waniliowy, budyń waniliowy;

8 komentarzy:

  1. To ciasto jest mieszanką smaków i konsystencji, a gałka lodów waniliowych jest idealnym dodatkiem:-)
    Pyszności...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też próbowałem kiedyś upiec tylko nie jabłecznik (z musem ) A dałem warstwy jabłek - Może zna Pani przepis z dodatkiem oleju --W prodiżu przetrzymałem tyle ile było napisane w przepisie- wyjmowałem nawet 10 minut po czasie Ale cisto było jeszcze nie dopieczone -więc znów do pieca- Na pewno nie było takie pyszne jak te szarlotki od Pani ale rodzina zjadła nie marudzili -Drugi raz dałem jedną warstwę jabłek a drugą bananów - Wszystko dobrze tylko kolor -A chciałem aby był pomarańczowy jak przy szarlotce - więcej nie ryzykuje ..

    OdpowiedzUsuń
  3. jabłecznik jest naprawdę pyszny!!! mniam... jadłabym i jadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za odwiedziny, jeszcze raz polecam :-)

      Usuń
  4. Ja tyle wdzięczności na ile Pani zasługuje nie okaże -Bo mam ograniczone możliwości - Mogę tylko skromnie życzyć -Aby Pani była radosna --szczęśliwa -promienna-pełna piękna słonecznego -Aby Dalej rozwijała swoje talenty - i widziała jak najpiękniejsze kolory świata -Promienna radość promienna wrażliwość niech towarzyszy Pani we wszystkich poczynaniach -dnia codziennego ...

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyjątkowość to serce kobiety - trzeba to jeszcze zauważyć aby i inni to dostrzegli -aby dostrzegła to też sama kobieta -Talent to doskonałość i w sercu i w charakterze i w rękach wykonujących różna cuda -czasami to kulinarne zdolności niepowtarzalności-A czasami koronki- czynione na drutach i szydełku -Czasami w oczach tkwi całe bogactwo spojrzeń-

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeśli Pani jest taka jak ja to zauważam po czytaniu Pani spostrzeżeń -To proszę się cieszyć Nie z ocen czy komentarzy-A z tego jak Pani zauważa siebie jak ocenia .
    To bardzo ważne -Co czuje serce co czuje dusza -

    OdpowiedzUsuń
  7. Oceny na temat Pani twórczości kulinarnej -Najlepiej ocenia ktoś kogo Pani zna kto też uczy się od Pani gotować czy piec- i po wypróbowaniu przepisu dodaje komentarz -pozytywny- Czy nawet daje ocenę w skali do(5 ) daje ocenę 6

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))