poniedziałek, 18 listopada 2013

"Zupa dyniowa z kurczakiem"

Zupa dyniowa z kurczakiem


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 18 listopada 2013 r. Już 500 lat p.n.e. Hipokrates powiedział: "Twoje pożywienie będzie Twoim lekarstwem". Natura sama oferuje wspaniałe dary, pożywienie, lekarstwa i źródła sił życiowych. Nie zawsze jednak potrafimy właściwie korzystać z tych dobrodziejstw. Tak też jest w przypadku dyni, która wciąż jest za mało doceniana. Czy wiecie co się kryje w tym symbolu jesieni? Warzywo to jest prawdziwą skarbnicą karotenu (im intensywniejszy jest kolor miąższu, tym go więcej), który w organizmie
przekształca się w witaminę A. Wraz z dynią dostarczamy do organizmu witaminy z grupy B oraz C i PP. Oprócz tego żelazo wapń, fosfor, potas, cynk. Wartości odżywcze bani w dużym stopniu kumulują się w zdrowych pestkach tej rośliny. Chrupanie nasion jest korzystne szczególnie dla urody, włosów, skóry i paznokci. Oprócz tego pestki są źródłem wspomagającym walkę z pasożytami układu pokarmowego oraz zapaleniem prostaty. Nasiona składają się z oleju zawierającego dużą ilość fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych, hamujących odkładanie się w tkankach złogów cholesterolu, a co za tym idzie zapobiegają miażdżycy. Olej ten należy do najsmaczniejszych i najcenniejszych tłuszczów roślinnych. Powinno się go używać do sałatek, gotowanych warzyw i innych potraw przygotowanych na zimno, ponieważ nie znosi podgrzewania. Dynia jest niskokaloryczna, 100 g dostarcza tylko 15 kilokalorii, dlatego możemy ją jeść do woli. Banię możemy wykorzystać do przetworów, krótko podduszoną można mrozić, a następnie wykorzystywać jako podstawa do leczo lub dodatek do ciasta drożdżowego, natomiast świeża dynia pokrojona w kostkę doskonale się marynuje. Ponieważ ostatnio zachwyciłam się kremem z dyni, dzisiaj przyrządziłam zupę dyniową z kurczakiem papryczką chili i imbirem. Nadałam jej orientalny charakter za sprawą mleka kokosowego, które przenosi nas myślami do ciepłych i dalekich krajów. Zupa jest przyjemną propozycją na jesienną słotę - polecam:-) 
Zupa dyniowa z kurczakiem Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 18 listopada. Sycąca zupa dyniowa z kurczakiem! Zupa jest bardzo syta rozgrzewająca i ma przepiękny pomarańczowy kolor:-) Oceny: 4,9 
Czas przygotowania: 10 min Czas smażenia: 10 min Czas gotowania: 5 min Łączny czas: 25 min 
Liczba porcji: 2-3 Rozmiar porcji: 1 talerz (ok. 250 g) 


Składniki: 

(przepis zaadaptowany z książki - "Pyszne 25") 
  • piersi kurczaka: 250-300 g 
  • papryczka chili: 1 mała 
  • świeży imbir: 5 cm 
  • dynia: 500 g 
  • mleko kokosowe: 400 ml (1 puszka) 
  • bulion lub woda: 200 ml 
  • cebula: 2 
  • czosnek: 2 ząbki 
  • ostra papryka: 1/2 łyżeczki 
  • słodka papryka: 1/2 łyżeczki 
  • sól morska: do smaku 
  • świeżo zmielony pieprz: 1/2 łyżeczki 

Przygotowanie:

  • kurczaka kroję w kostkę o boku 2 cm 
  • imbir obieram i drobno kroję, tak samo postępuję z chili 
  • kurczaka wkładam do miski, dodaję imbir, chili, słodką i ostrą paprykę, odrobinę soli i pieprzu, całość mieszam i odstawiam
  • dynię obieram i kroję w kostkę, uprzednio pozbywszy się pestek 
  • czosnek i cebulę obieram i drobno kroję, smażę na klarowanym maśle i po chwili dodaję dynię wszystko przesmażam 2 minuty 
  • do dyni wlewam bulion, a gdy się zagotuje, dodaję mleko kokosowe całość miksuję blenderem, do uzyskania gładkiej konsystencji 
  • na patelni rozgrzewam odrobinę masła klarowanego i smażę na niej kurczaka około 4 minut 
  • podsmażonego kurczaka dodaję do zupy gotuję ją na małym ogniu przez 5 minut i doprawiam do smaku:-) 
  • gotowy krem można podawać z natką pietruszki


                          Smacznego! 

Tagi: dynia, mleko kokosowe,piersi kurczaka, papryczka chili, imbir;

6 komentarzy:

  1. Dynia to roślina wyjątkowa - utrzymuje dobre samopoczucie, leczy choroby, przywraca młodość i witalność cery, a co najważniejsze - pysznie smakuje. Wprowadzając to warzywo na stałe do jadłospisu tanim kosztem wspomagamy swoje serce i układ krwionośny:-)
    Pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Co do pestek z dyni to chyba najzdrowsze są te wyłuskane prosto z tego warzywa - na świeżo -później trochę traci na wartości - a takie wysuszone są niestety w sklepach -W cukinii i w kabaczku tez powinny być pestki -oczywiście tylko w tych ogromnych -Bo wartość kulinarną posiadają te małe i średnie prawda?

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie zauważyłem aby Pani pisała coś o grzybach
    Mam pytanie czy lepiej dla zdrowia
    Takie grzyby jak gąski opieńki czy rydze
    przed zakiszeniem zagotować czy
    tak jak to czynią niektórzy
    zakiszają surowe -Co Pani o tym myśli Pani Halino.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję serdecznie za ocenę -zgadzam się - Niektórzy przekonują
    że gotowaniem zatraca się smak
    Według mnie nie mają racji
    Grzyb to grzyb -
    Co innego kalafior w sałatce różyczki
    można z blanszować
    Czytałem też w internecie że grzybków
    do marynowania nie należy myć
    tylko wyszczotkować
    Ale przecież tego dotykają zwierzęta
    leśne -A rydze - moczymy w wodzie
    bo nie da się ich oczyścić
    z przyklejonych listków
    po moczeniu schodzą łatwo tak samo z innych
    Chociaż lekko opłukać -
    Pozdrawiam życzę miłych wrażeń
    Szczęśliwego serca -
    Musiałem chociaż podziękować -
    za Pani zdanie - Pani gust -

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanie może Pani coś wie na temat Jagody kamczackiej i Derenia Jadalnego
    My robimy z derenia dżem i sok - A z jagody dżem - Może Pani zna jakieś inne ich przeznaczenie - Będę wdzięczny za podpowiedź Pozdrawiam Serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))