Krem z borowików
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 7 marca 2013 r.
To danie pojawia się u mnie na stole nie tylko przy okazji świąt Bożego Narodzenia. Aby ugotować tę zupę, każdy pretekst jest dobry, ponieważ wszyscy ją uwielbiają. Jest doskonała, aromatyczna, sycąca, a odrobina pieczonej cebuli i czosnku przełamuje smak kremu.
Borowiki to ulubiony smak Polaków, dlatego chętnie je suszymy, mrozimy, by móc się delektować przez cały rok i wspominać te wspaniałe chwile na grzybobraniu.
Liczba gwiazdek: 5,0 na podstawie 10 opinii
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 40 min
Łączny czas: 60 min
Liczba porcji: 3 porcje
Składniki:
- oliwa truflowa: 2 łyżki
- cebula: 1 mała
- czosnek: 2 ząbki
- borowiki: 300 g
- winiak: 50 ml
- bulion warzywny: 800 ml
- śmietana kremówka: 100 ml
- sól morska: szczypta
- pieprz: szczypta
- świeżo zmielony tymianek: 1 łyżeczka
- pietruszka: natka
Przygotowanie:
- na oliwie truflowej doprowadzam do zeszklenia posiekaną cebulę i czosnek
- dodaję pokrojone w plastry grzyby, a pod koniec smażenia podlewam je winiakiem
- gdy alkohol odparuje, przekładam borowiki do gotującego się bulionu ( kilka odkładam do dekoracji)
- doprawiam do smaku solą, pieprzem i tymiankiem
- gdy grzyby są miękkie, zupę dokładnie miksuję
- zabielam śmietaną i ponownie gotuję
- przed podaniem zupę dekoruję podsmażonymi plastrami grzybów i natką
- jeśli lubicie, możecie zupę serwować z grzankami
- uwielbiam takie wydanie
Ta zupa krem nie musi pojawiać się tylko i wyłącznie przy okazji świąt Bożego Narodzenia:-)
OdpowiedzUsuńSerdeczności....