marca 07, 2013

" KREM Z BOROWIKÓW "

Print Friendly and PDF

Krem z borowików

 

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 7 marca 2013 r. 
 
To danie pojawia się u mnie na stole nie tylko przy okazji świąt Bożego Narodzenia. Aby ugotować tę zupę, każdy pretekst jest dobry, ponieważ wszyscy uwielbiają. Jest doskonała, aromatyczna, sycąca, a odrobina pieczonej cebuli i czosnku przełamuje smak kremu. 
Borowiki to ulubiony smak Polaków, dlatego chętnie je suszymy, mrozimy, by móc się delektować przez cały rok i wspominać te wspaniałe chwile na grzybobraniu. 
 
Liczba gwiazdek: 5,0 na podstawie 10 opinii 
Czas przygotowania: 20 min 
Czas gotowania: 40 min 
Łączny czas: 60 min 
Liczba porcji: 3 porcje 
 

Składniki: 

 

  • oliwa truflowa: 2 łyżki 
  • cebula: 1 mała 
  • czosnek: 2 ząbki 
  • borowiki: 300 g 
  • winiak: 50 ml 
  • bulion warzywny: 800 ml 
  • śmietana kremówka: 100 ml 
  • sól morska: szczypta 
  • pieprz: szczypta 
  • świeżo zmielony tymianek: 1 łyżeczka 
  • pietruszka: natka 

 

Przygotowanie: 

 

  • na oliwie truflowej doprowadzam do zeszklenia posiekaną cebulę i czosnek
  • dodaję pokrojone w plastry grzyby, a pod koniec smażenia podlewam je winiakiem
  • gdy alkohol odparuje, przekładam borowiki do gotującego się bulionu ( kilka odkładam do dekoracji)
  • doprawiam do smaku solą, pieprzem i tymiankiem
  • gdy grzyby są miękkie, zupę dokładnie miksuję
  • zabielam śmietaną i ponownie gotuję
  • przed podaniem zupę dekoruję podsmażonymi plastrami grzybów i natką
  • jeśli lubicie, możecie zupę serwować z grzankami
  • uwielbiam takie wydanie

Smacznego !!!! Serdeczności:-)

1 komentarz:

  1. Ta zupa krem nie musi pojawiać się tylko i wyłącznie przy okazji świąt Bożego Narodzenia:-)

    Serdeczności....

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger