piątek, 15 listopada 2013

"Krem z dyni z paseczkami schabowymi"

Krem z dyni z paseczkami schabowymi


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 15 listopada 2013 r. Ponoć dynia uprawiana była już 7000 lat p.n.e. przez dawnych Indian z terenów obecnego Peru. Nieoficjalną stolicą tego warzywa jest miasto Morton, w USA w stolicy Illinois. W tym stanie jest najpopularniejsza. Dynia - to przede wszystkim ciągłe zawody w wyhodowaniu tej najcięższej. Ostatni rekord Europy osiągnęła dynia wyhodowana w Belgii - ważyła 730 kg. Rekord Polski wynosi 514 kg, pobity już po raz czwarty przez tego samego hodowcę. Natomiast rekord świata należy
do hodowcy z USA, pobity dynią o wadze 821 kg. Jedynym kontynentem, na którym nie można wyhodować dyni jest Antarktyda (ale na Alasce jeszcze jest to możliwe). Dynia jest wszechstronnym warzywem wykorzystywanym w kuchni. Przyznam szczerze, że do tej pory nie przepadałam za banią. Znałam ją tylko w jednej postaci - w occie na słodko. Okazuje się jednak, że odsłaniając inne "oblicza" tego warzywa można je polubić, a nawet pokochać. Wśród potraw moim faworytem są zupy kremy, dlatego część wyhodowanej przeze mnie dyni



postanowiłam przeznaczyć właśnie na to danie. Kierowała mną ciekawość jaki będzie smak kremu. Wiadomo jest, że dynia podobnie jak cukinia, konkretnym smakiem nie grzeszy. Ale to właśnie dzięki tej "zalecie" odpowiednio ją przyprawiając, można tworzyć ciekawe kombinacje smakowe i uzyskać wspaniałą potrawę. Tak było i w tym przypadku. Krem przygotowałam na bazie bulionu warzywnego. Dodałam cebulkę i czosnek, którą wcześniej zeszkliłam na patelni, pomidory i bazylię. "Wisienką na torcie" okazał się podsmażony schab pokrojony w paseczki, zmiksowany z całą zawartością. Rezultat był naprawdę imponujący. Pyszna kremowa,pożywna zupa o pięknym zabarwieniu i cudownym aromacie. A smak dyni? Naprawdę nie miałam pojęcia, że spożywając tę potrawę można odnieść tak wspaniałe odczucia smakowe. Konkluzja - w przyszłym roku posieję dużo dyni w moim ogródku. Jeśli ktoś nie przepada za akcentem mięsnym, można go pominąć. Przepis otrzymałam od znajomej:-)
 
Krem z dyni z paseczkami schabowymi Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 13 listopada. Aksamitny krem z dyni z paseczkami schabowymi! 
Jesień jest magiczną porą roku, która składa nam w darze wiele pięknych zdrowych i pysznych warzyw. Gospodynie prześcigają się w tworzeniu pysznych dań. Wśród nich są przeróżne potrawy z dyni. Ja przygotowałam pyszny rozgrzewający krem, w którym oprócz walorów smakowych i zapachowych wzrok przyciąga wspaniała magiczna barwa. Polecam :-) 
Oceny: 4,9 
Czas przygotowania: 30 min Czas gotowania: 20 min Łączny czas: 50 min 
Liczba porcji: 4 
Rozmiar porcji: 1 talerz (250 g) 
Liczba kilokalorii w 100 g: 84 Węglowodany na 100 g: 9 g Białko na 100 g: 3 g Tłuszcz na 100 g: 5 g

Składniki: 

  • dynia bez skóry (ok. 2 kg dyni ze skórą): 1 kg 
  • schab B/K: 500 g 
  • cebula: 2 
  • pomidory: 1 puszka 
  • czosnek: 2 ząbki suszona 
  • bazylia: 1/2 łyżeczki 
  • śmietana 18 %: 100 ml 
  • bulion warzywny: 1 litr 
  • klarowane masło: 2 łyżki 
  • sól morska: do smaku 
  • świeżo zmielony czarny pieprz: 3/4 łyżeczki 

Przygotowanie:

  • dynię bez skóry kroję w kostkę
  • schab kroję w paseczki
  • cebulę i czosnek kroję na drobno 
  • na patelni rozgrzewam masło klarowane i smażę schab do zrumienienia ze wszystkich stron mięso zdejmuję z patelni i odstawiam 
  • na pozostałym tłuszczu przesmażam cebulę z czosnkiem 
  • schab cebulę i czosnek przekładam do garnka, dodaję dynię, mieszam i zalewam bulionem przykrywam garnek pokrywką i gotuję na małym ogniu około 10 minut 
  • po tym czasie dodaję pomidory oraz bazylię 
  • po około 10 minutach, kiedy dynia będzie miękka, miksuję całość na gładką masę 
  • dodaję śmietanę, doprawiam solą oraz pieprzem i doprowadzam do zagotowania

                                Smacznego! 


Tagi: dynia, schab, pomidory, bazylia, czosnek, bulion, masło klarowane;

4 komentarze :


  1. nie wiedziałam, że z dyni można wydobyć tak wspaniały smak szczególnie, gdy jest zmiksowana i tworzy kremową konsystencję - serdecznie polecam :-)
    pozdrawiam <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko można wyczarować -jeśli lubi się eksperymentować ma się złote ręce i złote serce -Jeśli ktoś się cieszy -raduje tak jak Pani - wtedy smak potraw jest wspaniały-i inni podzielają Pani gust -Doceniają za wysiłek -za staranie się -aby każdemu smakowało -Proszę spojrzeć w lustro jak rumiane są Pani policzki -

    OdpowiedzUsuń
  3. Może to dziwne pytanie ale bardzo proszę o odpowiedź. Czy tą zupę miksuje się razem ze schabem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi

    1. To nie jest dziwne pytanie - zupę miksuję razem ze schabem i tak daje się go wyczuć w zupie, ponieważ dokładnie się nie zmiksuje, a zupa jest super - pozdrawiam :-)

      Usuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))