Krem z dyni z paseczkami schabowymi
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 15 listopada 2013 r. Ponoć dynia uprawiana była już 7000 lat p.n.e. przez dawnych Indian z terenów obecnego Peru. Nieoficjalną stolicą tego warzywa jest miasto Morton, w USA w stolicy Illinois. W tym stanie jest najpopularniejsza. Dynia - to przede wszystkim ciągłe zawody w wyhodowaniu tej najcięższej. Ostatni rekord Europy osiągnęła dynia wyhodowana w Belgii - ważyła 730 kg. Rekord Polski wynosi 514 kg, pobity już po raz czwarty przez tego samego hodowcę. Natomiast rekord świata należy
do hodowcy z USA, pobity dynią o wadze 821 kg. Jedynym kontynentem, na którym nie można wyhodować dyni jest Antarktyda (ale na Alasce jeszcze jest to możliwe). Dynia jest wszechstronnym warzywem wykorzystywanym w kuchni. Przyznam szczerze, że do tej pory nie przepadałam za banią. Znałam ją tylko w jednej postaci - w occie na słodko. Okazuje się jednak, że odsłaniając inne "oblicza" tego warzywa można je polubić, a nawet pokochać. Wśród potraw moim faworytem są zupy kremy, dlatego część wyhodowanej przeze mnie dyni
Krem z dyni z paseczkami schabowymi
Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania:
13 listopada.
Aksamitny krem z dyni z paseczkami schabowymi!
Jesień jest magiczną porą roku, która składa nam w darze wiele pięknych zdrowych i pysznych warzyw. Gospodynie prześcigają się w tworzeniu pysznych dań. Wśród nich są przeróżne potrawy z dyni. Ja przygotowałam pyszny rozgrzewający krem, w którym oprócz walorów smakowych i zapachowych wzrok przyciąga wspaniała magiczna barwa. Polecam :-)
Oceny:
4,9
Czas przygotowania: 30 min
Czas gotowania: 20 min
Łączny czas: 50 min
Liczba porcji: 4
Rozmiar porcji: 1 talerz (250 g)
Liczba kilokalorii w 100 g: 84
Węglowodany na 100 g: 9 g
Białko na 100 g: 3 g
Tłuszcz na 100 g: 5 g
Składniki:
- dynia bez skóry (ok. 2 kg dyni ze skórą): 1 kg
- schab B/K: 500 g
- cebula: 2
- pomidory: 1 puszka
- czosnek: 2 ząbki suszona
- bazylia: 1/2 łyżeczki
- śmietana 18 %: 100 ml
- bulion warzywny: 1 litr
- klarowane masło: 2 łyżki
- sól morska: do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz: 3/4 łyżeczki
Przygotowanie:
- dynię bez skóry kroję w kostkę
- schab kroję w paseczki
- cebulę i czosnek kroję na drobno
- na patelni rozgrzewam masło klarowane i smażę schab do zrumienienia ze wszystkich stron mięso zdejmuję z patelni i odstawiam
- na pozostałym tłuszczu przesmażam cebulę z czosnkiem
- schab cebulę i czosnek przekładam do garnka, dodaję dynię, mieszam i zalewam bulionem przykrywam garnek pokrywką i gotuję na małym ogniu około 10 minut
- po tym czasie dodaję pomidory oraz bazylię
- po około 10 minutach, kiedy dynia będzie miękka, miksuję całość na gładką masę
- dodaję śmietanę, doprawiam solą oraz pieprzem i doprowadzam do zagotowania
Smacznego!
Tagi: dynia, schab, pomidory, bazylia, czosnek, bulion, masło klarowane;
nie wiedziałam, że z dyni można wydobyć tak wspaniały smak szczególnie, gdy jest zmiksowana i tworzy kremową konsystencję - serdecznie polecam :-)
pozdrawiam <3
Wszystko można wyczarować -jeśli lubi się eksperymentować ma się złote ręce i złote serce -Jeśli ktoś się cieszy -raduje tak jak Pani - wtedy smak potraw jest wspaniały-i inni podzielają Pani gust -Doceniają za wysiłek -za staranie się -aby każdemu smakowało -Proszę spojrzeć w lustro jak rumiane są Pani policzki -
OdpowiedzUsuńMoże to dziwne pytanie ale bardzo proszę o odpowiedź. Czy tą zupę miksuje się razem ze schabem?
OdpowiedzUsuń
UsuńTo nie jest dziwne pytanie - zupę miksuję razem ze schabem i tak daje się go wyczuć w zupie, ponieważ dokładnie się nie zmiksuje, a zupa jest super - pozdrawiam :-)