marca 11, 2020

Chrupkie ciasteczka owsiane

Print Friendly and PDF

Chrupkie ciasteczka owsiane


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 11 marca 2020 r. Jeden z dietetyków, chcąc zachęcić kogoś do zmniejszenia ilości spożywanych kalorii, powiedział: "Jedz tylko te słodkości, które zrobisz sam". Święta racja. Prawda jest jednak taka, że łatwiej jest coś słodkiego kupić, niż przyrządzić. Wiem z mojego doświadczenia, że jak mam zrobić coś sama, to jem desery rzadziej, chociaż nie jest najgorzej, a jak z tym jest u Was? Kierując się zachętą jednego z dietetyków, chciałabym Was zaprosić na chrupkie ciasteczka owsiane. Te łakocie fikuśnie chrupią dzięki karmelowej skorupce z cukru kokosowego, są miękkie w środku, z kawałkami ulubionej czekolady, wypełnione mielonymi orzechami i płatkami owsianymi. To są moje perełki wśród domowych wypieków, skupiają w sobie pyszne składniki, które sprawiają, że ciasto przed pieczeniem jest już tak dobre, że chętnie się nim częstuję, a co się dzieje po upieczeniu, kiedy całe mieszkanie jest otulone ich aromatem? Na to pytanie nie odpowiem, dowiecie się kiedy sami je przyrządzicie - do czego gorąco zachęcam. Przepis jest bardzo prosty, a cookies szybkie w przygotowaniu. Ciasteczka zaraz po upieczeniu są miękkie i trzeba delikatnie przenieść je na kratkę, dopiero po wystudzeniu stają się chrupkie. Można je przechowywać w zamkniętym słoiku lub puszce do 5 dni, chociaż u mnie znikają bardzo szybko. Odkryłam je w fantastycznej książce pt. "Ciasteczka - 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję". Kilka przepisów wykonałam z tej lektury i ciasteczka były pyszne, ale w momencie clinchu zawsze wracam do tych smakołyków, ponieważ wspaniale poprawiają nastrój, są absolutnie nie do odparcia i całkowicie skradły moje serce.

Chrupkie ciasteczka owsiane Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 8 marca
Wyborne chrupkie ciasteczka owsiane! 
Niektórzy, nie bez powodu uznają płatki za "owsiane panaceum". Zawierają one spore ilości witaminy B6, która poprawia pamięć i koncentrację, co na pewno przyda się każdemu z nas. Posiadają bardzo korzystny dla obniżenia cholesterolu beta-glukan, a do tego nienasycone kwasy tłuszczowe niezbędne w profilaktyce chorób krążenia. Zdrowotnych powodów do zrobienia tych ciasteczek jest już wystarczająco dużo, a robienie ich to po prostu przyjemność :-) 

Oceny: 5,0 
Czas przygotowania: 20 min 
Czas pieczenia: 15 min 
Łączny czas: 35 min 
Liczba porcji: 20 ciasteczek 
Rozmiar porcji: 1 ciasteczko 

Składniki: 

  • miękkie masło: 100 g 
  • cukier kokosowy: 2/3 szklanki 
  • duże jajko zerówka: 1 
  • mąka: 2/3 szklanki 
  • płatki owsiane: 1/3 szklanki 
  • niesłodzone kakao: 1 i 1/2 łyżki 
  • proszek do pieczenia: 1/2 łyżeczki 
  • sól himalajska: 1/8 łyżeczki 
  • biała czekolada - grubo posiekana: 90 g 
  • mleczna czekolada - grubo posiekana: 90 g 
  • orzechy laskowe - grubo posiekane: 1 szklanka 

Przygotowanie:


  • piekarnik nagrzewam do 180oC 
  • płaską blachę bez obrzeży wykładam papierem do pieczenia 
  • ucieram mikserem gładką masę z masła i kokosowego cukru 
  • dodaję żółtko i mieszam 
  • wsypuję mąkę, płatki owsiane, kakao, proszek do pieczenia oraz sól i dalej ucieram 
  • dodaję białko, czekoladę, orzechy i mieszam 
  • wykładam po łyżeczce ciasta na blachę w odstępach 2 cm 
  • piekę 10-15 minut, aż ciasteczka wyrosną i pokryją się bruzdami 
  • odstawiam, aby przestygły na blasze przekładam na metalową kratkę, by całkiem ostygły

Smacznego :-) 


Tagi:deser, płatki owsiane, czekolada,orzechy laskowe, masło, sól himalajska, cukier kokosowy, ciasteczka;

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger