Chrupkie ciasteczka owsiane
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 11 marca 2020 r. Jeden z dietetyków, chcąc zachęcić kogoś do zmniejszenia ilości spożywanych kalorii, powiedział: "Jedz tylko te słodkości, które zrobisz sam". Święta racja. Prawda jest jednak taka, że łatwiej jest coś słodkiego kupić, niż przyrządzić. Wiem z mojego doświadczenia, że jak mam zrobić coś sama, to jem desery rzadziej, chociaż nie jest najgorzej, a jak z tym jest u Was? Kierując się zachętą jednego z dietetyków, chciałabym Was zaprosić na chrupkie ciasteczka owsiane. Te łakocie fikuśnie chrupią dzięki karmelowej skorupce z cukru kokosowego, są miękkie w środku, z kawałkami ulubionej czekolady, wypełnione mielonymi orzechami i płatkami owsianymi. To są moje perełki wśród domowych wypieków, skupiają w sobie pyszne składniki, które sprawiają, że ciasto przed pieczeniem jest już tak dobre, że chętnie się nim częstuję, a co się dzieje po upieczeniu, kiedy całe mieszkanie jest otulone ich aromatem? Na to pytanie nie odpowiem, dowiecie się kiedy sami je przyrządzicie - do czego gorąco zachęcam. Przepis jest bardzo prosty, a cookies szybkie w przygotowaniu. Ciasteczka zaraz po upieczeniu są miękkie i trzeba delikatnie przenieść je na kratkę, dopiero po wystudzeniu stają się chrupkie. Można je przechowywać w zamkniętym słoiku lub puszce do 5 dni, chociaż u mnie znikają bardzo szybko. Odkryłam je w fantastycznej książce pt. "Ciasteczka - 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję". Kilka przepisów wykonałam z tej lektury i ciasteczka były pyszne, ale w momencie clinchu zawsze wracam do tych smakołyków, ponieważ wspaniale poprawiają nastrój, są absolutnie nie do odparcia i całkowicie skradły moje serce.
Chrupkie ciasteczka owsiane
Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania:
8 marca.
Wyborne chrupkie ciasteczka owsiane!
Niektórzy, nie bez powodu uznają płatki za "owsiane panaceum". Zawierają one spore ilości witaminy B6, która poprawia pamięć i koncentrację, co na pewno przyda się każdemu z nas. Posiadają bardzo korzystny dla obniżenia cholesterolu beta-glukan, a do tego nienasycone kwasy tłuszczowe niezbędne w profilaktyce chorób krążenia. Zdrowotnych powodów do zrobienia tych ciasteczek jest już wystarczająco dużo, a robienie ich to po prostu przyjemność :-)
Oceny:
5,0
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 15 min
Łączny czas: 35 min
Liczba porcji: 20 ciasteczek
Rozmiar porcji: 1 ciasteczko
Składniki:
- miękkie masło: 100 g
- cukier kokosowy: 2/3 szklanki
- duże jajko zerówka: 1
- mąka: 2/3 szklanki
- płatki owsiane: 1/3 szklanki
- niesłodzone kakao: 1 i 1/2 łyżki
- proszek do pieczenia: 1/2 łyżeczki
- sól himalajska: 1/8 łyżeczki
- biała czekolada - grubo posiekana: 90 g
- mleczna czekolada - grubo posiekana: 90 g
- orzechy laskowe - grubo posiekane: 1 szklanka
Przygotowanie:
- piekarnik nagrzewam do 180oC
- płaską blachę bez obrzeży wykładam papierem do pieczenia
- ucieram mikserem gładką masę z masła i kokosowego cukru
- dodaję żółtko i mieszam
- wsypuję mąkę, płatki owsiane, kakao, proszek do pieczenia oraz sól i dalej ucieram
- dodaję białko, czekoladę, orzechy i mieszam
- wykładam po łyżeczce ciasta na blachę w odstępach 2 cm
- piekę 10-15 minut, aż ciasteczka wyrosną i pokryją się bruzdami
- odstawiam, aby przestygły na blasze przekładam na metalową kratkę, by całkiem ostygły
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każde miłe słowo :)))