Krokiety z mięsem i pieczarkami
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 14 lutego 2020 r. Dzisiaj zapraszam na przysmak, który jest mi szczególnie bliski, bo przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i Panią Bogusię. Owa dama, przyjaciółka naszej rodziny, przyrządzała krokiety na różne okoliczności, można by powiedzieć, że to było jej danie popisowe. Zawsze zapraszała nas do siebie na degustację, a właściwie kulinarną ucztę. Wtedy nie miałam pojęcia, że naleśniki można podać w formie wytrawnej. Ta aprowizacja wprawiła mnie w przyjemne osłupienie. Pani Bogusia była szalenie miłą i ciepłą kobietą, cudownie było spędzać tam czas. Lubię wracać wspomnieniami do tych chwil, bo kojarzą mi się one z beztroską, powodują wewnętrzną harmonię, sprawiają, że dusza się śmieje. Po jakimś czasie Pani Bogusia wyjechała, pozostał smutek i żal. Wtedy przyrzekłam sobie, że odtworzę smak tej niesamowitej potrawy, która poważnie zawojowała moje kubki smakowe. Minęło trochę czasu, ale udało się. Przyrządziłam złociste krokiety, które mają taką samą chrupiącą skórkę, otaczającą delikatne wnętrze, które rozpływa się w ustach. Dziękuję Ci Pani Bogusiu za to, że "Twoje Krokiety" wyzwoliły we mnie infernalną ciekawość do zgłębiania nowych "kantonów kulinarnych", która trwa.
Krokiety z mięsem i pieczarkami
Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania:
10 lutego.
Aromatyczne krokiety z mięsem i pieczarkami!
Skąd się wzięły krokiety? Nazwa brzmi francusko i właśnie od francuskiego czasownika "croquer (chrupać) pochodzi chrupiąca panierka, w którą zwykle wyposażone są krokiety. Jednak sam pomysł na krokiety pochodzi prawdopodobnie nie z Francji, lecz ze starożytnego Rzymu. Rzymianie obtaczali mięso i warzywa ciastem, tworząc tzw. rissoles, czyli małe opiekane kotleciki. Przodkowie naszych dzisiejszych krokietów rozprzestrzenili się po Europie. W XVIII w. Francuzi jako pierwsi zrezygnowali z typowej panierki z ciasta i zdecydowali się na bułkę tartą. Dziś krokiety znane są niemalże wszędzie - w Indiach, Japonii, Korei Południowej, Belgii, Niemczech, na Węgrzech, we Włoszech, w Rosji, Wielkiej Brytanii, na Kubie, w Ekwadorze, Stanach Zjednoczonych, Meksyku...Każdy naród ma własne ulubione nadzienie krokieta. W krajach azjatyckich krokiety zwykle zawierają dużo warzyw i stosunkowo mało mięsa. W Indiach na krokiet mówi się "aloo tikki" - bardzo podoba mi się ta nazwa :-)
Oceny:
5,0
Czas przygotowania: 50 min
Czas pieczenia: 1 godz. i 30 min
Łączny czas: 2 godz. i 20 min
Liczba porcji: 16
Rozmiar porcji: 1 krokiet
Składniki:
FARSZ MIĘSNO - PIECZARKOWY
- mięso z rosołu: 500 g
- pieczarki: 500 g
- cebule: 2 (niewielkie)
- masło sklarowane: 2 łyżeczki
- ugotowana marchewka z rosołu: 1
- ugotowana pietruszka z rosołu: 1/2
- rosół: 1/2 szklanki
- jajko zerówka: 1
CIASTO NALEŚNIKOWE
- mąka: 300 g
- jajka zerówki: 4
- mleko: 500 ml
- sól morska: 1/2 łyżeczki
- olej lub roztopione masło: 3 łyżki
- woda mineralna (najlepiej gazowana): 1 szklanka
PANIERKA I SMAŻENIE
- jajka zerówki: 2
- sól morska: szczypta
- bułka tarta: do obtoczenia
- masło klarowane: do smażenia
DO PODANIA
BARSZCZYK CZERWONY
SOS PIECZARKOWY
SOS CZOSNKOWY
SOS KOPERKOWY
SOS TZATZIKI
Przygotowanie:
FARSZ MIĘSNO-PIECZARKOWY
-
pieczarki czyszczę szczoteczką (może być gąbka) i kroję na mniejsze części
cebulę obieram i kroję w drobną kosteczkę
pieczarki i cebulę wrzucam na dobrze rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła i na większym ogniu rumienię, krótko smażąc, mieszając co jakiś czas
na końcu doprawiam solą morską i świeżo zmielonym pieprzem do smaku
mięso, pieczarki i cebulę, a także włoszczyznę mielę w maszynce do mięsa
wykładam na patelnię, dodaję rosół, sól morską, świeżo zmielony pieprz do smaku i mieszam
po ostudzeniu dodaję jajko i mieszam
pieczarki czyszczę szczoteczką (może być gąbka) i kroję na mniejsze części
cebulę obieram i kroję w drobną kosteczkę
pieczarki i cebulę wrzucam na dobrze rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła i na większym ogniu rumienię, krótko smażąc, mieszając co jakiś czas
na końcu doprawiam solą morską i świeżo zmielonym pieprzem do smaku
mięso, pieczarki i cebulę, a także włoszczyznę mielę w maszynce do mięsa
wykładam na patelnię, dodaję rosół, sól morską, świeżo zmielony pieprz do smaku i mieszam
po ostudzeniu dodaję jajko i mieszam
CIASTO NALEŚNIKOWE
mąkę, jajka, mleko i sól morską miksuję i odstawiam na pół godziny
po tym czasie dodaję olej oraz wodę mineralną w takiej ilości, aby uzyskać odpowiednią gęstość ciasta
naleśniki smażę na cienkiej i dużej patelni naleśnikowej
nalewam porcję ciasta i poruszając patelnią rozprowadzam ciasto po powierzchni
smażę przez około 1 minutę,
gdy masa się zetnie, a spód zarumieni odwracam naleśnika na drugą stronę i smażę jeszcze przez około 1/2 minuty do zrumienienia
farsz dzielę na 16 części i smaruję nim 16 naleśników
najpierw zakładam do środka dwa przeciwległe boki naleśnika na około 2 cm,
następnie zwijam całego naleśnika, zaczynając od jednej z niezłożonych części naleśnika
tak przygotowane krokiety można przechowywać w lodówce przez kilka dni, można wyjmować i smażyć w panierce jednorazowo tyle krokietów ile akurat chcemy zjeść,
dzięki temu zabiegowi będą za każdym razem świeże
jajka roztrzepuję widelcem w głębokim talerzu z dodatkiem soli
do drugiego talerza dodaję bułki tartej
maczam krokiety w jaku, a następnie obtaczam w bułce tartej
smażę na średnim ogniu na rozgrzanym maśle klarowanym ( najlepiej na minimum 2-3 milimetrowej warstwie tłuszczu) po około 1,5 minuty z każdej strony (obsmażam z 4 stron), w razie potrzeby dodaję więcej masła
w trakcie smażenia krokiety na chwilę stawiam na bokach (zwiniętych ślimaczkach) i krótko obsmażam
od razu podawać - ja uwielbiam z czerwonym barszczykiem.
Smacznego :-)
Tagi: cebula, kurczak, masło sklarowane, pieczarki, woda mineralna, barszcz czerwony, sos pieczarkowy, sos czosnkowy, sos koperkowy, sos tzatziki;
Wyglądają pysznie, muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuń
Usuńkoniecznie spróbuj :-)
Wyglądają smacznie :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńpolecam :-)
Wspaniałe danie. Aż ślinka cieknie :) Uwielbiam krokiety. Często robię z pieczarkami i kapustą. Chętnie wypróbuję tę wersję. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńSmacznego :-)