stycznia 27, 2020

"Sałatka makaronowa z kurczakiem i fetą"

Print Friendly and PDF

Sałatka makaronowa z kurczakiem i fetą


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 27 stycznia 2020 r. Inspiracją do stworzenia tego dania była kompozycja moich ulubionych składników, na blogu u Kulinarnej Maniusi. Ja ze swojej strony dodałam akcent mięsny, który po prostu musi być i w ten sposób uzyskałam wyjątkowe połączenie najlepszego makaronu, kurczaka, pomidorków daktylowych i cudownej
roszponki. Sznytu nadaje tutaj ser feta i nietypowy kremowy sos. Sałatka emanuje kolorami, skupiają się tu jak w soczewce złoty kurczak z pomidorowymi pąsami, harmonijna zieleń roszponki i śnieżnobiała feta. Fascynuje mnie przyrządzanie kolorowych dań, bo przecież "jemy oczami" - zapraszam :-) 
Sałatka makaronowa z kurczakiem i fetą Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 22 stycznia
Efektowna sałatka makaronowa z kurczakiem i fetą! 
Okazuje się, że moja miłość do makaronów nie jest odosobniona, znają go, lubią i jedzą niemal wszyscy bez względu na wiek, płeć i pochodzenie na obu półkulach i pod każdą szerokością geograficzną. Ta potrawa inspiruje zarówno smakoszy, jak i mistrzów kuchni idealnie odnajduje się w pożywnych sałatkach, zapiekankach i pizzy. Dlatego, kiedy w recepturze widzę fuzję z pastą wiem, że będzie idealnie, jak trzeba. 

Oceny: 5,0

Czas przygotowania: 30 min
Czas smażenia: 10 min
Łączny czas: 40 min
Liczba porcji: 4
Rozmiar porcji: 1 średnia porcja 

Składniki: 


  • filet drobiowy: 400 g 
  • czosnek: 1 ząbek 
  • curry: 1 łyżeczka 
  • kurkuma: 1/2 łyżeczki 
  • papryka słodka: 1/2 łyżeczki 
  • masło klarowane: 2 łyżki 
  • makaron np. małe muszelki: 150 g 
  • pomidorki daktylowe - mogą być cherry (wedle uznania): 5-6 
  • feta: 100 g 
  • roszponka: 2 garści 
  • sól himalajska: do smaku 
  • biały pieprz: szczypta 

 kremowy sos: 

  • musztarda ziołowa (np. Develey): 1 łyżeczka 
  • ketchup (np. Develey): 1 łyżeczka 
  • jogurt naturalny (grecki): 4 łyżki 
  • gomasio: do posypania na wierzchu

Przygotowanie:

  • filet drobiowy myję, osuszam ręcznikiem, oczyszczam z błon i kroję w kosteczkę 
  • dodaję drobno pokrojony ząbek czosnku, obsypuję curry, kurkumą, słodką papryką, solą himalajską i białym pieprzem wszystko dokładnie mieszam i tak przygotowanego kurczaka mogę smażyć od razu albo przykryć i wstawić do lodówki nawet na całą noc 
  • makaron gotuję we wrzącej, osolonej wodzie al dente, odcedzam na sitku i przekładam do miski 
  • dodaję pokrojone w ćwiartki pomidorki, pokrojoną fetę, roszponkę i delikatnie usmażonego na złoty kolor kurczaka 
  • w oddzielnym naczyniu przygotowuję sos - dodaję musztardę, ketchup i jogurt naturalny doprawiam solą i pieprzem 
  • trzeba pamiętać, aby nie dawać za dużo soli, ponieważ za słony smak odpowiada feta 
  • sosem polewam sałatkę i posypuję opcjonalnie gomasio





Tagi: filet drobiowy, makaron, pomidorki daktylowe, feta, roszponka, sól himalajska, gomasio;

8 komentarzy:

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger