Sałatka makaronowa z kurczakiem i fetą
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 27 stycznia 2020 r. Inspiracją do stworzenia tego dania była kompozycja moich ulubionych składników, na blogu u Kulinarnej Maniusi. Ja ze swojej strony dodałam akcent mięsny, który po prostu musi być i w ten sposób uzyskałam wyjątkowe połączenie najlepszego makaronu, kurczaka, pomidorków daktylowych i cudownej
roszponki. Sznytu nadaje tutaj ser feta i nietypowy kremowy sos. Sałatka emanuje kolorami, skupiają się tu jak w soczewce złoty kurczak z pomidorowymi pąsami, harmonijna zieleń roszponki i śnieżnobiała feta. Fascynuje mnie przyrządzanie kolorowych dań, bo przecież "jemy oczami" - zapraszam :-)
Sałatka makaronowa z kurczakiem i fetą
Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania:
22 stycznia.
Efektowna sałatka makaronowa z kurczakiem i fetą!
Okazuje się, że moja miłość do makaronów nie jest odosobniona, znają go, lubią i jedzą niemal wszyscy bez względu na wiek, płeć i pochodzenie na obu półkulach i pod każdą szerokością geograficzną. Ta potrawa inspiruje zarówno smakoszy, jak i mistrzów kuchni idealnie odnajduje się w pożywnych sałatkach, zapiekankach i pizzy. Dlatego, kiedy w recepturze widzę fuzję z pastą wiem, że będzie idealnie, jak trzeba.
Oceny:
5,0
Czas przygotowania: 30 min
Czas smażenia: 10 min
Łączny czas: 40 min
Liczba porcji: 4
Rozmiar porcji: 1 średnia porcja
Składniki:
- filet drobiowy: 400 g
- czosnek: 1 ząbek
- curry: 1 łyżeczka
- kurkuma: 1/2 łyżeczki
- papryka słodka: 1/2 łyżeczki
- masło klarowane: 2 łyżki
- makaron np. małe muszelki: 150 g
- pomidorki daktylowe - mogą być cherry (wedle uznania): 5-6
- feta: 100 g
- roszponka: 2 garści
- sól himalajska: do smaku
- biały pieprz: szczypta
kremowy sos:
- musztarda ziołowa (np. Develey): 1 łyżeczka
- ketchup (np. Develey): 1 łyżeczka
- jogurt naturalny (grecki): 4 łyżki
- gomasio: do posypania na wierzchu
Przygotowanie:
- filet drobiowy myję, osuszam ręcznikiem, oczyszczam z błon i kroję w kosteczkę
- dodaję drobno pokrojony ząbek czosnku, obsypuję curry, kurkumą, słodką papryką, solą himalajską i białym pieprzem wszystko dokładnie mieszam i tak przygotowanego kurczaka mogę smażyć od razu albo przykryć i wstawić do lodówki nawet na całą noc
- makaron gotuję we wrzącej, osolonej wodzie al dente, odcedzam na sitku i przekładam do miski
- dodaję pokrojone w ćwiartki pomidorki, pokrojoną fetę, roszponkę i delikatnie usmażonego na złoty kolor kurczaka
- w oddzielnym naczyniu przygotowuję sos - dodaję musztardę, ketchup i jogurt naturalny doprawiam solą i pieprzem
- trzeba pamiętać, aby nie dawać za dużo soli, ponieważ za słony smak odpowiada feta
- sosem polewam sałatkę i posypuję opcjonalnie gomasio
Tagi: filet drobiowy, makaron, pomidorki daktylowe, feta, roszponka, sól himalajska, gomasio;
Znakomita! Uwielbiam Twoją kuchnię 👍
OdpowiedzUsuń
Usuńczęstuj się :-)
bardzo lubię takie makaronowe sałatki
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńno to smacznego :-)
Moje smaki :)
OdpowiedzUsuń
UsuńI na zdrowie :-)
Jak pysznie kochana :-) uwielbiam takie sałatki :-)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńja też :-)