Sałatka z tuńczykiem
Autor: Halina JoskowskaOpublikowano: 10 stycznia 2013 r.
Jeśli jesteście zwolennikami tuńczyka, zapraszam, mam świetny przepis na sałatkę:-)
Jeśli nie lubicie tuńczyka to i tak zapraszam, bo po przygotowaniu TEJ sałatki nie będziecie w stanie się oprzeć :-)
To moja ulubiona, sprawdzona przekąska.
U mnie gości na stole przy każdej uroczystości i w sposób magiczny z niego znika.
I co najciekawsze za każdym razem wychodzi jeszcze smaczniejsza.
Tak więc bierzmy się do pracy :-)
Sałatka z tuńczykiem
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 6 stycznia.
Smaczna sałatka z tuńczykiem!!!
Jeśli lubicie dania z tuńczykiem w roli głównej, to ta sałatka na pewno znajdzie się w panteonie ulubionych potraw. Jest delikatna, smaczna i dostarcza cennych składników dla organizmu :-)
Oceny: 4,8
Czas gotowania: 10 min
Łączny czas: 40 min
Składniki:
- tuńczyk w sosie własnym najlepiej Rio Mare: 1 puszka
- jajka wiejskie od gospodyni: 6-7
- kukurydza: 1 puszka
- żółty twardy ser: ok. 30 dag
- cebula: 1 mała
- majonez: 3 łyżki
- sól morska: do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz: do smaku
Przygotowanie:
- poszczególne składniki układam w szklanej misce warstwami i przekładam je majonezem. W przezroczystej salaterce po to, aby zobaczyć kolorowe poziomy sałatki
- najpierw gotuje jajka na twardo ( 10 minut ) i oddzielam białka od żółtek, kroję w kostkę, delikatnie przyprawiam solą i pieprzem
- tuńczyka odsączam od sosu, czy oleju i łączę z cebulą, tę czynność wykonuję w malakserze, ponieważ nie za bardzo lubię kroić cebuli:-)
- do miski po kolei wkładam połowę białek pokrojonych w drobną kostkę, połowę kukurydzy, tuńczyka z cebulą, potarty na tarce ser, resztę kukurydzy, resztę białek i na koniec pokrojone na drobno żółtka
- każdą warstwę smaruję majonezem, jeśli ktoś woli wersję mniej kaloryczną, to proponuję majonez Light
- białka i żółtka kroję w kosteczkę nożem, oczywiście można rozdrobnić mechanicznie robotem, jednak ostatnio strasznie się zniechęciłam, ponieważ robot rozdrobnił mi białka na miazgę i wyglądało to bardzo niekorzystnie.....
Tak więc polecam krojenie białek i żółtek ostrym nożem kuchennym :-)
I w ten sposób uzyskaliśmy wspaniałą, pyszną sałatkę:-)
Serdeczności :-)
Tagi: tuńczyk, kukurydza, żółty ser;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każde miłe słowo :)))