stycznia 10, 2013

" SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM "

Print Friendly and PDF

Sałatka z tuńczykiem

Autor: Halina Joskowska
Opublikowano: 10 stycznia 2013 r.
Jeśli jesteście zwolennikami tuńczyka, zapraszam, mam świetny przepis na sałatkę:-) 
Jeśli nie lubicie tuńczyka to i tak zapraszam, bo po przygotowaniu TEJ sałatki nie będziecie w stanie się oprzeć :-)
To moja ulubiona, sprawdzona przekąska. 
U mnie gości na stole przy każdej uroczystości i w sposób magiczny z niego znika. 
I co najciekawsze za każdym razem wychodzi jeszcze smaczniejsza.
Tak więc bierzmy się do pracy :-)

Sałatka z tuńczykiem
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 6 stycznia
Smaczna sałatka z tuńczykiem!!! 
Jeśli lubicie dania z tuńczykiem w roli głównej, to ta sałatka na pewno znajdzie się w panteonie ulubionych potraw. Jest delikatna, smaczna i dostarcza cennych składników dla organizmu :-) 

 Oceny: 4,8

 Czas przygotowania: 30 min
 Czas gotowania: 10 min
 Łączny czas: 40 min

Składniki:

  • tuńczyk w sosie własnym najlepiej Rio Mare: 1 puszka 
  • jajka wiejskie od gospodyni: 6-7 
  • kukurydza: 1 puszka
  • żółty twardy ser: ok. 30 dag 
  • cebula: 1 mała
  • majonez: 3 łyżki 
  • sól morska: do smaku 
  • świeżo zmielony czarny pieprz: do smaku 

Przygotowanie:

  • poszczególne składniki układam w szklanej misce warstwami i przekładam je majonezem. W przezroczystej salaterce po to, aby zobaczyć kolorowe poziomy sałatki


  • najpierw gotuje jajka na twardo ( 10 minut ) i oddzielam białka od żółtek, kroję w kostkę, delikatnie przyprawiam solą i pieprzem
  • tuńczyka odsączam od sosu, czy oleju i łączę z cebulą, tę czynność wykonuję w malakserze,    ponieważ nie za bardzo lubię kroić cebuli:-)
  • do miski po kolei wkładam połowę białek pokrojonych w drobną kostkę, połowę kukurydzy, tuńczyka z cebulą, potarty na tarce ser, resztę kukurydzy, resztę białek i na koniec pokrojone na drobno  żółtka


  • każdą warstwę smaruję majonezem, jeśli ktoś woli wersję mniej kaloryczną, to proponuję majonez Light
  • białka i żółtka kroję w kosteczkę nożem, oczywiście można rozdrobnić mechanicznie robotem, jednak ostatnio strasznie się zniechęciłam, ponieważ robot rozdrobnił mi białka na miazgę i wyglądało to bardzo niekorzystnie.....

    Tak więc polecam krojenie białek i żółtek ostrym nożem kuchennym :-)

 I w ten sposób uzyskaliśmy wspaniałą, pyszną sałatkę:-)





 Serdeczności :-) 


 Tagi: tuńczyk, kukurydza, żółty ser;

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger