Pancakes
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 10 stycznia 2020 r. Dla mnie to jest niebywałe, że potrawy mają swoją historię. Lubię sięgać do korzeni, taka wędrówka w głąb sprawia, że jedzenie staje się niespieszną celebracją błogich chwil, jakie chciałoby się zatrzymać na dłużej. Tak to wyjątkowe weekendowe śniadanie, czyli pancakes z dużą ilością czekolady, zwieńczonej plasterkami bananów, jedzone na ciepło, bo tylko wtedy można zaobserwować jak czekolada wtapia się w puchatego placka i nadaje mu słodyczy, działa na mnie jak prawdziwa terapia i niesłychanie ładuje baterie, zwłaszcza w środku zimy. I pomyśleć, że te naleśniki zagościły w kuchni amerykańskiej za sprawą kolonistów z
Europy pod koniec XVIII wieku. Nazywane były wówczas przez INDIAN slapjack i przyrządzano je z mąki kukurydzianej i mleka bez dodatku środków spulchniających, cukru i masła. Przepis zmienił się w XIX wieku.
Pancakes
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 5 stycznia. Złociste pancakes!
Te grube okrągłe naleśniki zwieńczone dużą ilością pysznej czekolady, w asyście owoców są tak pyszne, że mogą uzależnić....
Oceny: 5,0
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 35 min
Łączny czas: 50 min
Liczba porcji: 8-10 sztuk
Rozmiar porcji: 1 placek
Składniki:
Przepis zaadaptowany stąd.
- mąka (pszenna tortowa): 1 i 1/4 szklanki
- jajko (zerówka): 1
- maślanka: 1 i 1/4 szklanki
- cukier kokosowy: 1/4 szklanki
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- soda: 1 łyżeczka
- oliwa: 1/4 szklanki
- sól himalajska: szczypta
Przygotowanie:
- w blenderze miksuję wszystkie składniki na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany
- rozgrzewam patelnię na średnim ogniu
- smażę pancakes z dwóch stron
- podaję z czekoladą i plasterkami banana
- tradycyjnie podaje się z syropem klonowym, kosteczką masła lub cukrem pudrem
Podam jeszcze szybciutko przepis na placki na mleku - recepta jest bardzo podobna, a wydaje mi się, że dobrze będzie ja mieć razem z oryginalnymi amerykańskimi plackami :-)
Składniki:
- mąka (pszenna tortowa): 2 szklanki
- jajka (zerówki): 2
- mleko: 1 i 1/2 szklanki
- masło rozpuszczone (klarowane): 75 g
- proszek do pieczenia: 3 łyżeczki
- miód: 1/3 szklanki
- sól himalajska: szczypta
Przygotowanie:
- mąkę przesiewam przez sitko
- jajka rozkłócam i mieszam z mlekiem,
- następnie łączę z pozostałymi składnikami
- na końcu dodaję masło klarowane
- odstawiam na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" i miało czas na wyrośnięcie przed smażeniem
- smażę na suchej patelni do naleśników, bez dodatkowego tłuszczu, na średnim ogniu
- delikatnie przewracam na drugą stronę, przy użyciu szerokiej łopatki
Znakomite! Uwielbiam Twoją kuchnię 👍
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńi wzajemnie :-)
Przepyszne. Bardzo lubimy placki :-)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńto się częstujcie :-)
Gdyby tylko dało się wyciągnąć rękę i wziąć sobie te placki ze zdjęcia, to już dawno bym to zrobiła :) pyszności!
OdpowiedzUsuń:-):-)
UsuńUwielbiamy :-)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńNie da się ich nie lubić :-)