stycznia 10, 2020

"Pancakes"

Print Friendly and PDF

Pancakes


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 10 stycznia 2020 r. Dla mnie to jest niebywałe, że potrawy mają swoją historię. Lubię sięgać do korzeni, taka wędrówka w głąb sprawia, że jedzenie staje się niespieszną celebracją błogich chwil, jakie chciałoby się zatrzymać na dłużej. Tak to wyjątkowe weekendowe śniadanie, czyli pancakes z dużą ilością czekolady, zwieńczonej plasterkami bananów, jedzone na ciepło, bo tylko wtedy można zaobserwować jak czekolada wtapia się w puchatego placka i nadaje mu słodyczy, działa na mnie jak prawdziwa terapia i niesłychanie ładuje baterie, zwłaszcza w środku zimy. I pomyśleć, że te naleśniki zagościły w kuchni amerykańskiej za sprawą kolonistów z
Europy pod koniec XVIII wieku. Nazywane były wówczas INDIAN slapjack i przyrządzano je z mąki kukurydzianej i mleka bez dodatku środków spulchniających, cukru i masła. Przepis zmienił się w XIX wieku.
Pancakes 
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 5 stycznia. Złociste pancakes! 
Te grube okrągłe naleśniki zwieńczone dużą ilością pysznej czekolady, w asyście owoców są tak pyszne, że mogą uzależnić.... 
Oceny: 5,0 
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 35 min
Łączny czas: 50 min
Liczba porcji: 8-10 sztuk
Rozmiar porcji: 1 placek 










  • Składniki: 

    Przepis zaadaptowany stąd.

    • mąka (pszenna tortowa): 1 i 1/4 szklanki 
    • jajko (zerówka): 1 
    • maślanka: 1 i 1/4 szklanki 
    • cukier kokosowy: 1/4 szklanki 
    • proszek do pieczenia: 1 łyżeczka 
    • soda: 1 łyżeczka 
    • oliwa: 1/4 szklanki 
    • sól himalajska: szczypta 

    Przygotowanie:

    • w blenderze miksuję wszystkie składniki na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany 
    • rozgrzewam patelnię na średnim ogniu 
    • smażę pancakes z dwóch stron 
    • podaję z czekoladą i plasterkami banana 
    • tradycyjnie podaje się z syropem klonowym, kosteczką masła lub cukrem pudrem






    Podam jeszcze szybciutko przepis na placki na mleku - recepta jest bardzo podobna, a wydaje mi się, że dobrze będzie ja mieć razem z oryginalnymi amerykańskimi plackami :-)

    Składniki: 


    • mąka (pszenna tortowa): 2 szklanki 
    • jajka (zerówki): 2 
    • mleko: 1 i 1/2 szklanki 
    • masło rozpuszczone (klarowane): 75 g 
    • proszek do pieczenia: 3 łyżeczki 
    • miód: 1/3 szklanki 
    • sól himalajska: szczypta 

    Przygotowanie:

    • mąkę przesiewam przez sitko 
    • jajka rozkłócam i mieszam z mlekiem, następnie łączę z pozostałymi składnikami 
    • na końcu dodaję masło klarowane 
    • odstawiam na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" i miało czas na wyrośnięcie przed smażeniem 
    • smażę na suchej patelni do naleśników, bez dodatkowego tłuszczu, na średnim ogniu 
    • delikatnie przewracam na drugą stronę, przy użyciu szerokiej łopatki 

     Smacznego :-) 

     Tagi: maślanka, cukier kokosowy, proszek do pieczenia, soda, oliwa, sól himalajska, miód;

    8 komentarzy:

    Dziękuję za każde miłe słowo :)))

    Copyright © Moje Gotowanie , Blogger