Czas przygotowania - 1H30MIN
Czas pieczenia - 1H
Łączny czas - 2H30MIN
Liczba porcji - 20
Rozmiar porcji - 1 średni kawałek
Liczba kalorii w porcji - 271
Składniki
Przepis znalazłam tutaj
Ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 6 łyżek cukru pudru
- szczypta soli morskiej
- 200 g masła, zimnego
- 90 g smalcu*
- 4 łyżki zimnej wody
Nadzienie
- 1 kg jabłek
- 1 kg brzoskwiń
- 1 pomarańcza
- 6 łyżek cukru (np. trzcinowego)
- 1 łyżeczka cynamonu ceyloński
- 1 łyżka cukru waniliowego
Opcjonalnie
- 1 żółtko+2 łyżki mleka do posmarowania ciasta
- cukier puder
Przygotowanie
Ciasto
- mąkę przesiewam do miski, dodaję cukier, sól i pokrojone w kosteczkę masło oraz smalec
- miksuję mikserem przez około 30 sekund, aż powstaną drobne okruszki ciasta ( można rozcierać wszystko palcami)
- dodaję wodę i jeszcze przez chwilkę miksuję (można zagniatać ręką), aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki
- łączę wszystko w jednolitą kulę, zawijam w folię i wstawiam do lodówki na około godzinę
- jabłka obieram, kroję w ćwiartki, wycinam gniazda nasienne, kroję na mniejsze kawałki
- do dużego garnka wsypuję cukier, stawiam na ogniu, dodaję pokrojone jabłka i trzymam na ogniu przez ok. 5 minut, aż cukier zacznie brązowieć
- w międzyczasie dodaję startą skórkę z pomarańczy
- dodaję sok z pomarańczy i gotuję przez ok. 2 minuty, aż odparuje
- dodaję cynamon, cukier waniliowy i mieszam od czasu do czasu, gotuję ok. 10 minut
- wówczas dodaję pokrojone na kawałeczki brzoskwinie i gotuję razem przez około 2 minuty
- piekarnik nagrzewam do 190oC (góra i dół bez termoobiegu)
- formę do pieczenia o wymiarach około 20x30 cm lub okrągłą tortownicę o średnicy 30 cm smaruję grubo masłem i wykładam (opcjonalnie) papierem do pieczenia
- ciasto dzielę na dwie części, jedna nieco większa od drugiej
- pierwszą część wałkuję na placek, podsypując stolnicę mąką
- ciastem wykładam spód i boki formy, brakujące miejsca można wylepić palcami
- drugą część ciasta wałkuję na posypanej mąką stolnicy i wycinam ok. 1,5 cm paski (nożem lub radełkiem)
- na ciasto wykładam nadzienie z uprażonych owoców, na wierzchu układam paski z ciasta przeplatając je ze sobą
- smaruję roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i wstawiam do nagrzanego piekarnika
- piekę przez 1 godzinę
- wyjmuję, studzę i posypuję cukrem pudrem
- *smalec daje lepszą konsystencję ciasta kruchego i nadaje mu wyjątkowego smaku, ale jeśli nie mamy na niego ochoty, zastępujemy go margaryną/ masłem roślinnym /masłem /olejem kokosowym
- jeśli nadzienie z jabłek i brzoskwiń wyda się nam za rzadkie, wówczas można dodać do niego 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (na koniec, po odstawieniu owoców z ognia)
- do ciasta można dodać trochę wiórek kokosowych (ok. 4 łyżek)
szarlotka brzoskwiniowaSmacznego |
wygląda pysznie
OdpowiedzUsuń