marca 12, 2021

Szarlotka brzoskwiniowa

Print Friendly and PDF


szarlotka brzoskwiniowa

 Słowo szarlotka przywołuje w moich myślach   ciepło aromat i poczucie wspólnoty. To ciasto  pysznie pachnie dzieciństwem - połączenie   kruchego  ciasta i owoców. Jednak nie skupiłam się   tu tylko i wyłącznie na jabłkach, a  pokusiłam się   dodać do nadzienia również brzoskwinie i   pomarańcze. Lekko cierpkie i chrupiące renety   doskonale połączyły się z słodkimi soczystymi     brzoskwiniami i pomarańczami. Otrzymałam pyszną   wersję tradycyjnej szarlotki, w której nadzienie jest   kwintesencją, wytwornego deseru. Szarlotkę   podałam na ciepło z dużą gałką lodów waniliowych i   powiem Wam szczerze, że takim ciastem można   zaimponować rodzinie swoimi umiejętnościami   kulinarnymi.  Ten deser ma jeszcze jedną zaletę - po wyjęciu z piekarnika otula całe mieszkanie feerią owocowych aromatów.

Czas przygotowania - 1H30MIN
Czas pieczenia - 1H
Łączny czas - 2H30MIN
Liczba porcji - 20
Rozmiar porcji - 1 średni kawałek
Liczba kalorii w porcji - 271

Składniki

Przepis znalazłam tutaj

Ciasto
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 6 łyżek cukru pudru
  • szczypta soli morskiej
  • 200 g masła, zimnego
  • 90 g smalcu*
  • 4 łyżki zimnej wody
Nadzienie
  • 1 kg jabłek
  • 1 kg brzoskwiń
  • 1 pomarańcza
  • 6 łyżek cukru (np. trzcinowego)
  • 1 łyżeczka cynamonu ceyloński
  • 1 łyżka cukru waniliowego
Opcjonalnie
  • 1 żółtko+2 łyżki mleka do posmarowania ciasta
  • cukier puder

Przygotowanie

Ciasto
  • mąkę przesiewam do miski, dodaję cukier, sól i pokrojone w kosteczkę masło oraz smalec
  • miksuję mikserem przez około 30 sekund, aż powstaną drobne okruszki ciasta ( można rozcierać wszystko palcami)
  • dodaję wodę i jeszcze przez chwilkę miksuję (można zagniatać ręką), aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki
  • łączę wszystko w jednolitą kulę, zawijam w folię i wstawiam do lodówki na około godzinę
Nadzienie
  • jabłka obieram, kroję w ćwiartki, wycinam gniazda nasienne, kroję na mniejsze kawałki
  • do dużego garnka wsypuję cukier, stawiam na ogniu, dodaję pokrojone jabłka i trzymam na ogniu przez ok. 5 minut, aż cukier zacznie brązowieć
  • w międzyczasie dodaję startą skórkę z pomarańczy
  • dodaję sok z pomarańczy i gotuję przez ok. 2 minuty, aż odparuje
  • dodaję cynamon, cukier waniliowy i mieszam od czasu do czasu, gotuję ok. 10 minut
  • wówczas dodaję pokrojone na kawałeczki brzoskwinie i gotuję razem przez około 2 minuty
  • piekarnik nagrzewam do 190oC (góra i dół bez termoobiegu)
  • formę do pieczenia o wymiarach około 20x30 cm lub okrągłą tortownicę o średnicy 30 cm smaruję grubo masłem i wykładam (opcjonalnie) papierem do pieczenia
  • ciasto dzielę na dwie części, jedna nieco większa od drugiej
  • pierwszą część wałkuję na placek, podsypując stolnicę mąką
  • ciastem wykładam spód i boki formy, brakujące miejsca można wylepić palcami
  • drugą część ciasta wałkuję na posypanej mąką stolnicy i wycinam ok. 1,5 cm paski (nożem lub radełkiem)
  • na ciasto wykładam nadzienie z uprażonych owoców, na wierzchu układam paski z ciasta przeplatając je ze sobą
  • smaruję roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i wstawiam do nagrzanego piekarnika
  • piekę przez 1 godzinę
  • wyjmuję, studzę i posypuję cukrem pudrem
Wskazówki 
  • *smalec daje lepszą konsystencję ciasta kruchego i nadaje mu wyjątkowego smaku, ale jeśli nie mamy na niego ochoty, zastępujemy go margaryną/ masłem roślinnym /masłem /olejem kokosowym
  • jeśli nadzienie z jabłek i brzoskwiń wyda się nam za rzadkie, wówczas można dodać do niego 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (na koniec, po odstawieniu owoców z ognia)
  • do ciasta można dodać trochę wiórek kokosowych (ok. 4 łyżek)
 
szarlotka brzoskwiniowa
szarlotka brzoskwiniowa

Smacznego


Tagi: masło, jabłka, brzoskwinie, pomarańcze, cukier trzcinowy, cynamon ceyloński, cukier waniliowy

1 komentarz:

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger