wtorek, 21 maja 2013

" SZARLOTKA "

Szarlotka

Autor: Halina Joskowska 
Opublikowano: 21 maja 2013 r. 
Oto przepis mojej mamy na szarlotkę. 
Ta receptura wpadła mi w oko przy przeglądaniu starego, pożółkłego zeszytu z przepisami. Uwielbiam takie stare zapiski, w których sposób postępowania i skład wydaje się banalny, a efekt zdumiewający. 
Ciasto ładnie się prezentuje i smakuje....mmmmm.....:-) 

Ważne !!! 
Kalorie sprawdzamy (albo i nie) po spożyciu..... 
Wydaje mi się, że raz na tydzień na przykład w niedzielę do kawki, czy czerwonego wytrawnego winka można sobie pozwolić, a co tam :-) 

Szarlotka 
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 19 maja
Niezwykła szarlotka!!! 
Domowy kawałek gorącej szarlotki z gałką lodów waniliowych - tak, tak - kto raz spróbuje, siłą rzeczy będzie prosił o dokładkę :-) 
Oceny: 4,6
Czas przygotowania: 30 min 
Czas pieczenia: 40 min 
Łączny czas: 1 godz. i 10 min 

Rozmiar porcji: 1 średni kawałek (110 g) 

Liczba kilokalorii w porcji: 300 
Białko na porcję: 3 g 
Tłuszcz na porcję: 14 g 
Węglowodany na porcję: 44 g 


Składniki: 

Masa jabłeczna: 
  • jabłka kwaśne: 1 kg 
  • cukier: 2 łyżki 
  • cukier waniliowy: 1 opakowanie (16 g) 
  • cynamon: 1 łyżka 
  • sok z cytryny: 1 sztuka 
 Kruchy spód: 
  • jajko: 1 wiejskie od gospodyni 
  • żółtko: 1 wiejskie od gospodyni 
  • cukier: 3/4 szklanki 
  • mąka: 2-3 szklanki 
  • proszek do pieczenia: 1 i 1/2 czubatej łyżeczki 
  • Kasia: 1/3 kostki

Przygotowanie:

  1. Jabłka obieram, drążę gniazda nasienne i przekładam do garnka. 
  2. Gotuję z odrobiną wody, dodaję cukier, cukier waniliowy, cynamon, sok z cytryny. 
  3.  Duszę tak długo, aż jabłka się rozgotują. 
  4. Jednocześnie rozpuszczam tłuszcz i zalewam nim jajko, żółtko, cukier, mąkę, proszek do pieczenia. 
  5. Wszystkie składniki bardzo dokładnie zagniatam i wyrabiam rękoma. 
  6. Ciasto rozwałkowuję. 
  7. Blachę wykładam papierem do pieczenia i smaruję masłem. 
  8. 3/4 ciasta przekładam na przygotowaną blachę (wymiary:395*355*25 mm 
  9. Następnie rozprowadzam przygotowaną masą jabłeczną. 
  10. Z pozostałej części kruchego ciasta przygotowuję paseczki i układam je na masie jabłecznej. 
  11. Tak przygotowane ciasto wkładam do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i piekę około 30 do 50 minut. 

Życzę smacznego :-)


   

 Tagi : jabłka, cynamon 

 Szarlotka bardzo dobrze kroi się nożem z piłką nawet na ciepło. 


 Pyszności.....

1 komentarz:

  1. Domowy kawałek jeszcze ciepłej szarlotki z lodami waniliowymi - tak, tak, kto spróbuje raz będzie prosił o dokładkę...:-)

    Pyszności

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę.
Będzie mi miło, jeśli pozostawisz po sobie ślad w postaci komentarza:-)