maja 17, 2013

" PIERSI Z KURCZAKA W MARYNACIE JOGURTOWO - CZOSNKOWEJ "

Print Friendly and PDF

Piersi z kurczaka w marynacie jogurtowo-czosnkowej

 
Autor: Halina Joskowska
Opublikowano: 16 maja 2013 r.

Piersi z kurczaka w marynacie jogurtowo-czosnkowej to potrawa, którą szybko można przyrządzić i co najważniejsze wszyscy są z niej zadowoleni:-) 
Dzięki delikatnej jogurtowej zalewie mięso jest miękkie i soczyste w środku, 
z zewnątrz ładnie zrumienione. 
Ochota na danie wzrasta w momencie unoszącego się wspaniałego aromatu, który zadowala nawet najwybredniejszych smakoszy. 
Jogurtowy sos jest delikatny i ma ciekawy smak - osobiście próbowałam-warto:-) 
Piersi z kurczaka w marynacie jogurtowo-czosnkowej 
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 13 maja
Rewelacyjna pierś z kurczaka w marynacie jogurtowo - czosnkowej!!! 
Dlaczego mamy korzystać z gotowych mieszanek przypraw do grilla
jeżeli w zasięgu ręki mamy oliwę z oliwek, jogurt naturalny, czosnek, tymianek, kurkumę, chili itp.... ???
Jeżeli lubicie prawdziwe jedzenie to pierś z kurczaka otulona jogurtowo - czosnkowym sosem jest na to dobrym przykładem. 
Jest to lekkie danie z grilla. 
Dzięki marynacie mięso w środku jest soczyste, aromatyczne i miękkie, z zewnątrz ładnie zrumienione. 
Smak potrawy jest bardzo ciekawy i oryginalny - polecam :-) 

Oceny: 4,8

Czas przygotowania: 1 godz. 
Czas pieczenia (grillowania): 30 min 
Łączny czas: 1 godz. i 30 min 

Liczba porcji: 3 porcje 
Rozmiar porcji: ok. 230 g 

Liczba kilokalorii w porcji: 229 
Białko na porcję: 45 g 
Węglowodany na porcję: 5 g 
Tłuszcz na porcję: 3 g 
Błonnik na porcję: 0,5 g 


Składniki: 

  • piersi z kurczaka: 600 g 
  • oliwa z oliwek: 2 łyżki 
  • jogurt naturalny: 150 g 
  • cebula: 1/2 
  • czosnek: 2 ząbki 
  • suszony tymianek: 1/2 łyżeczki 
  • kurkuma: 1/2 łyżeczki 
  • chili w proszku: 1/2 łyżeczki 
  • sól morska: 1/2 łyżeczki 
  • świeżo zmielony pieprz: 1/2 łyżeczki 

      Przygotowanie:

  1. Piersi z kurczaka myję, osuszam papierowym ręcznikiem, doczyszczam z pozostałych kostek, włókien i skórek. Przecinam w poprzek od najgrubszej części, dzieląc je na dwa cieńsze kawałki mięsa, lekko rozbijam tłuczkiem.  
  2. Wszystkie składniki marynaty oprócz kurczaka i oliwy miksuję w blenderze na gładką pastę, mieszam z oliwą. 
  3. Sos przenoszę do głębokiego naczynia, w którym dokładnie maczam piersi. 
  4. Następnie mięso wkładam do worka foliowego razem z resztą sosu. Worek zawiązuję, starając się usunąć z niego jak najwięcej powietrza. 
  5. Delikatnie obracając równomiernie rozprowadzam pozostałą część marynaty na mięsie. 
  6. Marynuję w woreczku przez 1 godzinę w lodówce. Po tym czasie pierś jest gotowa do grillowania. 
  7.  Rozgrzewam piekarnik i uruchamiam program grillowania z cyrkulacją powietrza. 
  8.  Układam piersi z całą marynatą na kratce na rozgrzanym grillu. 
Dodaj podpis


9. Grilluję mięso przez około 15 minut z jednej strony, aż pojawią się ciemne paski, następnie przekładam na drugą stronę i grilluję 
przez kolejne 10-15 minut. 
10. Mięso powinno być zrumienione z zewnątrz, a miękkie i soczyste w środku.


Mięso podaję z grillowanym pieczywem czosnkowym.


 


 Tagi: piersi z kurczaka, jogurt naturalny, tymianek, czosnek, chili, kurkuma;

 Serdeczności....:-)

3 komentarze:

  1. Przygotowanie tej potrawy składa się z dwóch etapów. Najpierw mięso leżakuje w pysznej marynacie, a następnie wędruje na grilla. Taka kolej rzeczy wróży tylko i wyłącznie sukces kulinarny. Jeśli chcesz się przekonać, spróbuj :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. jutro próba ;) myślę że jeśli będzie samakowało tak jak wygląda to.. jacieee SUPER

    OdpowiedzUsuń
  3. To danie musi smakować, smacznego grillowania:-)
    Proszę napisać, czy danie warte było zachodu.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger