Autor: Halina Joskowska
Opublikowano: 16 maja 2013 r.
Piersi z kurczaka w marynacie jogurtowo-czosnkowej to potrawa, którą szybko można przyrządzić i co najważniejsze wszyscy są z niej zadowoleni:-)
Dzięki delikatnej jogurtowej zalewie mięso jest miękkie i soczyste w środku,
z zewnątrz ładnie zrumienione.
Ochota na danie wzrasta w momencie unoszącego się wspaniałego aromatu, który zadowala nawet najwybredniejszych smakoszy.
Jogurtowy sos jest delikatny i ma ciekawy smak - osobiście próbowałam-warto:-)
Piersi z kurczaka w marynacie jogurtowo-czosnkowej
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 13 maja.
Rewelacyjna pierś z kurczaka w marynacie jogurtowo - czosnkowej!!!
Dlaczego mamy korzystać z gotowych mieszanek przypraw do grilla
jeżeli w zasięgu ręki mamy oliwę z oliwek, jogurt naturalny, czosnek, tymianek, kurkumę, chili itp.... ???
Jeżeli lubicie prawdziwe jedzenie to pierś z kurczaka otulona jogurtowo - czosnkowym sosem jest na to dobrym przykładem.
Jest to lekkie danie z grilla.
Dzięki marynacie mięso w środku jest soczyste, aromatyczne i miękkie, z zewnątrz ładnie zrumienione.
Smak potrawy jest bardzo ciekawy i oryginalny - polecam :-)
Oceny: 4,8
Czas przygotowania: 1 godz. Opublikowano: 16 maja 2013 r.
Piersi z kurczaka w marynacie jogurtowo-czosnkowej to potrawa, którą szybko można przyrządzić i co najważniejsze wszyscy są z niej zadowoleni:-)
Dzięki delikatnej jogurtowej zalewie mięso jest miękkie i soczyste w środku,
z zewnątrz ładnie zrumienione.
Ochota na danie wzrasta w momencie unoszącego się wspaniałego aromatu, który zadowala nawet najwybredniejszych smakoszy.
Jogurtowy sos jest delikatny i ma ciekawy smak - osobiście próbowałam-warto:-)
Piersi z kurczaka w marynacie jogurtowo-czosnkowej
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 13 maja.
Rewelacyjna pierś z kurczaka w marynacie jogurtowo - czosnkowej!!!
Dlaczego mamy korzystać z gotowych mieszanek przypraw do grilla
jeżeli w zasięgu ręki mamy oliwę z oliwek, jogurt naturalny, czosnek, tymianek, kurkumę, chili itp.... ???
Jeżeli lubicie prawdziwe jedzenie to pierś z kurczaka otulona jogurtowo - czosnkowym sosem jest na to dobrym przykładem.
Jest to lekkie danie z grilla.
Dzięki marynacie mięso w środku jest soczyste, aromatyczne i miękkie, z zewnątrz ładnie zrumienione.
Smak potrawy jest bardzo ciekawy i oryginalny - polecam :-)
Oceny: 4,8
Czas pieczenia (grillowania): 30 min
Łączny czas: 1 godz. i 30 min
Liczba porcji: 3 porcje
Rozmiar porcji: ok. 230 g
Liczba kilokalorii w porcji: 229
Białko na porcję: 45 g
Węglowodany na porcję: 5 g
Tłuszcz na porcję: 3 g
Błonnik na porcję: 0,5 g
Składniki:
- piersi z kurczaka: 600 g
- oliwa z oliwek: 2 łyżki
- jogurt naturalny: 150 g
- cebula: 1/2
- czosnek: 2 ząbki
- suszony tymianek: 1/2 łyżeczki
- kurkuma: 1/2 łyżeczki
- chili w proszku: 1/2 łyżeczki
- sól morska: 1/2 łyżeczki
- świeżo zmielony pieprz: 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka myję, osuszam papierowym ręcznikiem, doczyszczam z pozostałych kostek, włókien i skórek. Przecinam w poprzek od najgrubszej części, dzieląc je na dwa cieńsze kawałki mięsa, lekko rozbijam tłuczkiem.
- Wszystkie składniki marynaty oprócz kurczaka i oliwy miksuję w blenderze na gładką pastę, mieszam z oliwą.
- Sos przenoszę do głębokiego naczynia, w którym dokładnie maczam piersi.
- Następnie mięso wkładam do worka foliowego razem z resztą sosu. Worek zawiązuję, starając się usunąć z niego jak najwięcej powietrza.
- Delikatnie obracając równomiernie rozprowadzam pozostałą część marynaty na mięsie.
- Marynuję w woreczku przez 1 godzinę w lodówce. Po tym czasie pierś jest gotowa do grillowania.
- Rozgrzewam piekarnik i uruchamiam program grillowania z cyrkulacją powietrza.
- Układam piersi z całą marynatą na kratce na rozgrzanym grillu.
Dodaj podpis |
9. Grilluję mięso przez około 15 minut z jednej strony, aż pojawią się ciemne paski, następnie przekładam na drugą
stronę i grilluję
przez kolejne 10-15 minut.
10. Mięso powinno być zrumienione z zewnątrz, a miękkie i soczyste w środku.
Mięso podaję z grillowanym pieczywem czosnkowym.
Tagi: piersi z kurczaka, jogurt naturalny, tymianek, czosnek, chili, kurkuma;
Przygotowanie tej potrawy składa się z dwóch etapów. Najpierw mięso leżakuje w pysznej marynacie, a następnie wędruje na grilla. Taka kolej rzeczy wróży tylko i wyłącznie sukces kulinarny. Jeśli chcesz się przekonać, spróbuj :-)
OdpowiedzUsuńjutro próba ;) myślę że jeśli będzie samakowało tak jak wygląda to.. jacieee SUPER
OdpowiedzUsuńTo danie musi smakować, smacznego grillowania:-)
OdpowiedzUsuńProszę napisać, czy danie warte było zachodu.
Pozdrawiam