Szarlotka
Autor: Halina JoskowskaOpublikowano: 21 maja 2013 r.
Oto przepis mojej mamy na szarlotkę.
Ta receptura wpadła mi w oko przy przeglądaniu starego, pożółkłego zeszytu z przepisami. Uwielbiam takie stare zapiski, w których sposób postępowania i skład wydaje się banalny, a efekt zdumiewający.
Ciasto ładnie się prezentuje i smakuje....mmmmm.....:-)
Ważne !!!
Kalorie sprawdzamy (albo i nie) po spożyciu.....
Wydaje mi się, że raz na tydzień na przykład w niedzielę do kawki, czy czerwonego wytrawnego winka można sobie pozwolić, a co tam :-)
Szarlotka
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 19 maja.
Niezwykła szarlotka!!!
Domowy kawałek gorącej szarlotki z gałką lodów waniliowych - tak, tak - kto raz spróbuje, siłą rzeczy będzie prosił o dokładkę :-)
Oceny: 4,6
Czas pieczenia: 40 min
Łączny czas: 1 godz. i 10 min
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek (110 g)
Liczba kilokalorii w porcji: 300
Białko na porcję: 3 g
Tłuszcz na porcję: 14 g
Węglowodany na porcję: 44 g
Składniki:
Masa jabłeczna:- jabłka kwaśne: 1 kg
- cukier: 2 łyżki
- cukier waniliowy: 1 opakowanie (16 g)
- cynamon: 1 łyżka
- sok z cytryny: 1 sztuka
- jajko: 1 wiejskie od gospodyni
- żółtko: 1 wiejskie od gospodyni
- cukier: 3/4 szklanki
- mąka: 2-3 szklanki
- proszek do pieczenia: 1 i 1/2 czubatej łyżeczki
- Kasia: 1/3 kostki
Przygotowanie:
- Jabłka obieram, drążę gniazda nasienne i przekładam do garnka.
- Gotuję z odrobiną wody, dodaję cukier, cukier waniliowy, cynamon, sok z cytryny.
- Duszę tak długo, aż jabłka się rozgotują.
- Jednocześnie rozpuszczam tłuszcz i zalewam nim jajko, żółtko, cukier, mąkę, proszek do pieczenia.
- Wszystkie składniki bardzo dokładnie zagniatam i wyrabiam rękoma.
- Ciasto rozwałkowuję.
- Blachę wykładam papierem do pieczenia i smaruję masłem.
- 3/4 ciasta przekładam na przygotowaną blachę (wymiary:395*355*25 mm
- Następnie rozprowadzam przygotowaną masą jabłeczną.
- Z pozostałej części kruchego ciasta przygotowuję paseczki i układam je na masie jabłecznej.
- Tak przygotowane ciasto wkładam do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i piekę około 30 do 50 minut.
Życzę smacznego :-)
Tagi : jabłka, cynamon
Szarlotka bardzo dobrze kroi się nożem z piłką nawet na ciepło.
Domowy kawałek jeszcze ciepłej szarlotki z lodami waniliowymi - tak, tak, kto spróbuje raz będzie prosił o dokładkę...:-)
OdpowiedzUsuńPyszności