Sałatka z ogórków z czosnkiem i chili na zimę
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 2 października 2015 r. Te pyszne chrupiące plasterki ogórków owiane nutą pikanterii, doskonale spełniają się jako dodatek do pieczonych mięs kiełbas, czy pasztetów. Przyznaję, nie sądziłam, iż melanż ogórka z chili wzajemnie się uzupełnia dając temu wyraz w teksturze kolorze i smaku. Ten przepis zachwyci wszystkich miłośników przetworów z tych warzyw, dlatego warto nimi zapełnić domową spiżarnię. Do tej sałatki świetnie nadają się ogórki wyrośnięte bądź powyginane,
których nijak nie włożymy do słoika. Polecam :-) Sałatka z ogórków z czosnkiem i chili na zimę
Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania:
4 października.
Smakowita sałatka z ogórków z czosnkiem i chili na zimę!
Spośród różnych przepisów, właśnie ten przykuł moją uwagę - uważam, że jest nieszablonowy. Dodatkowym atutem jest jego prostota i łatwość wykonania, dająca fascynujący efekt.
Oceny:
5,0
Czas przygotowania: 30 min
Łączny czas: 9 godz. i 30 min
Liczba porcji: 5 słoików 0,5 l
Rozmiar porcji: 1 słoik 0,5 l
Składniki:
ogórki gruntowe: 3 kg - sól: 2 łyżki
- ocet: 1 szklanka
- chili: 1,5 łyżeczki
- cukier: 1/2 kg
- olej: 4 łyżki
- czosnek: 1 główka
Przygotowanie:
- ogórki myję kroję w cienkie plasterki razem ze skórką, solę i odstawiam na 2-3 godziny
- zlewam sok dodaję pokrojoną w cieniusieńkie plasterki główkę czosnku (ewentualnie można przecisnąć przez praskę ale z pokrojonymi jest lepsza), dodaję chili, dokładnie mieszam i odstawiam na kolejne 2-3 godziny
- przygotowuję marynatę - ocet cukier i olej doprowadzam do zagotowania i wrzątkiem zalewam ogórki, ponownie odstawiam na 2-3 godziny
- wkładam do słoików, ciasno uciskając
- z wierzchu delikatnie zalewam powstałym sokiem - ogórki maja być nim tylko przykryte
- pasteryzuję w piekarniku nagrzanym do 120oC - 15 minut
Super dodatek do schabowego w panierce :) Aż się ślinka zbiera
OdpowiedzUsuńpolecam :-)
OdpowiedzUsuń