października 04, 2015

"Sałatka z ogórków z czosnkiem i chili na zimę"

Print Friendly and PDF

Sałatka z ogórków z czosnkiem i chili na zimę


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 2 października 2015 r. Te pyszne chrupiące plasterki ogórków owiane nutą pikanterii, doskonale spełniają się jako dodatek do pieczonych mięs kiełbas, czy pasztetów. Przyznaję, nie sądziłam, iż melanż ogórka z chili wzajemnie się uzupełnia dając temu wyraz w teksturze kolorze i smaku. Ten przepis zachwyci wszystkich miłośników przetworów z tych warzyw, dlatego warto nimi zapełnić domową spiżarnię. Do tej sałatki świetnie nadają się ogórki wyrośnięte bądź powyginane,
których nijak nie włożymy do słoika. Polecam :-) Sałatka z ogórków z czosnkiem i chili na zimę 
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 4 października
Smakowita sałatka z ogórków z czosnkiem i chili na zimę! 
Spośród różnych przepisów, właśnie ten przykuł moją uwagę - uważam, że jest nieszablonowy. Dodatkowym atutem jest jego prostota i łatwość wykonania, dająca fascynujący efekt. 
Oceny: 5,0 
Czas przygotowania: 30 min Łączny czas: 9 godz. i 30 min 
Liczba porcji: 5 słoików 0,5 l 
Rozmiar porcji: 1 słoik 0,5 l 

Składniki: 


  • ogórki gruntowe: 3 kg
  • sól: 2 łyżki 
  • ocet: 1 szklanka 
  • chili: 1,5 łyżeczki 
  • cukier: 1/2 kg 
  • olej: 4 łyżki 
  • czosnek: 1 główka 


Przygotowanie:

  • ogórki myję kroję w cienkie plasterki razem ze skórką, solę i odstawiam na 2-3 godziny
  • zlewam sok dodaję pokrojoną w cieniusieńkie plasterki główkę czosnku (ewentualnie można przecisnąć przez praskę ale z pokrojonymi jest lepsza), dodaję chili, dokładnie mieszam i odstawiam na kolejne 2-3 godziny 
  • przygotowuję marynatę - ocet cukier i olej doprowadzam do zagotowania i wrzątkiem zalewam ogórki, ponownie odstawiam na 2-3 godziny 
  • wkładam do słoików, ciasno uciskając 
  • z wierzchu delikatnie zalewam powstałym sokiem - ogórki maja być nim tylko przykryte 
  • pasteryzuję w piekarniku nagrzanym do 120oC - 15 minut





Smacznego :-)

2 komentarze:

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger