wtorek, 26 listopada 2013

"Hiszpański tort migdałowy"

Hiszpański tort migdałowy


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 26 listopada 2013 r. Co jest za nami i co jest przed nami to tylko małe rzeczy w porównaniu do tego co jest w nas. To wnętrze człowieka, jego wrażliwość jest kwintesencją człowieczeństwa. Cały czas musimy zabiegać o duchowy rozwój, wnikać w głąb siebie, poznawać swoją tajemnicę, dążyć do bycia lepszym. Szukając inspiracji moją uwagę przykuło piękne zdjęcie ciasta z nietypowym krzyżem usytuowanym w samym środku. Był to hiszpański tort migdałowy z nutą cytrusową. Postanowiłam,
przygotować go na specjalną okazję, czyli na pierwsze urodziny bloga. Bardzo ciekawa jest historia tego przysmaku. Wiąże się z miastem w północno-zachodniej Hiszpanii - Santiago de Compostella, będącym stolicą regionu Galicyjskiego, w którym został pochowany święty Jakub, uczeń Jezusa Chrystusa.To tu pielgrzymi przybywali licznie od czasów średniowiecznych i strudzeni wędrówką byli karmieni tym energetycznym ciastem. Jest to wypiek, którego smaku strzeże wielowiekowa tradycja (ponoć pierwsza wzmianka o tym torciku pojawiła się już w XVIw.) i santiagowski krzyż będący charakterystycznym znakiem ciasta od 1924 roku, kiedy to słynna Pasteleria Casa Mora po raz pierwszy przyozdobiła nim swój czołowy wyrób. Jego podstawowym składnikiem są mielone migdały, cukier i jajka przełamane silnym cytrusowym aromatem. Wierzch obowiązkowo przyprószony cukrem pudrem i znakiem santiagowskiego krzyża, który w oryginale jest czerwonego (krwistego) koloru, w kształcie miecza. Krótsze ramiona kończą się sztyletem uformowanym w lilie ze świętym Jakubem w środku. Jest symbolem męczeńskiej śmierci apostoła, który zginął przez ścięcie w wieku 44 lat. To cudownie wilgotne i pachnące ciasto o delikatnym smaku pomarańczy cytryny i migdałów, szybkie w przygotowaniu:-)
Hiszpański tort migdałowy Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 22 listopada
Doskonały tort migdałowy! Jest to ciasto na cześć i chwałę Santiago de Compostella miasta, gdzie znajdują się relikwie apostoła świętego Jakuba. Tutaj okna każdej cukierni i restauracji przyciągają pielgrzymów migdałowym przysmakiem:-) 
Oceny: 4,9 
Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 40 min Łączny czas: 55 min
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek 
Liczba kilokalorii w 100 g: 466 Tłuszcz na 100 g: 30 g Białko na 100 g: 7 g 

Składniki: 

  • migdały (najlepiej blanszowane): 1 i 3/4 szklanki 
  • jajka: 6 
  • cukier (użyłam domowy waniliowy): 1 i 1/4 szklanki 
  • starta skórka pomarańczowa: 1 pomarańcza 
  • starta skórka cytrynowa: 1 cytryna 
  • ekstrakt migdałowy: 4 krople 
  • cukier puder: do posypania 

Przygotowanie:

  • migdały blanszuję, następnie mielę na drobno 
  • oddzielam białka od żółtek 
  • żółtka ubijam mikserem z cukrem na gładką masę 
  • z cytryny i pomarańczy ścieram skórkę i dodaję do masy jajecznej 
  • kolejno dosypuję przygotowane migdały 
  • całość bardzo dokładnie mieszam 
  • w oddzielnej misce ubijam białka na sztywno i delikatnie łączę z masą z żółtek i migdałów, mieszam 
  • przelewam ciasto do przygotowanej tortownicy 24 cm - posmarowanej masłem i posypanej mąką wyrównuję powierzchnię 
  • wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180oC na ok. 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka 
  • kiedy uzyskujemy złoty kolor nakładamy folię aluminiową (to może nastąpić wcześniej) 
  • ciasto studzę w formie, a następnie delikatnie przekładam na tortownicę 
  •  na środku układam papierowy szablon krzyża (Cruz de Santiago), zamieszczam do pobrania:-)



  • prószę wierzch cukrem pudrem (najlepiej zrobić to używając drobnego siteczka) 
  • bardzo dokładnie usuwam szablon i gotowe






                          Chciałoby się jeszcze 



Zdrowe słodkości


Tagi:migdały, pomarańcza, cytryna, domowy cukier waniliowy, ekstrakt migdałowy;

9 komentarzy:

  1. Dziękuję za komentarz, a jednocześnie bardzo zachęcam do zrobienia i skosztowania.
    Naprawdę warto:-)

    OdpowiedzUsuń

  2. To jest specjalny tort migdałowy z skórki pomarańczowej i cytrynowej oraz kilku innych składników - to prostota i rustykalny charakter:-)
    Serdecznie polecam <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie wygląda taki kolor ciasta po rozkrojeniu
    Musi podobnie bajkowo niebiańsko pachnieć
    i tak samo smakować -

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest naprawdę pyszny, gorąco polecam:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy każde ciasto do którego dodamy otartą skórkę z pomarańczy będzie pachniało pomarańczami -będzie miało smak pomarańczy, i będzie miało taki pomarańczowy kolor ? czy trzeba jednak dodać soku z tej pomarańczy - chodzi mi o ciasta drożdżowe. .
    Pozdrawiam Serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest problem z migdałami -prawdziwe migdały są trudne do kupienia -może to tak samo jak z cukrem waniliowym że lepiej kupić laskę wanilii niż gotowy cukier waniliowy
    Pozdrawiam Serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Do pieczenia najsłynniejszego wiedeńskiego deseru ,tortu linckiego ,zamiast mąki używa się migdałów . drobno zmielonych wraz ze skórką
    W Hiszpanii popularnym napojem jest horchata (orszada);mleko zmiksowane z siekanymi migdałami , z dodatkiem miodu i cynamonu .

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten napój to horchiata-

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))