Jajka faszerowane
Autor: Halina JoskowskaOpublikowano: 7 czerwca 2013 r.
Jestem amatorem jajek pod każdą postacią, może dlatego, że świat powstał z jaja? :-)
Może dlatego, że jest symbolem życia, najlepszym źródłem białka w diecie?
Jajka są bardzo cenione jako posiłek, już starożytni Rzymianie zaczynali każdą ucztę od jajek, a do naszych czasów zachowała się łacińska sentencja: " ab ovo usque ad mala, czyli od jajka, aż do jabłek. Metaforycznie oznacza to " od początku do końca ".
Jaja są bardzo bogate we wszelkie potrzebne nam minerały i witaminy.
Dostarczają białka o najwyższej wartości biologicznej spośród wszystkich zjadanych przez nas produktów. Przygotowanie tej potrawy jest bardzo proste i nie jest czasochłonne.
Ugotowane i przepołowione białka wypełniam farszem przygotowanym z żółtek,wędzonej szynki i szczypiorku. Wszystko doprawiam solą i pieprzem, na koniec połówki dekoruję wyhodowanym w moim warzywniaku szczypiorkiem :-)
Danie jest smaczne i godne polecenia :-)
Jajka faszerowane Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 5 czerwca.
Wyśmienite jajka faszerowane!!!
Niektórych jaja straszą groźnym cholesterolem. Jeszcze kilka lat temu zalecenia żywieniowe ograniczały spożywanie jajek do 2-3 tygodniowo, bo zjedzenie większej ilości ponoć przyczyniało się do podwyższenia poziomu cholesterolu w organizmie. Ostatnio wyczytałam, że Amerykańscy uczeni przeprowadzili badania na około 40 tysiącach mężczyzn w wieku 40-75 lat i 80 tysiącach kobiet w wieku 34-59 lat, nie obciążonych żadnymi ciężkimi schorzeniami typu: cukrzyca, nowotwory, choroby układu krążenia.
Dowiedziono, że osoby względnie zdrowe zjadające jedno jajko dziennie nie są szczególnie zagrożone chorobą naczyń wieńcowych.
W ten sposób zanegowano dotychczasową opinię, że zjadanie jaj przyczynia się do rozwoju miażdżycy i chorób serca. Jedynie mała ilość cholesterolu zawartego w pokarmie przenika bezpośrednio do krwi. Ilość cholesterolu w pokarmie w niewielkim stopniu wpływa na jego stężenie we krwi, ponieważ większość jest produkowana przez wątrobę i stąd przedostaje się do krwiobiegu.
Tak więc jajka możemy spożywać bez obaw, ponieważ nie są już uważane za główne źródło cholesterolu:-) Według Światowej Organizacji Zdrowia około 10 jaj tygodniowo nie jest w stanie zaszkodzić zdrowiu :-)
Oceny: 4,5
Czas gotowania: 10 min
Łączny czas: 30 min
Liczba porcji: 5 porcji
Rozmiar porcji: 1 jajko (80 g)
Liczba kilokalorii w porcji: 219
Białko na porcję: 8,0 g
Węglowodany na porcję: 1,0 g
Składniki:
- jajka wiejskie od gospodyni: 5
- szynka wędzona: 50 g
- majonez: 2 łyżki
- szczypiorek: kilka gałązek
- sól morska: do smaku
- świeżo zmielony pieprz: do smaku
Przygotowanie:
- Jajka gotuję na twardo - 10 minut.
- Studzę, obieram ze skorupek i kroję wzdłuż na pół.
- Delikatnie wyjmuję żółtka.
- Żółtka mieszam z pokrojoną w kosteczkę szynką i posiekanym szczypiorkiem.
- Dodaję majonez, ostatnio zasmakował mi majonez Kielecki, jeśli ktoś się odchudza to polecam majonez w wersji Light.
- Przyprawiam solą i pieprzem do smaku.
- Napełniam masą połówki jaj.
- Podaję na półmisku.
Smacznego !!!
Tagi: jajka, szynka wędzona, majonez, szczypiorek;
OdpowiedzUsuńJuż starożytni Rzymianie wiedzieli co jest dobre, każdą ucztę zaczynali od jaj. W życiu towarzyszyła im łacińska sentencja znana do dziś -
"ab ovo usque ad mala", co oznacza od jajka do jabłek, czyli od początku do końca...:-)
Serdeczności...