września 09, 2013

"Waniliowy mus jabłkowy"

Print Friendly and PDF

Waniliowy mus jabłkowy


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 7 września 2013 r. Koniec lata niesie ze sobą owocowe bogactwo kolorów i smaków. Wysyp papierówek stał się bezpośrednim przyczynkiem do zrobienia musu jabłkowego. Applesauce powstał na bazie kwaskowatych zielonych jabłuszek, cynamonu i wanilii. Pachnące tymi wonnościami ciepłe polskie jabłka i feeria zapachów wypełniająca właściwie cały dom, powodują niesamowitą magię, którą zimą będzie można czarować. Mus jest lekki, dobrze smakuje w asyście kompotu jagodowego, sosu
wieloowocowego, jogurtu naturalnego, odrobiny miodu, stanowi wspaniały deser smarując nim pieczywo, najlepiej wcześniej posmarowane masłem orzechowym. Sposobów podania jest multum, jednak w głównej mierze będę go wykorzystywać do szarlotki, która jest ulubionym wypiekiem moich domowników:-) Waniliowy mus jabłkowy Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 6 września. Waniliowy mus jabłkowy! Dla mnie najlepszą rzeczą w przygotowywaniu jakichkolwiek przetworów, czy dań jest możliwość kreowania, w efekcie powstaje niby ten sam mus, jednak inny. Dopasowany do moich potrzeb i preferencji smakowych, można by rzec mus "indywidualny". Mnie podoba się to, że taki przecier mogę zrobić mniej lub bardziej słodki, wedle własnego uznania, w zależności od rodzaju jabłek, użyć cukru np. trzcinowego, czy np. syropu do słodzenia. W efekcie dokładnie wiem, co jem i to jest clou całej sprawy. Wydaje mi się, że nikt nie trzyma się kurczowo receptury, zawsze są jakieś zmiany - no chyba, że są wyjątki...ja jednak do nich nie należę:-) Oceny: 4,8 Czas przygotowania: 1 godz. Czas gotowania: 20 min Łączny czas: 1 godz. i 20 min Liczba kilokalorii w 100 g: 74 Węglowodany na 100 g: 18 g Białko na 100 g: 0,2 g Tłuszcz na 100 g: 0,2 g


Składniki: 

  • papierówki: 4 kg 
  • cukier trzcinowy: 1/2 kg 
  • cynamon w proszku: według uznania 
  • wanilia: 1 laska 
  • woda: 1 szklanka 

Przygotowanie:

  1. Jabłka myję obieram, wykrawam wszelkie obicia, płuczę. 
  2. Następnie ścieram na tarce o dużych oczkach. 
  3. Przekładam do dużego garnka, dodaję szklankę wody i doprowadzam do wrzenia
  4. Dorzucam cukier (słodkość wedle gustu w zależności od kwaśności jabłek), dokładnie mieszam drewnianą łyżką. 
  5. Jabłka gotuję na małym ogniu około 15 minut, w międzyczasie dokładam cynamon i ziarenka wanilii. 
  6. Gotuję kolejne 5 minut. 
  7. Tak przesmażone jabłka natychmiast przekładam do wyprażonych (w piekarniku) słoików uważając, by nie ubrudzić szyjki. 
  8. Zakręcam i odwracam do góry dnem do zassania.




Serdeczności!!!


Tagi: papierówki, cukier trzcinowy, cynamon, wanilia;

 Zapasy na zimę - I edycja 2013

5 komentarzy:


  1. Tajemnicą udanego musu jabłkowego są pyszne jabłka z polskiego sadu i ........
    Serdeczności:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm....kocham takie przysmaki! A z jabłuszek szczególnie!

    OdpowiedzUsuń

  3. Bardzo dziękuję za komentarz, a mus naprawdę gorąco polecam, wanilia powoduje niezwykłość tego dania...
    Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dlaczego nie podajesz jaki cynamon,czy w proszku czy w laskach to jest ważne.Jezeli podajemy przepisy to uważam ze wszystko powinno być dokładnie napisane

    OdpowiedzUsuń
  5. Dodałam cynamon w proszku.
    Dziękuję za uwagę, oczywiście recepta będzie uzupełniona o tę informację.
    Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger