temperatura pieczenia sernika sprawia, że jest piękny w aspekcie estetycznym i pyszny w kwestii smakowej. Pikanterii dodaje sos toffee, który wieńczy szczyt i finezyjnie spływa meandrami po całości. Jest bardzo sycący, ale pierwszy kawałek to uwertura, która trwa bardzo długo:-)
Sernik dekadencki Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 27 lutego.
Perfekcyjny sernik dekadencki!
Niesamowita fuzja smaków powoduje, że specjał fantastycznie rozpływa się w ustach:-)
Oceny: 5,0
Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 2 godz. Łączny czas: 2 godz. i 30 min
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek (jak na zdjęciu)
Składniki: Przepis zaadaptowany stąd :-)
Spód:
- ciastka owsiane lub pełnoziarniste Digestive polane czekoladą: ok. 250 g
- masło orzechowe: 4-5 pełnych łyżek (ok. 175 g.)
- masło roztopione lub olej roślinny np. z orzeszków ziemnych: 2 łyżki lub 1 łyżka oleju
- twaróg trzykrotnie zmielony lub serek ricotta: 500 g
- serek mascarpone: 250 g
- kremowy słony serek Philadelphia lub Twój Smak: 250 g
- mąka ziemniaczana lub pszenna: 3 łyżki
- słodzone mleko skondensowane: 1/2 puszki (266 g)
- jajka: 5
- biała czekolada: 300 g
- domowy cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii: 2 łyżki lub 2 łyżeczki ekstraktu
- gęsta kwaśna śmietana homogenizowana 12 lub 18 %: 200 g
- serek Philadelphia (niekoniecznie): 125 g
- cukier puder: 3 łyżki
- solone orzeszki ziemne, mogą być w miodzie: 75 g
- śmietanka kremowa 30% lub 36%: 1 szklanka
- brązowy cukier: 1/4 szklanki
- płynny miód: 1/4 szklanki
- masło: 1/4 szklanki
Przygotowanie:
- wszystkie składniki na sernik wyjmuję wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową
- zdejmuję obręcz z tortownicy o średnicy 24 cm, na dno wykładam papier do pieczenia, zapinam obręcz, wypuszczając papier poza obręcz
- ciasteczka kruszę (np. w melakserze lub tłuczkiem w misce, czy w woreczku)
- mieszam z masłem orzechowym i roztopionym masłem
- wykładam na dno i część boków tortownicy, mocno dociskam wstawiam do lodówki na czas przygotowania masy serowej
- piekarnik nagrzewam do 175oC (grzałka górna i dolna bez termoobiegu)
- do misy miksera wkładam twaróg razem z serem mascarpone, serkiem Philadelphia lub Twój Smak oraz z mąką ziemniaczaną ucieram mieszadłem miksera przez około 2-3 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka
- stopniowo dodaję mleko skondensowane
- cały czas miksuję na małych obrotach miksera (starać się nie napowietrzać masy)
- wbijam kolejno jajka, miksując wolno przez około 15-30 sekund, po każdym dodanym jajku
- czekoladę łamię na kostki i topię w rondelku na małym ogniu, ciągle mieszając masę serową miksuję z roztopioną czekoladą i wanilią
- masę wykładam na schłodzony spód z ciasteczek, wyrównuję powierzchnię wstawiam do piekarnika i piekę przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175oC
- następnie zmniejszam temperaturę do 120oC i piekę jeszcze przez 90 minut
- w misce mieszam śmietanę z serkiem Philadelphia (jeśli go używamy) i cukrem pudrem
- sernik wysuwam z piekarnika, rozprowadzam po powierzchni powstałą masę i wstawiam z powrotem do piekarnika
- piekę przez 15 minut
- wyłączam piekarnik i studzę sernik przez 5 minut w zamkniętym piekarniku, następnie stopniowo otwieram drzwiczki i studzę sernik
- wyjmuję z piekarnika i ustawiam na kratce, całkowicie studzę zdejmuję obręcz z tortownicy i wstawiam sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum 6 godzin, wstawiłam na całą noc
- w drugiej i kolejnej dobie przechowywania sernika, można go już okryć folią aluminiową
- orzeszki ziemne siekam nożem
- wszystkie składniki sosu toffee umieszczam w rondelku i mieszając gotuję, gdy cukier się rozpuści, gotuję masę na małym ogniu przez około 15-20 minut lub do czasu, aż będzie gęsty
- od czasu do czasu mieszam i sprawdzam, czy masa nie przywiera do garnka
- sos studzę
- orzeszki mieszam z 1/4 sosu i dekoruję nimi wierzch sernika
- resztą sosu polewam kawałki ciasta na talerzach
- sos można podgrzać przed użyciem
Smacznego!
Tagi: ciastka owsiane, ciastka pełnoziarniste Digestive, masło orzechowe, twaróg tłusty, serek mascarpone, kremowy słony serek Philadelphia, słodzone mleko skondensowane, biała czekolada, domowy cukierwaniliowy;
Pod względem konsystencji i smaku jest dla mnie jednym z najlepszych serników, jakie udało mi się upiec do tej pory...
Pyszności :-)
och, ten kaaaarmel na wierzchu! wow :]
OdpowiedzUsuńprezentuje się świetnie! <3 a jak smakuje!!! po prostu niebo w gębie !!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńPiękny! :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuń:-)
Wyjątkowo urokliwy ten sernik Pani przygotowała-Raj dla oczu i dla języka- znam smak serników więc smak mnie uwodzi-Ma Pani perfekcję w rękach i w głowie - takie pomysły na 10 z + . w skali od 1 do 6 ...
OdpowiedzUsuń:-)
OdpowiedzUsuń