Sernik z białą czekoladą i karmelem
Autor: Halina JoskowskaOpublikowano: 8 kwietnia 2013 r.
To sernik niekoniecznie na specjalne okazje :-)
Przysmak ten kieruję do każdego miłośnika białej czekolady i karmelu ale nie tylko.....:-)
Jest on na kruchym cienkim spodzie o kremowej fantastycznej konsystencji i smaku białej czekolady :-)
Już analizując jego składniki ma się apetyt, a co dopiero po wyjęciu z piekarnika.
Pierwszy raz w życiu upiekłam sernika i było to w wielką sobotę, na dzień przed serwowaniem, aby miał czas na dokładne wystudzenie i zastygnięcie.
Sernik okazał się rarytasem, który zachwycił mnie i moją rodzinę, tak więc przepis do powtórki :-)
Sernik z białą czekoladą i karmelem
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 4 kwietnia.
Wspaniały sernik z białą czekoladą i karmelem!
To wypiek na każdą okazję. Stanowi rozkosz dla podniebienia nie tylko miłośników białej czekolady i karmelu.
Jest kompozycją kruchego cienkiego spodu, na którym idealnie układa się kremowa konsystencja serowa o smaku białej czekolady. Dopełnienie słodyczy stanowi polany na górze karmel :-)
Oceny: 4,9
Czas pieczenia: 1 godz. i 50 min
Łączny czas: 2 godz. i 30 min
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek (taki jak na zdjęciu)
Składniki:
Spód:
- ciasteczka zbożowe: 200 g
- masło: 50 g
Masa serowa:
- ser śmietankowy: 1250 g
- cukier puder: 1 i 1/4 szklanki
- 30% śmietanka kremówka: 400 ml
- biała czekolada: 200 g
- jajka wiejskie od gospodyni: 6 sztuk
- cukier waniliowy: 1 opakowanie (16g)
- sól: szczypta
Polewa:
- gotowy karmel: 400 g
Przygotowanie:
Spód:
- Ciastka zmieliłam w malakserze (można też włożyć do woreczka foliowego i zgnieść wałkiem na proszek).
- Następnie wymieszałam razem z stopionym masłem i wyłożyłam dno blachy prostokątnej (dobrze ugniotłam).
- Piekłam około 10 minut w temperaturze 190 stopni.
- Ostudziłam do uzyskania temperatury pokojowej.
Masa serowa:
- Do garnka wlałam śmietanę, dodałam do niej połamaną na kostki czekoladę.
- Całość podgrzałam (nie gotować !!!) i mieszałam, aż czekolada się rozpuści.
- Wystudziłam.
- Ser ubiłam z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na kremową masę.
- Dodałam kremówkę z czekoladą.
- Następnie dodałam jajka, po jednym naraz (masa jest dość rzadka).
- Uzyskaną masę wlałam na podpieczony i ostudzony spód.
- Piekłam w temperaturze 170 stopni C przez 100 minut (piec w temperaturze 150-170 stopni C przez 80-100 minut w zależności od piekarnika):-)
- Studziłam w lekko uchylonym piekarniku.
- Ostudzony włożyłam do lodówki na całą noc (wystarczą 4 godziny ale im dłużej tym lepiej).
- Rano posmarowałam karmelem.
Użyłam blachę prostokątną fakturowaną o wymiarach 360*245*60 mm - masy było aż po brzeg.
W piekarniku sernik delikatnie urósł.
Temperaturę należy dostosować do swojego piekarnika.
Jeśli mocno grzeje, to należy obniżyć, bo sernik będzie się wylewał :-)
Użyłam herbatników digestive.
Jeśli chodzi o ser można dać 1 kg sera z wiaderka + 275 g sera półtłustego i zmiksować blenderem :-)
Cukier najlepiej samemu zmielić - 1 niecała szklanka.
Tagi: ciasteczka zbożowe, masło, ser śmietankowy, kremówka, biała czekolada, jajka, cukier waniliowy, karmel;
To jest sernik na każdą okazję. Stanowi rozkosz dla podniebienia miłośników białej czekolady i karmelu.
OdpowiedzUsuńNa kruchym cienkim spodzie o idealnej kremowej konsystencji i smaku białej czekolady.
Jednym słowem idealny.....
Pyszności....