DESER Z SUSZONĄ ŻURAWINĄ
Autor: Halina JoskowskaOpublikowano: 10 kwietnia 2013 r.
Ten deser ma nietypowy ale fantastyczny smak.
Suszona żurawina z dodatkiem cukru powoduje idealną kompozycję smakową. Zdecydowałam się na przygotowanie tego smaczku właśnie ze względu na niesamowite właściwości żurawiny nie tylko smakowe, czy odżywcze ale może przede wszystkim lecznicze. Owoce te są bogatym źródłem witaminy A i C, witamin z grupy B-kompleks. Zawierają karotenoidy, sole mineralne, kwasy organiczne, a zwłaszcza kwas askorbinowy i cytrynowy, które mają działanie przeciwgorączkowe i wzmacniają siły odpornościowe organizmu. Na tę porę roku deser doskonały:-):-) Jagody żurawiny zawierają również pektyny, garbniki, polifenole i anocyjany. Owoc ten oprócz działania wzmacniającego ułatwia trawienie, korzystnie wpływa na pracę jelit i pobudza pracę trzustki.
Polecam tę kompozycję miłośnikom deserków :-)
Deser z suszoną żurawiną
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 5 kwietnia.
Pyszny deser z suszoną żurawiną !!!:-) Jeśli lubicie połączenie suszonej żurawiny z masą serową składająca się z jogurtu naturalnego i białego sera oraz pomarańcze i stanowiące bazę deseru nasączone sokiem pomarańczowym okrągłe biszkopty na pewno nie przejdziecie obojętnie obok tak skomponowanej słodyczy.
Oceny: 5,0
Czas przygotowania: 30 min.
Łączny czas: 3 godz.
Liczba porcji: 5 porcji.
Składniki:
Żurawina:
suszona żurawina: 200 g
woda: 100 ml
świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy ( 2 sztuki ): 150 ml
Masa serowa:
jogurt naturalny: 200 g
biały ser: 250 g
cukier: 4 łyżki
kremówka ( użyłam 30 % ): 200 ml
Poza tym: okrągłe biszkopty: 1 paczuszka - nie pamiętam wagi, kupowałam w Lidlu
pomarańcze (obrane ze skórek i błon ): 3 sztuki
Przygotowanie:
1. Żurawinę przenoszę do małego garnka, zalewam wodą i gotuję. Studzę i wlewam sok z pomarańczy. Odstawiam na około 1 godzinę. Po tym czasie odcedzam. Soku nie wylewać.
Masa serowa :
2. Biały ser z jogurtem i cukrem miksuję blenderem na bardzo gładką masę. Kremówkę ubijam na sztywno i delikatnie mieszam z serem. Do szklanek wkładam na przemian dobrze nasączone w soku biszkopty, żurawinę i masę serową. Na ostatnią warstwę żurawiny układam pomarańcze. Przykrywam masą serową. Dekoracja - według uznania. Deser wstawiam do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Na koniec ważna informacja - szklanki muszą mieć szerokie dno, wówczas biszkopty ładnie się układają. Pozdrawiam :-)
Tagi: suszona żurawina, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, jogurt naturalny, biały ser, okrągłe biszkopty;
Masa serowa :
2. Biały ser z jogurtem i cukrem miksuję blenderem na bardzo gładką masę. Kremówkę ubijam na sztywno i delikatnie mieszam z serem. Do szklanek wkładam na przemian dobrze nasączone w soku biszkopty, żurawinę i masę serową. Na ostatnią warstwę żurawiny układam pomarańcze. Przykrywam masą serową. Dekoracja - według uznania. Deser wstawiam do lodówki na co najmniej 2 godziny.
SMACZNEGO !!!
SERDECZNOŚCI :-)
Na koniec ważna informacja - szklanki muszą mieć szerokie dno, wówczas biszkopty ładnie się układają. Pozdrawiam :-)
Jeśli kompozycja suszonej żurawiny, masy serowej, pomarańczy i biszkoptów wydaje ci się interesująca przygotuj i skosztuj :-)
OdpowiedzUsuńSerdeczności....
Żurawina ma znaczenie i smakowe i lecznicze-sądziłem że tylko pomaga uzdrowić nerki- o witaminach też nie zapominam - pomocna przy przeziębieniach też -ale że korzystnie wpływa na pracę jelit i pobudza pracę trzustki. to mnie trochę zaskoczyło-ale mogłem się tego spodziewać -bo to skarbnica natury.Panaceum
OdpowiedzUsuńTo deser iście królewski - lubię i serniki i żurawinę-i pomarańcze- A połączenie smaku-potęguje wrażenia -Szkoda tylko że żurawina rośnie i owocuje- na stanowisku podmokłym - to trochę odstrasza- od zbierania -ale to też taka przygoda .warto się zmobilizować -
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńPrzepraszam -żurawina stosowana jest też w kosmetyce-(olej)
znalazłem też przepis na taki olej -ale może Pani zna- a po za tym tu są kulinaria a nie kosmetyka-może Pani usunąć wpis-
p