Murzynek
Autor: Halina Joskowska
Opublikowano: 11 kwietnia 2013 r.
Uwielbiam murzynka chociaż muszę się przyznać, że w dzieciństwie było to jedno z najmniej lubianych przeze mnie ciast :-):-)
Ten wypiek to dzieło mojej córki ja tylko nadzorowałam i muszę przyznać, że jak na pierwszy raz udał się całkiem nieźle.
W piekarniku ciasto urosło, aż po brzegi i wyglądało świetnie, później jednak łakoć opadł i po środku pękł :-)
Moja mama, która ma ogromne doświadczenie w branży kulinarnej stwierdziła, że tak musi być i to jest dobry znak. No więc skoro ona tak stwierdziła to w porządku. Receptura jest bardzo prosta, ciasto wykonane bardzo szybko, stopień trudności - łatwy i co najważniejsze koszt wypieku tani. Takie ciasto potrafi upiec każdy, jest bardzo dobre, a polewa to czekoladowa bajka.
Murzynek
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 10 kwietnia.
Kakaowy raj dla ciała i ducha !!!
Ten kawałek nie jest za duży jednak jest dość kaloryczny i odżywczy.
A co tam raz na jakiś czas można, a ciasto mmmm.... pycha. Mam dobrą radę kalorie sprawdzamy po konsumcji, bo w przeciwnym razie nie poczujemy tego fantastycznego uczucia słodkości i lekkości :-)
Oceny: 4,8 z 5
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 50 min
Łączny czas: 1 godz. i 10 min
Liczba porcji: 24 porcje
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Liczba kalorii w porcji ( 55g ): 235
Tłuszcz na porcję: 13,4 g
Węglowodany na porcję: 24,8 g
Białko na porcję: 4,2 g
Błonnik na porcję: 0,4 g
Składniki:
margaryna Kasia: 1 kostka
mleko: 1/2 szklanki
cukier: 1,5 szklanki (375 g )
jajka - wiejskie od gospodyni: 4 sztuki
kakao: 4 łyżki
mąka: 2 szklanki ( 340 g )
proszek do pieczenia: 1 łyżka (10 g )
Przygotowanie:
1. Kasię, mleko, kakao i cukier wkładam do rondelka, gotuję aż cukier się rozpuści i masa stanie się gładka i lśniąca. Z powstającej masy odlewam 2/3 szklanki, a resztę przelewam do miski.
2. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i po przesianiu przez sitko wsypuję do masy kakaowej.
3. Mieszam mieszadłami miksera.
4. Żółtka oddzielam od białek.
5. Dodaję do ciasta po jednym żółtku ciągle mieszając.
6. Białka ubijam mikserem na sztywną pianę.
7. Przekładam do ciasta i mieszam delikatnie łyżką.
8. Ciasto przekładam do podłużnej formy, natłuszczonej i posypanej bułką tartą o wymiarach ok. 10*30 cm.
9. Piekę 50 minut w 180 stopniach C.
10. Upieczone ciasto wyjmuję z formy, gdy lekko przestygnie smaruję pozostałą masą kakaową po uprzednim nakłuciu patyczkiem i odstawiam do zastygnięcia.
11. Następnie parzę kawę i z wielką radością przystępuję do delektowania się przepysznym deserem.
Tagi: margaryna, mleko, cukier, jajka, kakao;
Pozdrawiam :-)
2. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i po przesianiu przez sitko wsypuję do masy kakaowej.
3. Mieszam mieszadłami miksera.
4. Żółtka oddzielam od białek.
5. Dodaję do ciasta po jednym żółtku ciągle mieszając.
6. Białka ubijam mikserem na sztywną pianę.
7. Przekładam do ciasta i mieszam delikatnie łyżką.
8. Ciasto przekładam do podłużnej formy, natłuszczonej i posypanej bułką tartą o wymiarach ok. 10*30 cm.
9. Piekę 50 minut w 180 stopniach C.
10. Upieczone ciasto wyjmuję z formy, gdy lekko przestygnie smaruję pozostałą masą kakaową po uprzednim nakłuciu patyczkiem i odstawiam do zastygnięcia.
11. Następnie parzę kawę i z wielką radością przystępuję do delektowania się przepysznym deserem.
Tagi: margaryna, mleko, cukier, jajka, kakao;
Raz na jakiś czas można zjeść pysznego murzynka.
OdpowiedzUsuńJuż jeden kawałek kakaowca jest bardzo odżywczy.
Aby wydobyć z niego całkowitą magię smaku i aromatu kalorie sprawdzamy po spożyciu.
Pozdrawiam......