Tort wiśniowy z bitą śmietaną
Autor: Halina JoskowskaOpublikowano: 4 marca 2013 r.
Dzisiaj chciałabym zaprezentować tort wiśniowy z bitą śmietaną. Jest niezwykły, jego niebiański smak na długo pozostaje w pamięci:-)
Pojawia się u nas na każdej uroczystości i jest uwielbiany przez wszystkich:-)
Tort wiśniowy z bitą śmietaną
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 1 marca.
Niebiański tort wiśniowy z bitą śmietaną!
Tort ma bardzo wytrawny i niepowtarzalny smak. Gwarantuję, jak raz spróbujecie będziecie z chęcią do niego wracać - tak jak ja :-)
Oceny: 5,0 z 5
Czas pieczenia: 30 min
Łączny czas: 2 godz. i 30 min
Liczba porcji: 20
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Składniki:
Biszkopt:
- jajka wiejskie od gospodyni: 4 sztuki
- cukier: 1 szklanka
- kakao: 2 łyżki
- mąka: 1,5 szklanki
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia: 8 łyżek
- woda: 8 łyżek
- proszek do pieczenia: 1 czubata łyżeczka
Masa do przełożenia:
- wypestkowane wiśnie: 1 słoik
- galaretka wiśniowa: 3 sztuki
- kremówka: 700 ml
- cukier puder: 1 łyżeczka
- cukier waniliowy: 1/2 opakowania
- żelatyna: 3 czubate łyżeczki
- wódka wiśniowa do nasączenia biszkoptu: wedle uznania
Przygotowanie biszkoptu :
- Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo na przemian nie przerywając ubijania, dodaję cukier i żółtka.
- Dodaję oliwę z wodą i lekko trzepię ciasto.
- Na koniec wsypuję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
- Wszystko delikatnie mieszam.
Gdy dodaję oliwę z wodą, mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao miksuję na najmniejszych obrotach.
- Ciasto wylewam do uprzednio przygotowanej tortownicy (smaruję masłem i posypuję mąką ) i przenoszę do wcześniej nagrzanego do 180 stopni C piekarnika.
- Piekę około 30 minut. Zawsze dla wewnętrznego spokoju sprawdzam patyczkiem, czy ciasto upieczone.
- Po upieczeniu lekko uchylam drzwiczki piekarnika i studzę biszkopt.
Przygotowanie masy do przełożenia:
- Wiśnie odsączam, a do soku dolewam tyle wody, aby uzyskać 3/4 litra płynu. Odlewam trochę soku i w zimnym soku rozpuszczam galaretki.
- Resztę soku doprowadzam do wrzenia, dodaję rozprowadzoną galaretkę i chwilę gotuję na wolnym ogniu.
- Wrzucam wiśnie, całość chwilę mieszam i odstawiam z ognia do zastygnięcia.
- Śmietanę ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję cukier puder, cukier waniliowy oraz żelatynę ostudzoną, rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.
- Upieczony biszkopt kroję na połowę i kropię wódką.
- Pierwszy krążek kładę na tortownicy i wykładam masę śmietanową wyrównuję następnie wiśniową z galaretką wyrównuję w miarę możliwości i na koniec znowu masę śmietanową wyrównuję.
- Przykrywam drugim krążkiem dobrze nasączonym wiśniówką, lekko dociskam.
- Całość dekoruję pozostałą masą śmietanową, dodaję parę kupek wiśni w galaretce, ozdobami czekoladowymi, rokitnikiem. Tutaj można improwizować i całkowicie oddać się wyobraźni.
- Tort wstawiam do lodówki dla lepszego stężenia na noc. Uwierzcie, że tort jest wyśmienity, lekki i łatwy w przygotowaniu. Jeszcze a propo biszkoptu - bardzo dobrze jest przygotować go dzień wcześniej, wówczas ładnie się kroi i w ogóle nie kruszy. Tak wygląda efekt mojego zmagania, trudno się oprzeć, kiedy tak siedzę i piszę mam ślinotok na samą myśl....
Ten tort to pokusa, której nikt nie jest w stanie się oprzeć....
OdpowiedzUsuńPyszności:-)
Sam wygląd robi wrażenie - zapach też, a połączenie tylu smaków - do delicja dla języka - rozkosz dla podniebienia-pokusa warta grzechu - a po degustacji - wyróżnienie
OdpowiedzUsuńcukiernika z serca wróżki bajkowej - Szacunek dla kobiety za jej talent-za jej serce
i za tworzenie atmosfery -domowego ogniska -ku dobrym celom-