poniedziałek, 4 marca 2013

" TORT WIŚNIOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ "

Tort wiśniowy z bitą śmietaną

Autor: Halina Joskowska 
 Opublikowano: 4 marca 2013 r.

Dzisiaj chciałabym zaprezentować tort wiśniowy z bitą śmietaną. Jest niezwykły, jego niebiański smak na długo pozostaje w pamięci:-) 
Pojawia się u nas na każdej uroczystości i jest uwielbiany przez wszystkich:-) 

 Tort wiśniowy z bitą śmietaną 
 Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 1 marca

Niebiański tort wiśniowy z bitą śmietaną! 
Tort ma bardzo wytrawny i niepowtarzalny smak. Gwarantuję, jak raz spróbujecie będziecie z chęcią do niego wracać - tak jak ja :-) 

 Oceny: 5,0 z 5

Czas przygotowania: 2 godz. 
Czas pieczenia: 30 min 
Łączny czas: 2 godz. i 30 min 

Liczba porcji: 20 
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek 


Składniki:

Biszkopt: 


  • jajka wiejskie od gospodyni: 4 sztuki
  • cukier: 1 szklanka 
  • kakao: 2 łyżki 
  • mąka: 1,5 szklanki 
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia: 8 łyżek 
  • woda: 8 łyżek 
  • proszek do pieczenia: 1 czubata łyżeczka


Masa do przełożenia: 

  • wypestkowane wiśnie: 1 słoik
  • galaretka wiśniowa: 3 sztuki 
  • kremówka: 700 ml 
  • cukier puder: 1 łyżeczka 
  • cukier waniliowy: 1/2 opakowania 
  • żelatyna: 3 czubate łyżeczki 
  • wódka wiśniowa do nasączenia biszkoptu: wedle uznania 

Przygotowanie biszkoptu : 


  • Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo na przemian nie przerywając ubijania, dodaję cukier i żółtka. 
  • Dodaję oliwę z wodą i lekko trzepię ciasto. 
  • Na koniec wsypuję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. 
  • Wszystko delikatnie mieszam. 
            Uwaga !!!! 
Gdy dodaję oliwę z wodą, mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao miksuję na najmniejszych obrotach.

  • Ciasto wylewam do uprzednio przygotowanej tortownicy (smaruję masłem i posypuję mąką ) i  przenoszę do wcześniej nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. 
  • Piekę około 30 minut. Zawsze dla wewnętrznego spokoju sprawdzam patyczkiem, czy ciasto upieczone. 
  • Po upieczeniu lekko uchylam drzwiczki piekarnika i studzę biszkopt. 
          Stosuję tortownicę o średnicy 26 cm. 


 Przygotowanie masy do przełożenia: 


  • Wiśnie odsączam, a do soku dolewam tyle wody, aby uzyskać 3/4 litra płynu. Odlewam trochę soku i w zimnym soku rozpuszczam galaretki. 
  • Resztę soku doprowadzam do wrzenia, dodaję rozprowadzoną galaretkę i chwilę gotuję na wolnym ogniu. 
  • Wrzucam wiśnie, całość chwilę mieszam i odstawiam z ognia do zastygnięcia. 
  • Śmietanę ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję cukier puder, cukier waniliowy oraz żelatynę ostudzoną, rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. 
  • Upieczony biszkopt kroję na połowę i kropię wódką. 
  • Pierwszy krążek kładę na tortownicy i wykładam masę śmietanową wyrównuję następnie wiśniową z galaretką wyrównuję w miarę możliwości i na koniec znowu masę śmietanową wyrównuję. 
  • Przykrywam drugim krążkiem dobrze nasączonym wiśniówką, lekko dociskam.
  • Całość dekoruję pozostałą masą śmietanową, dodaję parę kupek wiśni w galaretce, ozdobami czekoladowymi, rokitnikiem. Tutaj można improwizować i całkowicie oddać się wyobraźni. 
  • Tort wstawiam do lodówki dla lepszego stężenia na noc. Uwierzcie, że tort jest wyśmienity, lekki i łatwy w przygotowaniu. Jeszcze a propo biszkoptu - bardzo dobrze jest przygotować go dzień wcześniej, wówczas ładnie się kroi i w ogóle nie kruszy. Tak wygląda efekt mojego zmagania, trudno się oprzeć, kiedy tak siedzę i piszę mam ślinotok na samą myśl....




 

Mniam !!!

Serdeczności:-) 

Tagi: kakao, wypestkowane wiśnie, wiśniówka, kremówka;

2 komentarze :

  1. Ten tort to pokusa, której nikt nie jest w stanie się oprzeć....

    Pyszności:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sam wygląd robi wrażenie - zapach też, a połączenie tylu smaków - do delicja dla języka - rozkosz dla podniebienia-pokusa warta grzechu - a po degustacji - wyróżnienie
    cukiernika z serca wróżki bajkowej - Szacunek dla kobiety za jej talent-za jej serce
    i za tworzenie atmosfery -domowego ogniska -ku dobrym celom-

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))