marca 06, 2013

" SEROWE TARTINKI "

Print Friendly and PDF

Serowe tartinki


Autor: Halina Joskowska 
Opublikowano: 5 marca 2013 r. 

Świetne kolorowe kanapeczki z francuskim serem są idealnym rozwiązaniem na przyjęcia, uroczystości, spotkania z przyjaciółmi. U mnie są ulubioną przekąską dla gości, a prostota ich wykonania czyni je wyjątkowymi. 

Liczba gwiazdek: 4,0 na podstawie 18 opinii 
Czas przygotowania: 20 min 
Czas pieczenia: 7 min 
Łączny czas: 27 min 
Liczba porcji: 10 porcji 
Rozmiar porcji: 1 minikanapka

Składniki: 


  • bagietka: 1 sztuka 
  • ciemny chleb z ziarnami: mały bochenek 
  • masło: 5 dag 
  • niebieski ser pleśniowy: 10 dag 
  • figa:
  • świeża cukinia: 1 mała 
  • oregano: 2 szczypty 
  • parmezan: 5 dag 
  • biały oscypek: 1 sztuka 
  • szynka parmeńska: 10 dag 
  • pietruszka: natka 

Przygotowanie: 


  • kroję bagietkę i chleb na kromki. W chlebie wycinam krążki. Wstawiam na chwilę do pieca
  • gdy pieczywo się zarumieni, wyjmuję je i smaruję cienko masłem
  • na połowie kromek bagietki układam pokruszony ser pleśniowy i pokrojoną w plasterki figę
  • na pozostałych kromkach bagietki układam pastę z posiekanej i podsmażonej z oregano cukinii
  • przykrywam płatkami parmezanu
  • na ciemnym pieczywie układam plasterki oscypka, szynkę parmeńską pokrojoną w paski i natkę pietruszki
  • kanapeczki gotowe, można pałaszować.
  • jeśli lubisz chrupiące kanapki możesz je zapiec !!!
  • skrop je tylko oliwą z oliwek


 Serdeczności:-)

1 komentarz:

  1. Świetne kolorowe kanapeczki na przyjęcia, uroczystości, spotkania z przyjaciółmi.
    Stanowią ulubioną przekąskę dla moich gości:-:-)

    Serdeczności....

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger