środa, 6 marca 2013

" SEROWE TARTINKI "

Serowe tartinki

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 5 marca 2013 r. Świetne kolorowe kanapeczki z francuskim serem są idealnym rozwiązaniem na przyjęcia, uroczystości, spotkania z przyjaciółmi. U mnie są ulubioną przekąską dla gości, a prostota ich wykonania czyni je wyjątkowymi. Liczba gwiazdek: 4,0 na podstawie 18 opinii Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 7 min Łączny czas: 27 min Liczba porcji: 10 porcji Rozmiar porcji: 1 minikanapka Składniki: bagietka: 1 sztuka ciemny chleb z ziarnami: mały bochenek masło: 5 dag niebieski ser pleśniowy: 10 dag figa: 1 świeża cukinia: 1 mała oregano: 2 szczypty parmezan: 5 dag biały oscypek: 1 sztuka Szynka parmeńska: 10 dag pietruszka: natka Przygotowanie: 1. Kroję bagietkę i chleb na kromki. W chlebie wycinam krążki. Wstawiam na chwilę do pieca. 2. Gdy pieczywo się zarumieni, wyjmuję je i smaruję cienko masłem. 3. Na połowie kromek bagietki układam pokruszony ser pleśniowy i pokrojoną w plasterki figę. 4. Na pozostałych kromkach bagietki układam pastę z posiekanej i podsmażonej z oregano cukinii. Przykrywam płatkami parmezanu. 5. Na ciemnym pieczywie układam plasterki oscypka, szynkę parmeńską pokrojoną w paski i natkę pietruszki. Kanapeczki gotowe, można pałaszować. Jeśli lubisz chrupiące kanapki możesz je zapiec !!! Skrop je tylko oliwą z oliwek. Serdeczności:-)

1 komentarz :

  1. Świetne kolorowe kanapeczki na przyjęcia, uroczystości, spotkania z przyjaciółmi.
    Stanowią ulubioną przekąskę dla moich gości:-:-)

    Serdeczności....

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))