Serowe tartinki
Opublikowano: 5 marca 2013 r.
Świetne kolorowe kanapeczki z francuskim serem są idealnym rozwiązaniem na przyjęcia, uroczystości, spotkania z przyjaciółmi. U mnie są ulubioną przekąską dla gości, a prostota ich wykonania czyni je wyjątkowymi.
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 7 min
Łączny czas: 27 min
Liczba porcji: 10 porcji
Rozmiar porcji: 1 minikanapka
Składniki:
- bagietka: 1 sztuka
- ciemny chleb z ziarnami: mały bochenek
- masło: 5 dag
- niebieski ser pleśniowy: 10 dag
- figa: 1
- świeża cukinia: 1 mała
- oregano: 2 szczypty
- parmezan: 5 dag
- biały oscypek: 1 sztuka
- szynka parmeńska: 10 dag
- pietruszka: natka
Przygotowanie:
- kroję bagietkę i chleb na kromki. W chlebie wycinam krążki. Wstawiam na chwilę do pieca
- gdy pieczywo się zarumieni, wyjmuję je i smaruję cienko masłem
- na połowie kromek bagietki układam pokruszony ser pleśniowy i pokrojoną w plasterki figę
- na pozostałych kromkach bagietki układam pastę z posiekanej i podsmażonej z oregano cukinii
- przykrywam płatkami parmezanu
- na ciemnym pieczywie układam plasterki oscypka, szynkę parmeńską pokrojoną w paski i natkę pietruszki
- kanapeczki gotowe, można pałaszować.
- jeśli lubisz chrupiące kanapki możesz je zapiec !!!
- skrop je tylko oliwą z oliwek
Świetne kolorowe kanapeczki na przyjęcia, uroczystości, spotkania z przyjaciółmi.
OdpowiedzUsuńStanowią ulubioną przekąskę dla moich gości:-:-)
Serdeczności....