Ogórki kanapkowe z curry
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 7 września 2016 r. Ogórki tak wykonane mają piękny kolor i świetny słodko - kwaśny smak. To wszystko za sprawą splotu przypraw curry i kurkumy, które nadają im charakterystycznej nuty smakowej i wizualnej. Używam tych ogórków nie tylko do "zimowych" kanapek jako chrupiący dodatek do wędlin i past, ale także do domowych fast foodów takich jak burgery, czy hot-dogi. Ogórki kanapkowe powinny znaleźć się w każdej spiżarni, nie mają sobie równych, a ich przygotowanie jest bardzo proste - polecam :-)
Ogórki kanapkowe z curry Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 9 września. Ogórki kanapkowe z curry - znakomite! Zachęcam do spróbowania, bo są pyszne, jeśli tylko lubicie curry :-) Oceny: 5,0
Czas przygotowania: 30 min
Czas pasteryzacji: 6 min
Liczba porcji: 3 słoiki - 0,75 l
Rozmiar porcji: 1 słoik 0,75 l
Składniki:
Przepis zaadaptowałam stąd :-)- ogórki gruntowe: 3 kg
- gorczyca: 1 łyżeczka/na słoik
- ziele angielskie: 3 ziarenka/na słoik
- pieprz czarny: 3 ziarenka/na słoik
- liść laurowy: 2-3/na słoik
Zalewa:
- woda: 5 szklanek
- cukier: 1,5 szklanki
- ocet: 1 szklanka
- sól: 2 łyżki
- curry: 3 łyżeczki
- kurkuma: 1 łyżeczka
Przygotowanie :
- ogórki myję, obieram i kroję wzdłuż w cienkie plasterki - takie jak kładziemy na kanapki,
- na dno przygotowanego słoika wsypuję po 1 łyżeczce gorczycy, dodaję 2-3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego i 3 ziarna pieprzu
- przygotowane plastry układam "na stojąco", najciaśniej jak się da,
- składniki zalewy umieszczam w garnku i doprowadzam do wrzenia
- gorącą zalewą zalewam ogórki,
- słoiki zakręcam i pasteryzuję od zagotowania około 5-7 minut
Smacznego :-)
Tagi: ogórki gruntowe, gorczyca ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, liście laurowe, curry, kurkuma;
A ja właśnie ogórki w curry miałam jeszcze zrobić i zapakować na zimę do słoiczków. Dzięki za przypomnienie :)
OdpowiedzUsuń
Usuń:-)
Mam już spory zapas ogórków curry, tylko w mojej zalewie jest więcej octu, a zamiast kurkumy dodałam pieprz i słodką paprykę. W kolejnym sezonie nie zapomnę też o kurkumie : ) Takie ogórkowe wariacje mają u mnie wzięcie, cieszą się nawet większym powodzeniem niż tradycyjne kiszone i małosolne. Sprawdzają się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i mięs z grilla czy domowych hamburgerów. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń
Usuń:-):-)