środa, 7 września 2016

"Ogórki kanapkowe z curry"

Ogórki kanapkowe z curry


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 7 września 2016 r. Ogórki tak wykonane mają piękny kolor i świetny słodko - kwaśny smak. To wszystko za sprawą splotu przypraw curry i kurkumy, które nadają im charakterystycznej nuty smakowej i wizualnej. Używam tych ogórków nie tylko do "zimowych" kanapek jako chrupiący dodatek do wędlin i past, ale także do domowych fast foodów takich jak burgery, czy hot-dogi. Ogórki kanapkowe powinny znaleźć się w każdej spiżarni, nie mają sobie równych, a ich przygotowanie jest bardzo proste - polecam :-)

Ogórki kanapkowe z curry Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 9 września. Ogórki kanapkowe z curry - znakomite! Zachęcam do spróbowania, bo są pyszne, jeśli tylko lubicie curry :-) Oceny: 5,0 
Czas przygotowania: 30 min 
Czas pasteryzacji: 6 min 

Łączny czas: 36 min 
Liczba porcji: 3 słoiki - 0,75 l 
Rozmiar porcji: 1 słoik 0,75 l 



Składniki: 

Przepis zaadaptowałam stąd :-)

  • ogórki gruntowe: 3 kg 
  • gorczyca: 1 łyżeczka/na słoik 
  • ziele angielskie: 3 ziarenka/na słoik 
  • pieprz czarny: 3 ziarenka/na słoik 
  • liść laurowy: 2-3/na słoik 

 Zalewa: 

  • woda: 5 szklanek 
  • cukier: 1,5 szklanki 
  • ocet: 1 szklanka 
  • sól: 2 łyżki 
  • curry: 3 łyżeczki 
  • kurkuma: 1 łyżeczka 

Przygotowanie :

  • ogórki myję, obieram i kroję wzdłuż w cienkie plasterki - takie jak kładziemy na kanapki, 
  • na dno przygotowanego słoika wsypuję po 1 łyżeczce gorczycy, dodaję 2-3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego i 3 ziarna pieprzu 
  • przygotowane plastry układam "na stojąco", najciaśniej jak się da,
  • składniki zalewy umieszczam w garnku i doprowadzam do wrzenia 
  • gorącą zalewą zalewam ogórki,
  • słoiki zakręcam i pasteryzuję od zagotowania około 5-7 minut




Smacznego :-) 


 Tagi: ogórki gruntowe, gorczyca ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, liście laurowe, curry, kurkuma;

4 komentarze:

  1. A ja właśnie ogórki w curry miałam jeszcze zrobić i zapakować na zimę do słoiczków. Dzięki za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam już spory zapas ogórków curry, tylko w mojej zalewie jest więcej octu, a zamiast kurkumy dodałam pieprz i słodką paprykę. W kolejnym sezonie nie zapomnę też o kurkumie : ) Takie ogórkowe wariacje mają u mnie wzięcie, cieszą się nawet większym powodzeniem niż tradycyjne kiszone i małosolne. Sprawdzają się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i mięs z grilla czy domowych hamburgerów. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))