wtorek, 23 sierpnia 2016

"Sorbet ze świeżych truskawek"

Sorbet ze świeżych truskawek


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 23 sierpnia 2016 r. Mity i legendy wskazują na to, że sorbety zostały wynalezione przez rzymskiego cesarza Nerona, nakazał on bowiem sprowadzać z gór śnieg, który mieszano z winem i miodem, a następnie podawano na wystawnych ucztach. Inne legendy mówią, że odkrywcą sorbetu był słynny podróżnik Marco Polo, który w XIII w. sprowadził do Europy recepturę na mrożony deser z Chin. Ten sorbet o cudownie świeżym smaku możecie przyrządzić w zamrażarce lub zamrażalniku. Przygotowałam go z przetartych owoców,cukru,
soku cytrynowego i odrobiny białka. Wystarczy wymieszać składniki, kiedy już zaczną tężeć - i tyle. W wersji dla dorosłych można dodać nieco Prosecco - polecam :-) 
Sorbet ze świeżych truskawek Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 19 sierpnia
Idealnie orzeźwiający sorbet truskawkowy! Do tego, by przygotować taki sorbet potrzebne są świeże owoce, niekoniecznie truskawki, tu możemy wykorzystać właściwie wszystkie rodzaje owoców, ważne jest, aby zachować odpowiednie proporcje między sokiem, a owocami. Jeśli puścimy wodze fantazji możemy otrzymać mrożony deser o nieskończonej ilości smaków i aromatów, znacznie zdrowszy i lżejszy od klasycznych lodów. 
Oceny: 5,0 
Czas przygotowania: 9 godz. 
Łączny czas: 9 godz. 
Liczba porcji: 5 porcji 
Rozmiar porcji: 1 pucharek 

Składniki: 


  • świeże truskawki/żurawina/borówki/jagody
  • 2 litry 
  • cukier puder
  • 1,5 szklanki 
  • sok cytrynowy
  • 1/4 szklanki 
  • białka
  • 2 
 opcjonalnie: 
  • zimna śmietanka 36% np. Łaciata
  • 1 szklanka 

Przygotowanie:

  • najpierw truskawki myję i pozbawiam szypułek 
  • przecieram je przez sitko nad miską (można przez przecierak do warzyw) 
  • dodaję cukier, sok cytrynowy i mieszam przez 1-2 minuty, aż cukier całkowicie się rozpuści - po spróbowaniu nie powinno się wyczuwać na języku żadnych grudek 
  • ubijam białka w osobnej misce, gdy zaczną tworzyć miękkie wierzchołki, delikatnie łączę je z puree truskawkowym - dzięki pianie nie pojawią się kryształki lodu 

Zamrażanie: 

  • nastawiam zamrażarkę na minus 18oC 
  • przykrywam masę truskawkową i zamrażam ją przez kilka godzin, aż prawie stężeje 
  • następnie przez parę minut mieszam ją energicznie drucianą ubijaczką, aby rozbić kryształki lodu - dzięki temu sorbet będzie miał lżejszą konsystencję 
  • jeśli chcecie dodać śmietany - zróbcie to teraz, szybko i starannie, przykryjcie miskę i ponownie wstawcie do zamrażarki, żeby sorbet całkowicie stężał. 

Uwaga ! 

pierwszy etap zamrażania trwa od 4 do 5 godzin; 
jeśli sorbet za bardzo zastygł i nie da się go wymieszać,trzeba trochę poczekać, aż się nieco rozmrozi; 
drugi etap zamrażania zajmuje 3-4 godziny, a najlepiej całą noc; 
jeśli chcecie przyspieszyć proces - zamrażajcie sorbet w płytkim naczyniu albo w tacce na kostki lodu 
sorbet możecie podać w ozdobnych pucharkach, udekorowany truskawkami w całości albo w plasterkach;


Smacznego !!! 


 Tagi: świeże owoce, cukier puder, sok cytrynowy, białka;

6 komentarzy:

  1. Takie sorebty uwielbiam! Czesto lubilam je robic, obecnie troche rzadziej...Sorbety sa lzejze i mniej kaloryczne niz lody, a smak i przyjemnosc z ich konsumowania, nieporownywalna i wspaniala!

    Dzieki za przypomnienie tak wspanaialego przepisu, Halinko. Pozdrawiam Cie serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
    Redbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
    Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes

    OdpowiedzUsuń
  3. To jeden z deserów gdzie nie trzeba się ograniczać ze względu na kalorie. Lubię zimne desery a zwłaszcza sorbety :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))