Tarta truskawkowa z bezą
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 9 lipca 2014 r. Jestem maniaczką truskawek. Te pulchne czerwone jagody, zdobione zieloną szypułką, kojarzą mi się z piękną panną w koralach. Najlepiej smakują zerwane prosto z krzaczka, ale domowe wypieki w ich asyście również radują serce i duszę. Nadają pięknego letniego klimatu, orzeźwiają i wzbogacają smak. Do tej pory nie zwracałam szczególnej uwagi na źródło pochodzenia, ale odkąd prowadzę bloga, mentalność zmieniła się
diametralnie. Tymi truskawkami naprawdę mogę się poszczycić, są idealne, bo z ekologicznego, zaprzyjaźnionego gospodarstwa i "nie pryskane". Takie owoce bardzo inspirują do działania. Tym razem postawiłam na truskawkową tartę z bezą. Genialnie kruche ciasto, wypełnione lekko kwaskowatymi truskawkami, które przełamują słodycz delikatnej bezy. Piękna beza z wierzchu chrupiąca, w środku piankowata jest obiektem moich fascynacji, zachwyca wyglądem i nadaje filigranowego tchnienia. Niezwykły smak i truskawkowy zapach tarty sprawia, że idealnie wpasowuje się w gorące, letnie dni :):):)
Tarta truskawkowa z bezą
Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania:
7 lipca.
Wakacyjna tarta truskawkowa z bezą!
Ciasto ma wyrazisty smak truskawek i idealnie sprawdza się jako wakacyjny deser. Konsumpcja tej tarty powinna się odbywać wśród śpiewu ptaków, delikatnego szumu drzew i soczystej zieleni, na tarasie, lub w ogródku :):):)
Oceny:
5,0
Czas przygotowania: 1 godz. i 30 min
Czas pieczenia: 48 min
Łączny czas: 2 godz. i 18 min
Liczba porcji: 8
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Składniki:
Przepis pochodzi stąd:):):)
Spód:
- mąka: 180 g
- cukier puder: 2 łyżki (dałam jedną łyżkę i było w sam raz)
- sól morska: mała szczypta
- masło (zimne): 100 g
- żółtko: 1
- zimna woda: 1 łyżka
- truskawki (najlepiej twardsze, mniej dojrzałe): 300 g
- kisiel truskawkowy w proszku (może być mąka ziemniaczana): 3 łyżki (mąka ziemniaczana - 3 łyżki)
- marmolada o smaku truskawkowym lub dżem truskawkowy: 5 łyżek
- białka (L): 3
- cukier: 150 g
- mąka ziemniaczana: 2 łyżeczki
Przygotowanie:
Spód:
- formę na tartę o średnicy 24 cm smaruję masłem
- mąkę łączę z cukrem i solą, dodaję pokrojone na kawałeczki masło i rozcieram ciasto palcami ( można mikserem, mieszadłem), aż powstaną drobne okruszki ciasta
- następnie dodaję żółtko oraz wodę i dalej zagniatam ciasto ręką łącząc składniki w jednolite i gładkie ciasto
- zawijam kulę z ciasta w folię i wkładam do lodówki na godzinę
- ciasto wałkuję pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia podsypanymi mąką
- wykładam ciastem dno i boki formy, papier odklejam i wyrzucam
- spód dziurkuję widelcem
- i wstawiam do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 190oC (góra i dół bez termoobiegu)
- ciasto (spód i boki) okrywam folią aluminiową, na spód wysypuję groch (może być sucha fasola lub ryż) piekę przez 15 minut
- następnie zdejmuję obciążenie i folię i piekę jeszcze przez około 13 minut na złoty kolor
- piekarnik nagrzewam do 180oC (góra i dół bez termoobiegu)
- białka wlewam do miski i ubijam mikserem na sztywną pianę
- następnie dodaję po łyżce cukier, cały czas ubijając (nie wolno zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać)
- po dodanym cukrze ubijam białka jeszcze przez 2-3 minuty, pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną
- umyte pod bieżącą wodą, odszypułkowane, dokładnie osuszone truskawki kroję na kawałki i mieszam z kisielem (proszkiem)
- na kruchym spodzie smaruję marmoladę, układam truskawki, wykładam pianę z białek i wstawiam do nagrzanego piekarnika
- piekę przez 20 minut, aż beza będzie z wierzchu lekko zrumieniona
- wyjmuję i dokładnie studzę
- po całkowitym wystudzeniu kroję, ciepła tarta ma bardziej płynne nadzienie, które w miarę studzenia tężeje
Smacznego!!!
Tagi: truskawki, kisiel truskawkowy, konfitura truskawkowa;
OdpowiedzUsuńSmak tego ciasta mnie zaskoczył - kruche ciasto+truskawki+beza=marzenie - polecam :)))
O jejku!!! Jak ja lubię bezę i truskawki, a tu takie połączenie!!! Wygląda baaardzo smakowicie! Ciekawa jestem smaku nadzienia, bo jeszcze nigdy nie dodawałam kisielu, pewnie przepyszny, jak wszystko z tego bloga!
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńnadzienie bardzo pyszne, ale najlepiej samemu spróbować i ocenić, dziękuję za przemiły komentarz - Halina :):):)
Pyszności! Aż szkoda, że sezon na truskawki już się kończy.
OdpowiedzUsuń
Usuńoj szkoda, szkoda (: