lipca 09, 2014

"Tarta truskawkowa z bezą"

Print Friendly and PDF

Tarta truskawkowa z bezą


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 9 lipca 2014 r. Jestem maniaczką truskawek. Te pulchne czerwone jagody, zdobione zieloną szypułką, kojarzą mi się z piękną panną w koralach. Najlepiej smakują zerwane prosto z krzaczka, ale domowe wypieki w ich asyście również radują serce i duszę. Nadają pięknego letniego klimatu, orzeźwiają i wzbogacają smak. Do tej pory nie zwracałam szczególnej uwagi na źródło pochodzenia, ale odkąd prowadzę bloga, mentalność zmieniła się
diametralnie. Tymi truskawkami naprawdę mogę się poszczycić, są idealne, bo z ekologicznego, zaprzyjaźnionego gospodarstwa i "nie pryskane". Takie owoce bardzo inspirują do działania. Tym razem postawiłam na truskawkową tartę z bezą. Genialnie kruche ciasto, wypełnione lekko kwaskowatymi truskawkami, które przełamują słodycz delikatnej bezy. Piękna beza z wierzchu chrupiąca, w środku piankowata jest obiektem moich fascynacji, zachwyca wyglądem i nadaje filigranowego tchnienia. Niezwykły smak i truskawkowy zapach tarty sprawia, że idealnie wpasowuje się w gorące, letnie dni :):):) 
Tarta truskawkowa z bezą Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 7 lipca. Wakacyjna tarta truskawkowa z bezą! Ciasto ma wyrazisty smak truskawek i idealnie sprawdza się jako wakacyjny deser. Konsumpcja tej tarty powinna się odbywać wśród śpiewu ptaków, delikatnego szumu drzew i soczystej zieleni, na tarasie, lub w ogródku :):):) 
Oceny: 5,0 
Czas przygotowania: 1 godz. i 30 min Czas pieczenia: 48 min Łączny czas: 2 godz. i 18 min 
Liczba porcji: 8 
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek 





Składniki: 

Przepis pochodzi stąd:):):) 
Spód: 
  • mąka: 180 g 
  • cukier puder: 2 łyżki (dałam jedną łyżkę i było w sam raz) 
  • sól morska: mała szczypta 
  • masło (zimne): 100 g 
  • żółtko: 1 
  • zimna woda: 1 łyżka 
Truskawki:
  • truskawki (najlepiej twardsze, mniej dojrzałe): 300 g 
  • kisiel truskawkowy w proszku (może być mąka ziemniaczana): 3 łyżki (mąka ziemniaczana - 3 łyżki)
  • marmolada o smaku truskawkowym lub dżem truskawkowy: 5 łyżek 
Beza: 
  • białka (L): 3 
  • cukier: 150 g 
  • mąka ziemniaczana: 2 łyżeczki 

Przygotowanie:


Spód:
  • formę na tartę o średnicy 24 cm smaruję masłem 
  • mąkę łączę z cukrem i solą, dodaję pokrojone na kawałeczki masło i rozcieram ciasto palcami ( można mikserem, mieszadłem), aż powstaną drobne okruszki ciasta 
  • następnie dodaję żółtko oraz wodę i dalej zagniatam ciasto ręką łącząc składniki w jednolite i gładkie ciasto 
  • zawijam kulę z ciasta w folię i wkładam do lodówki na godzinę 
  • ciasto wałkuję pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia podsypanymi mąką
  • wykładam ciastem dno i boki formy, papier odklejam i wyrzucam 
  • spód dziurkuję widelcem




  • i wstawiam do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 190oC (góra i dół bez termoobiegu) 
  • ciasto (spód i boki) okrywam folią aluminiową, na spód wysypuję groch (może być sucha fasola lub ryż) piekę przez 15 minut 
  • następnie zdejmuję obciążenie i folię i piekę jeszcze przez około 13 minut na złoty kolor 
Beza:
  • piekarnik nagrzewam do 180oC (góra i dół bez termoobiegu) 
  • białka wlewam do miski i ubijam mikserem na sztywną pianę 
  • następnie dodaję po łyżce cukier, cały czas ubijając (nie wolno zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać) 
  • po dodanym cukrze ubijam białka jeszcze przez 2-3 minuty, pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną
 Truskawki:




  • umyte pod bieżącą wodą, odszypułkowane, dokładnie osuszone truskawki kroję na kawałki i mieszam z kisielem (proszkiem) 
  • na kruchym spodzie smaruję marmoladę, układam truskawki, wykładam pianę z białek i wstawiam do nagrzanego piekarnika 
  • piekę przez 20 minut, aż beza będzie z wierzchu lekko zrumieniona 
  • wyjmuję i dokładnie studzę 
  • po całkowitym wystudzeniu kroję, ciepła tarta ma bardziej płynne nadzienie, które w miarę studzenia tężeje





Smacznego!!!

 Tagi: truskawki, kisiel truskawkowy, konfitura truskawkowa;


 Lato w pełni!



5 komentarzy:


  1. Smak tego ciasta mnie zaskoczył - kruche ciasto+truskawki+beza=marzenie - polecam :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. O jejku!!! Jak ja lubię bezę i truskawki, a tu takie połączenie!!! Wygląda baaardzo smakowicie! Ciekawa jestem smaku nadzienia, bo jeszcze nigdy nie dodawałam kisielu, pewnie przepyszny, jak wszystko z tego bloga!

    OdpowiedzUsuń

  3. nadzienie bardzo pyszne, ale najlepiej samemu spróbować i ocenić, dziękuję za przemiły komentarz - Halina :):):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności! Aż szkoda, że sezon na truskawki już się kończy.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger