piątek, 11 lipca 2014

"Kompot z rabarbaru i truskawek"

Kompot z rabarbaru i truskawek


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 11 lipca 2014 r. Rabarbar jest obecnie jedną z mniej popularnych roślin w naszych ogrodach. Nie jest jednak rośliną zapomnianą, no bynajmniej nie przeze mnie. W moim ogródku znajdują się trzy kępki tego warzywa, które pięknie się rozrosło. Chcąc poczuć kwintesencję lata przygotowałam z niego kompot. Uwielbiam napój rabarbarowy, ale żeby wprawić się w stan ekstazy, postanowiłam połączyć go z słodkimi truskawkami. Nie jest to co prawda jakieś niesamowite połączenie, ale te dwa smaki w jednym trunku okazały się na tyle pyszne, że purpurowa zawartość dzbanka została opróżniona "w lot". Kwaśność rabarbaru i słodycz truskawki powodują
zdrowe orzeźwienie, idealne w upalne dni. Podany z kostkami lodu jest świetnym rozwiązaniem zarówno na wieczorne spotkania, jak również na niedzielny obiad :):):) Kompot z rabarbaru i truskawek Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 9 lipca
Klarowny kompot z rabarbaru i truskawek! Piękny kolor, niezwykły smak, cudowny zapach i jeszcze coś. Niesamowita oleista konsystencja, przypominająca królewski poncz. To jest kompot na miarę naszych czasów, zrobiony od podstaw, bardzo szybko i prosto, pełen witamin i minerałów - polecam :):):) 
Oceny: 5,0 
Czas przygotowania: 20 min Czas gotowania: 1 min Łączny czas: 21 min
Liczba porcji: 4
Rozmiar porcji: 1 szklanka (250 ml)

Składniki: 

Przepis pochodzi stąd, nieznacznie zmodyfikowany :):):)
  • rabarbar (pokrojony na około 2 cm kawałki): 500 g 
  • sok z cytryny: 2 łyżki 
  • miód: 2 łyżki 
  • świeże truskawki (drobno pokrojone): 250 g 
  • cukier waniliowy: 1 łyżka 
  • cukier: do dosłodzenia (opcjonalnie) 
  • woda mineralna (może być z kranu): ok. 1 litra 

Przygotowanie:

  • rabarbar wkładam do szerokiego garnka, dodaję sok z cytryny, miód i podgrzewam przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką, aż rabarbar zmięknie, ale będzie jeszcze w kawałkach 
  • dodaję truskawki

i mieszam, smażę razem przez minutę, dodaję cukier waniliowy
  • następnie wlewam wodę i doprowadzam do zagotowania 
  • gotuję na małym ogniu przez około minutę, zdejmuję z ognia i po około 5 minutach przecedzam do czystego naczynia 
  • można włożyć do kompotu kilka kawałków rabarbaru, plasterek cytryny





                                            Miłego orzeźwienia !!!

Tagi: rabarbar, truskawki, sok z cytryny, miód, domowy cukier waniliowy, woda
mineralna;

 Letnie Orzeźwienie 2014 Lato w pełni! Jak ugasić pragnienie? Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

2 komentarze:

  1. Bardzo smakowicie wygląda, a ten kolor naprawdę kuszący...

    OdpowiedzUsuń
  2. polecam na letnie upały - naprawdę bajka :):):)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))