lipca 19, 2013

" Tarta truskawkowa "

Print Friendly and PDF

Tarta truskawkowa

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 19 lipca 2013 r. Sezon truskawkowy powoli dobiega końca, a ponieważ uwielbiam smak truskawek zaczęłam zastanawiać się co by tu z nich przygotować na zakończenie. Wiadomo, że owoce sezonowe to podstawa letnich deserów. No dobrze ale jaki to ma być deser - nie wiem.... Kontynuując moje rozważania stwierdziłam, że tarta daje mi wiele możliwości, może być zarówno wytrawna jak i słodka. Tak więc tarta w odsłonie sezonowej. Świetnie !!! Otrzymałam wyjątkowo prosty wypiek składający się z klasycznego kruchego ciasta i truskawek. Żadnych dodatków, to truskawki są tu najważniejsze - tak ma być :-) Ponieważ mamy słoneczną pogodę więc ciasto zjedliśmy na tarasie wśród śpiewu ptaków i soczystej zieleni w rodzinnej atmosferze. To jest urok wakacji, wtedy wszyscy znajdujemy czas dla siebie, co nie zawsze jest łatwe :-) Było bardzo fantastycznie, a orzeźwiający, kwaskowaty smak pozostanie w mojej pamięci do przyszłego roku:-)

Tarta truskawkowa Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 17 lipca
Wytrawna tarta truskawkowa!!! Pyszna krucha tarta, delikatnie chrupie w buzi, wypełniona soczystymi truskawkami, polecam wszystkim, którzy uwielbiają smak truskawek :-) 
Oceny: 4,5 
Czas przygotowania: 10 min 
Czas pieczenia: 25 min 
Łączny czas: 35 min 
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek 
Liczba kilokalorii w 100 g: 180 

Składniki: 

  • mąka tortowa: 1 szklanka 
  • mąka orkiszowa: 1 szklanka 
  • cukier drobny do wypieków: 3/4 szklanki 
  • jajko wiejskie od gospodyni: 1 
  • proszek do pieczenia: 1 płaska łyżeczka 
  • masło (użyłam Lurpak): 200 g 
  • truskawki: 50-60 g 

Przygotowanie:

  • owoce dokładnie płuczę i osuszam papierowym ręcznikiem 
  •  jajko ucieram z cukrem, dodaję miękkie masło, mąkę i proszek do pieczenia 
  •  wyrabiam ciasto 
  •  dzielę na dwie nierówne części 
  •  większą wykładam spód blachy oraz boki 
  •  układam owoce


  • przykrywam drugim kawałkiem ciasta (można rozwałkować) 
  • piekę 25 minut w temperaturze 200oC


  • prószę cukrem pudrem i voila !!!


                                                  bon appetit !!!


 Tagi: truskawki, mąka orkiszowa;

2 komentarze:


  1. Truskawki mój smak lata :-)
    Tarta truskawkowa - genialnie łatwe ciasto, pyszne w swej prostocie.....

    Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas na tarasie nie da sie nic delektować Bo sąsiedzi -mają co najmniej dwa samochody - kosę i kosiarkę piłę spalinowe - Jeśli jest niedziela to bez przerwy podjeżdżają do nich goście - i przez cały dzień wr wr wr ...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger