piątek, 11 kwietnia 2014

"Sałatka śledziowa z ziemniakami i ogórkami kiszonymi"

Sałatka śledziowa z ziemniakami i ogórkami kiszonymi


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 11 kwietnia 2014 r. Inspiracją do przygotowania tej sałatki był przepis, na który natknęłam się tutaj. Mało skomplikowany dobór składników, krótki czas przygotowania, a efekt ??? To kolejna odsłona, pochwały prostoty. Splot ostrych smaków śledziowych z delikatnymi ziemniakami, ogórkiem kiszonym i cebulą wzbogacony sosem majonezowo-musztardowym kreuje pyszny
pożywny posiłek, doskonały na śniadanie, podwieczorek, czy kolację. Jest również znakomitym dodatkiem do wielkanocnych dań. Polecam ;-) Sałatka śledziowa z ziemniakami i ogórkami kiszonymi Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 10 kwietnia. Aksamitna sałatka śledziowa z ziemniakami i ogórkami kiszonymi! Śledź przełamuje delikatność ziemniaka, a ogórek kiszony i cebula nadają świeżości:-) 
Oceny: 4,8 
Czas przygotowania: 13 godz. Łączny czas: 13 godz.

 



Składniki: 


  • śledzie matiasy: 50 dag 
  • ziemniaki: 70 dag 
  • sól morska: 3/4 łyżki 
  • ogórki kiszone: 30 dag 
  • cebula: 8 dag (1 sztuka) 
  • majonez: 4 łyżki 
  • musztarda: 1 łyżka 
  • cukier: do smaku 
  • świeży mielony czarny pieprz: do smaku 
  • sól morska: do smaku

Przygotowanie:



  • matiasy myję i moczę w mleku przez całą noc 
  • ziemniaki myję szczoteczką i gotuję w mundurkach w wodzie z dodatkiem 3/4 łyżki soli 
  • cebulę obieram i kroję w drobną kostkę 
  • ogórki obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach 
  • wymoczone śledzie osączam z wody i osuszam



  • kroję w kostkę 
  • ostudzone ziemniaki obieram z łupiny i kroję w małe plasterki 
  • wszystkie przygotowane składniki mieszam 
  • majonez łączę z musztardą i dodaję do sałatki




  • całość doprawiam odrobiną cukru, pieprzem i ewentualnie solą 
  • odstawiam do lodówki przynajmniej na dwie godziny przed podaniem



                                 Smacznego !!! 

Tagi: matiasy, ogórki kiszone, majonez;

Wielkanocne Smaki - edycja IV ;Wielkanocne Smaki - edycja IV 

1 komentarz :


  1. Uwielbiam połączenie ostrości z delikatnością i kremowością...
    Moc serdeczności :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))