maja 22, 2016

"Sałatka ze szpinakiem kurczakiem i ananasem z grilla"

Print Friendly and PDF

Sałatka ze szpinakiem kurczakiem i ananasem z grilla


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 22 maja 2016 r. To jest koncepcja na lekką i sycącą sałatkę, która doskonale adaptuje się w wiosenne oraz letnie dni. Grillowany kurczak o delikatnym smaku genialnie komponuje się z ananasem, który wnosi przyjemną nutę słodyczy. Mięta przyjemnie orzeźwia, a słodko-kwaśno-pikantny winegret z tabasco nadaje egzotycznego charakteru. Zamiast szpinaku można wykorzystać ulubioną mieszankę sałat. Ja użyłam sałatę strzępiastą, radicchio i roszponkę, które równie dobrze konsolidowały z grillowanym kurczakiem i ananasem. 

Sałatka każdym kęsem zachwyca kontrastami - serdecznie polecam :-) 
Sałatka ze szpinakiem kurczakiem i ananasem z grilla Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 18 maja. Delikatna sałatka ze szpinakiem, kurczakiem i ananasem z grilla! 
Sałatka jest fuzją smaków i orzeźwienia, prostota wykonania sprawia, że jest idealnym dodatkiem podczas grillowania, czy pikniku :-) 
Oceny: 5,0 
Czas przygotowania: 25 min Czas grillowania: 13 min Łączny czas: 38 min 
Liczba porcji: 2 
Rozmiar porcji: 1/2 całości 






Składniki: 

Przepis podpatrzyłam tutaj :-) 
  • pierś kurczaka: 1 (ok. 160 g) 
  • grube plastry z ananasa: 2 
  • biała cebula: 1/2 
  • cytryna: 1/2 
  • świeże liście szpinaku: 2 garście 
  • listki mięty: 1/3 szklanki 

Sos z Tabasco: 

  • starty imbir: 1 łyżka 
  • starty ząbek czosnku: 1 
  • skórka z limonki: 1/2 limonki 
  • sok z limonki: 1 limonka 
  • brązowy cukier: 2 łyżki 
  • tabasco (może być słodki sos chili): 1/2 łyżeczki 
  • oliwa extra vergine: 1 łyżka 
  • listki mięty: kilka 

Przygotowanie:

  • składniki sosu mieszam w dużej misce (salaterce), doprawiam solą i zostawiam na dnie
  • na wierzch kładę szpinak (lub mix ulubionych sałat) i listki mięty 
  • pierś kurczaka nacinam w 2 miejscach, kładę na rozgrzanym grillu razem z cebulą i cytryną, solę 
  • kurczaka przykrywam ananasem (ananasa posypać pieprzem i odrobiną drobnego cukru) i grilluję z jednej strony przez 8 minut, następnie przekładam na drugą stronę i grilluję kolejne 5 minut (ananasa na tym etapie zdjąć z kurczaka i grillować obok) 
  • zdejmuję z patelni, po odczekaniu 4 minut mięso kroję na paski, dodaję do sałatki razem z pokrojonym ananasem i drobno pokrojoną cebulą 
  • mieszam całą zawartość przed samym podaniem



\

Smacznego !!! 





GRILL PIKNIK Menu

www.alma24.pl

 Tagi: pierś kurczaka, ananas, cytryna, szpinak, mięta, imbir, czosnek, limonka, brązowy cukier, tabasco, oliwa;

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger