Kruche z rabarbarem
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 3 czerwca 2016 r. Dobre ciasta mają to do siebie, że trudno przestać je jeść. Oto jedno z takich słodyczy. Kruche bardzo maślane z słodko-kwaśną esencją rabarbarową i pachnące wanilią. Kompozycja doskonała. Upiekłam je po raz pierwszy, kiedy w moim ogródku pojawiły się dorodne gałązki rabarbaru i absolutnie się zakochałam.Niby to klasyczne ciasto kruche, a jednak w przygotowaniu występuje mały szkopuł, który całkowicie przykuł moją uwagę i skusił do wykonania.
To najlepsze ciasto rabarbarowe jakie znam,
świetnie smakuje jeszcze ciepłe z asystą lodów waniliowych - polecam :-)
świetnie smakuje jeszcze ciepłe z asystą lodów waniliowych - polecam :-)
Kruche z rabarbarem
Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania:
1 czerwca.
Kruche z rabarbarem - Idealne!!!
To ciasto będę zaczynać piec wiosną, a kończyć je piec jesienią, wymieniając tylko owoce. Cudownie maślane, rozpływające się w ustach, idealnie kruche, dlatego warto je nakładać na talerzyki łopatką. Słabostką tej słodyczy jest, że na jednym kawałku się nie kończy :-)
Oceny: 5,0
Oceny: 5,0
Czas przygotowania: 40 min
Czas pieczenia: 40 min
Łączny czas: 1 godz. i 20 min
Liczba porcji: 12-24 (w zależności od pokrojenia)
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek (6 cm kwadrat )
Składniki:
Ciasto kruche:
- mąka: 4 szklanki
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
- sól morska: 1/4 łyżeczki
- niesolone masło w temperaturze pokojowej: 450 g
- duże żółtka: 4
- cukier puder: 2 szklanki
- cukier puder: do przyprószenia
- rabarbar: 450 g
- cukier puder: 1/2 szklanki
- woda: 1/2 szklanki
- wanilia: 1 laska
Przygotowanie:
Esencja rabarbarowa:
Tagi: rabarbar, wanilia, masło, ciasto kruche;
- rabarbar płuczę, obieram i kroję na 2,5 cm kawałki
- tak przygotowany rabarbar wraz z cukrem i wodą umieszczam w rondelku
- laskę wanilii przecinam wzdłuż i nożem dokładnie zeskrobuję nasiona do garnka, po czym wrzucam również laskę, całość doprowadzam do wrzenia i na małym ogniu gotuję, często mieszając, do czasu, aż rabarbar zmięknie i utworzy miękką masę - około 10 minut
- po tym czasie zdejmuję rondelek z ognia wyrzucam waniliową otoczkę
- całość przenoszę do płytkiej miski z lodem i studzę
- nadzienie może być wykonane z wyprzedzeniem i przechowywane w lodówce w szczelnym pojemniku do jednego tygodnia
- jeśli trzymamy nadzienie w lodówce, to zanim je wykorzystamy do ciasta, najpierw doprowadzamy do temperatury pokojowej
- możemy zastąpić szklanką ulubionego dżemu lub konfiturami domowej roboty
- w średniej misce mieszam mąkę, proszek do pieczenia i sól
- w misie miksera miksuję masło na dużych obrotach do czasu, aż będzie jasne i puszyste
- dodaję żółtka i cukier i dalej ubijam, aż cukier całkowicie się rozpuści, a całość osiągnie idealną lekkość
- następnie zmniejszam obroty miksera do minimum i dodaję suche składniki, mieszam tylko do połączenia składników
- uzyskane ciasto dzielę na dwie części z każdej kształtuję kulę i zawijam w papier do pieczenia
- umieszczam w zamrażarce na około 30 minut
- kule również mogą być wykonane z wyprzedzeniem i przechowywane w zamrażarce do około jednego miesiąca
- po tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180oC
- zmrożoną kulę ścieram na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do blachy lub naczynia żaroodpornego o wymiarach 23 cm na 33 cm
- ciasto delikatnie uciskam i wyrównuję, szczególnie w rogach
- rozprowadzam przygotowany i ostudzony dżem z rabarbaru
- ścieram pozostałe ciasto nad dżemem, delikatnie naciskam i równomiernie rozprowadzam
- piekę na złoty kolor, około 40 minut
- posypuję cukrem pudrem bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika
- schładzam na kratce
- ciasto kroję na kawałki, gdy jest chłodne można je przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej przez 2 dni
Smacznego !!!
Tagi: rabarbar, wanilia, masło, ciasto kruche;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każde miłe słowo :)))