piątek, 3 czerwca 2016

"Kruche z rabarbarem"

Kruche z rabarbarem


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 3 czerwca 2016 r. Dobre ciasta mają to do siebie, że trudno przestać je jeść. Oto jedno z takich słodyczy. Kruche bardzo maślane z słodko-kwaśną esencją rabarbarową i pachnące wanilią. Kompozycja doskonała. Upiekłam je po raz pierwszy, kiedy w moim ogródku pojawiły się dorodne gałązki rabarbaru i absolutnie się zakochałam.Niby to klasyczne ciasto kruche, a jednak w przygotowaniu występuje mały szkopuł, który całkowicie przykuł moją uwagę i skusił do wykonania. 
To najlepsze ciasto rabarbarowe jakie znam,
świetnie smakuje jeszcze ciepłe z asystą lodów waniliowych - polecam :-) 
Kruche z rabarbarem Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 1 czerwca. Kruche z rabarbarem - Idealne!!! To ciasto będę zaczynać piec wiosną, a kończyć je piec jesienią, wymieniając tylko owoce. Cudownie maślane, rozpływające się w ustach, idealnie kruche, dlatego warto je nakładać na talerzyki łopatką. Słabostką tej słodyczy jest, że na jednym kawałku się nie kończy :-)
Oceny: 5,0
Czas przygotowania: 40 min 
Czas pieczenia: 40 min 
Łączny czas: 1 godz. i 20 min 
Liczba porcji: 12-24 (w zależności od pokrojenia) 
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek (6 cm kwadrat ) 






Składniki: 

przepis znalazłam tutaj :-)


Ciasto kruche: 
  • mąka: 4 szklanki 
  • proszek do pieczenia: 2 łyżeczki 
  • sól morska: 1/4 łyżeczki 
  • niesolone masło w temperaturze pokojowej: 450 g 
  • duże żółtka: 4 
  • cukier puder: 2 szklanki 
  • cukier puder: do przyprószenia 
Esencja rabarbarowa: 

  • rabarbar: 450 g 
  • cukier puder: 1/2 szklanki 
  • woda: 1/2 szklanki 
  • wanilia: 1 laska 

Przygotowanie:


Esencja rabarbarowa: 
  • rabarbar płuczę, obieram i kroję na 2,5 cm kawałki 
  • tak przygotowany rabarbar wraz z cukrem i wodą umieszczam w rondelku 
  • laskę wanilii przecinam wzdłuż i nożem dokładnie zeskrobuję nasiona do garnka, po czym wrzucam również laskę, całość doprowadzam do wrzenia i na małym ogniu gotuję, często mieszając, do czasu, aż rabarbar zmięknie i utworzy miękką masę - około 10 minut 
  • po tym czasie zdejmuję rondelek z ognia wyrzucam waniliową otoczkę 
  • całość przenoszę do płytkiej miski z lodem i studzę 
  • nadzienie może być wykonane z wyprzedzeniem i przechowywane w lodówce w szczelnym pojemniku do jednego tygodnia




  • jeśli trzymamy nadzienie w lodówce, to zanim je wykorzystamy do ciasta, najpierw doprowadzamy do temperatury pokojowej
  • możemy zastąpić szklanką ulubionego dżemu lub konfiturami domowej roboty 
Ciasto kruche: 
  • w średniej misce mieszam mąkę, proszek do pieczenia i sól 
  • w misie miksera miksuję masło na dużych obrotach do czasu, aż będzie jasne i puszyste 
  • dodaję żółtka i cukier i dalej ubijam, aż cukier całkowicie się rozpuści, a całość osiągnie idealną lekkość 
  • następnie zmniejszam obroty miksera do minimum i dodaję suche składniki, mieszam tylko do połączenia składników 
  • uzyskane ciasto dzielę na dwie części z każdej kształtuję kulę i zawijam w papier do pieczenia




  • umieszczam w zamrażarce na około 30 minut 
  • kule również mogą być wykonane z wyprzedzeniem i przechowywane w zamrażarce do około jednego miesiąca 
  • po tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180oC 
  • zmrożoną kulę ścieram na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do blachy lub naczynia żaroodpornego o wymiarach 23 cm na 33 cm 
  • ciasto delikatnie uciskam i wyrównuję, szczególnie w rogach




  • rozprowadzam przygotowany i ostudzony dżem z rabarbaru 
  • ścieram pozostałe ciasto nad dżemem, delikatnie naciskam i równomiernie rozprowadzam





  • piekę na złoty kolor, około 40 minut 
  • posypuję cukrem pudrem bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika 
  • schładzam na kratce 
  • ciasto kroję na kawałki, gdy jest chłodne można je przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej przez 2 dni



Smacznego !!!



Wiosenne słodkości 2016

Piecz - tak od podstaw


Tagi: rabarbar, wanilia, masło, ciasto kruche;

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde miłe słowo :)))